ΑΠΟΨΗ

Καρτέλ και αισχροκέρδεια με κυβερνητική εγγύηση

Καρτέλ και αισχροκέρδεια με κυβερνητική εγγύηση, Δημήτρης Χρήστου

Οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα το 2022 δεν ήταν – κυρίως – αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και αστάθειας που προέκυψε, ειδικά στην Ευρώπη, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των καρτέλ στην ενέργεια που βρήκαν ευκαιρία για αισχροκέρδεια και να κερδοσκοπήσουν ασύστολα με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία άλλωστε στηρίζουν με κάθε τρόπο και κυρίως ελέγχοντας τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, στον τομέα των καυσίμων οι υπέρογκες χρεώσεις δεν ήταν αναλογική συνάρτηση αύξησης των πρώτων υλών και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι εάν ήταν τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων που ελέγχονται πλέον από τους ομίλους Βαρδινογιάννη και Λάτση (ο οποίος Λάτσης εξασφάλισε τον έλεγχο των άλλοτε κρατικών ΕΛΠΕ, αρχικά από την κυβέρνηση Σημίτη μέχρι να ολοκληρωθεί η πλειοψηφία του, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) αν λοιπόν οι χρεώσεις ήταν ανάλογες, θα ήταν ανάλογα και τα κέρδη. Πλην όμως τα κέρδη για τα δύο διυλιστήριά στο τα τρέχον έτος, αναμένεται να αγγίξουν τα 3 τρις. ευρώ!

Για να γίνει κατανοητό, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα κέρδη τους ήταν 72 εκατομμύρια ενώ για το 2022, στο ίδιο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, είχαν εκτοξευτεί στα 874 εκατομμύρια! Το αποτέλεσμα ήταν, στα μέσα Ιουλίου σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη, καθώς υπερκέρασε και το τελευταίο εμπόδιο της ξέφρενης πορείας της, αυτό της Φινλανδίας. 2,344 ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα, 2,339 στην Φινλανδία!

Παρόμοια ήταν και η κερδοσκοπία στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Διπλασιασμό των εσόδων του ομίλου ΔΕΗ είχαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση, καθώς ο τζίρος ανέβηκε από τα 2.193,4 εκατομμύρια πέρυσι και στα 4.392,3 εκατομμύρια στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος!

Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην Ελλάδα τον Απρίλιο η τιμή της μεγαβατώρας να φτάσει τα 255,95 ευρώ, την ώρα που στην Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα, η τιμή διαμορφωνόταν στα 175 ευρώ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές στις περισσότερες χώρες κυμαίνονται περίπου στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Μαξίμου και golden boys

Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι άμεσες, καθώς η ΔΕΗ παραμένει μέχρι στιγμής υπό κρατικό έλεγχο, δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει την αισχροκέρδεια και να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντιθέτως τα golden boys που τοποθέτησε εκεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, ανέβασαν τις τιμές, προσφέροντας μεγαλύτερα κέρδη στους ιδιώτες παρόχους και στους μετόχους, μεταξύ των οποίων και αμερικανικό κεφάλαιο CVC Capital που μετά τις εξαγορές στην Υγεία, τον κλάδο των Ασφαλίσεων και των τροφίμων, εισήλθε με 10% και στη ΔΕΗ προσλαμβάνοντας σε θέση στελέχους την πρωτότοκο θυγατέρα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου οι ελεγχόμενος από κερδοσκοπικά κεφάλαια τράπεζες, στiς οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσφέρει πλήρη νομική ασυλία ότι και αν κάνουν (!) να σημειώσουν κέρδη ρεκόρ. Από κύκλους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τονίστηκε ότι φέτος η κερδοφορία των τραπεζών εκτιμάται πως θα φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και οι τράπεζες που σώθηκαν από την χρεοκοπία με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αύξησαν το κόστος δανεισμού χωρίς ουσιαστικά να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθετών τους! Ανεξάρτητα από το αν τα κέρδη των τραπεζών στην περίοδο που αναλύει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) μπορεί να διαμορφώθηκαν συγκυριακά σε υψηλά επίπεδα, αλλά ένα μόνιμο στοιχείο που υποστηρίζει την κερδοφορία τους είναι το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να συρρικνώσουν σε πρωτοφανή βαθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τα κόστη λειτουργίας τους, ύστερα από ένα πολυετές μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων και απομάκρυνσης χιλιάδων υπαλλήλων με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Πλήρης ασυδοσία και διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα, όπως αποδείχθηκε από την περίπτωση του βουλευτή Πάτση, ο οποίος με δάνειο από την τράπεζα εξαγόρασε κόκκινα δάνεια της ίδιας τράπεζας! Επιπλέον πολλά πολιτικά στελέχη περί την εξουσία δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, όπως και τα υπερχρεωμένα κόμματά τους.

Μαύρα τα μαντάτα για την εργασία

Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τους εκλεκτούς του πολιτικού συστήματος, μέχρι στιγμής το 2022 έχουν χαθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εξελίξεις σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα για την εργασιακή απασχόληση, έρχονται από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, καθώς μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν 83.627 θέσεις εργασίας και την ίδια ώρα η ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια “γονατίζει” τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν πάνω από 50% μικρότερο μισθό από τον μέσο όρο της ΕΕ, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης, καθώς η χώρα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση από το τέλος. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα εισπράττει 15.800 ευρώ το χρόνο, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33.500 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από την Ελλάδα όσον αφορά στον μισθό πλήρους απασχόλησης είναι τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Υψηλότερους μισθούς από την Ελλάδα έχουν 21 χώρες, ανάμεσά τους, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Κροατία.

Το ελληνικό μοντέλο

Πως συμβαίνουν όλα αυτά; Απλό: Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς και να απογειώσουν τα κέρδη των καρτέλ. Μια απόλυτα ελληνική πατέντα, που καμιά κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε στην Ευρώπη. Εκεί η προστασία από την ακρίβεια οδήγησε σε μειώσεις φορολογίας και φορολογικές παρεμβάσεις για τα ευκαιριακά υπερκέρδη των επιχειρήσεων στους κρίσιμους τομείς.

Και επειδή η κατάσταση στη χώρα είναι – με κυβερνητική ευθύνη – εκτός ελέγχου, οι εκτιμήσεις ακόμα και από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα είναι δυσοίωνες. Το επόμενο έτος η οικονομική κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, προβλέποντας πληθωρισμό 5,8%, επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% και φρενάρισμα της κατανάλωσης.

Αν προσθέσουμε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τους κινδύνους για νέο κύμα κόκκινων δανείων, που εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφορούν και την εξυπηρέτηση των δανείων της υπερχρεωμένης Ελλάδας, τότε μπορούμε βάσιμα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φεύγοντας, θα παραδώσει κυριολεκτικά καμένη γη.