Καταρρέει η τουρκική λίρα

Μελάς Κώστας
22
Το τουρκικό νόμισμα σε συνεχή υποχώρηση, Κώστας Μελάς

φει ο Κώστας Μελάς  - 

H τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά τόσο με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και του πληθωρισμού όσο και με την γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Συρίας αλλά και με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τη αμερικανορωσική αντιπαράθεση.

Η λίρα, που είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος, και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτώση της έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρωπαϊκού νομίσματος φθάνοντας στα χειρότερο αποτέλεσμα στη σύγχρονη εποχή μετά την νομισματική αναδιάρθρωση του 2005.

Στη Γραφική παράσταση 1 παρουσιάζεται η εξέλιξη της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου την περίοδο 2005-2018 (σήμερα), όπου φαίνεται εμφανώς ότι η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος από το 2005, όταν καθιερώθηκε η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας με το δολάριο στην ισοτιμία 1,29/1.

Γραφική παράσταση 1

Η εξέλιξη της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος σαφώς οφείλεται στην ασκούμενη οικονομική πολιτική του Ερντογάν, ειδικότερα την περίοδο 2012 μέχρι και σήμερα και δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτά που ισχυρίζεται ο ίδιος ότι δηλαδή υπάρχουν ξένες δυνάμεις που συνωμοτούν ενάντια στην τουρκική οικονομία.

Δηλώσεις όπως η σημερινή : «Όσοι χτυπούν την τουρκική οικονομία, να ξέρουν ότι δεν θα πετύχουν» προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση στα πλήθη της Ανατολίας. Οι Τούρκοι βιομήχανοι αντιθέτως με δηλώσεις του προέδρου τους μόλις πριν τρεις ημέρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.