Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!

Φώσκολος Αντώνης
8437
Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη!, Αντώνης Φώσκολος

Μέχρι το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 4.5% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών (Εικ.1). Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, οι ΑΠΕ θα καλύψουν έως το 2040 μόνο το 20%, (Eικ.2). Το υπόλοιπο 80% θα το καλύψουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Το ελληνικό Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας και πιθανόν ο πρωθυπουργός να καλέσει τον γραμματέα του ΙΕΝΕ στο γραφείο του για να μάθει λεπτομέρειες.

Εικόνα 1. Συμμετοχή των ΑΠΕ στην παγκόσμια παραγωγή το 2017, BP Statistical Review of World Energy 2018.

Στην εικόνα 2 βλέπουμε ποιες μορφές ενέργειας θα απαιτηθούν/χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μέχρι το 2040. Άξιον παρατηρήσεως είναι ότι ενώ οι ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο το 20% των παγκοσμίων αναγκών, τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στο ίδιο παγκόσμιο ενεργειακό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το αργό πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση για το φυσικό αέριο θα αυξάνεται.

Εικόνα 2. Η συμμετοχή των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 1850 μέχρι το 2040, World per Capita Annual Primary Consumption by Fuel, IEA New Policies Scenario.

Άραγε, γιατί εμείς θέλουμε οι ΑΠΕ να καλύψουν το 35%; Στην εικόνα 3 παρατηρούμε ότι τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στην παγκόσμια ενεργειακή εικόνα. Η Κίνα παράγει ετησίως 2.8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκ. τόνους, η Ινδία 320 εκ. τόνους κοκ.

Δηλαδή η Κίνα καταναλίσκει ετησίως περισσότερο λιθάνθρακα και λιγνίτη από ότι αθροιστικά οι ΗΠΑ, Ρωσία και οι Ινδίες. Επιπροσθέτως η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ευρώπης.

Η Κίνα από το 2010 κατασκευάζει έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής των 300 MW/μήνα με χρήση στερεών καυσίμων και έναν αντίστοιχο πυρηνικό των 300 MW/μήνα. Μέχρι το 2020 θα έχει 120 τέτοιους σταθμούς που θα λειτουργούν με στερεά καύσιμα και 120 σταθμούς που θα λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια. Η κατασκευή αυτών των σταθμών απαιτεί τεράστιες ποσότητες τσιμέντου, η παραγωγή του οποίου έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες εκλύσεις CO2. Ποιος θα σταματήσει την Κίνα ή τις ΗΠΑ ή την Ρωσία ή την Ινδία να κάνουν χρήση των στερεών καυσίμων.

Εικόνα 3. Διαχρονική εξέλιξη των ενεργειακών αναγκών από τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Στοιχεία από την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας.

Με δεδομένο ότι, οι ετήσιες εκπομπές του CO2 ανέρχονται στα 37 δισεκατομμύρια τόνοι, εκ των οποίων μόνο τα 19 δισεκατομμύρια οφείλονται στους υδρογονάνθρακες, αν σταματήσει η Ευρώπη να εκπέμπει το μερίδιο της που είναι 0.8 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως, ήτοι 2.2%, θα σωθεί ο πλανήτης;

Πάντως, όχι μόνο η στάθμη της θάλασσας δεν ανεβαίνει, όπως προεξοφλούσαν, αλλά ούτε η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα --εκεί που είναι συγκεντρωμένο το ατμοσφαιρικό CO2-- έχει πέσει κάτω από τους -600. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο από την Αθήνα προς την Ευρώπη ή την Αμερική ρωτήστε τον πιλότο τι θερμοκρασία υπάρχει στο ύψος των 20 χλμ που πετούν τα αεροπλάνα. Τι θα ωφελήσουν οι πράσινοι φόροι στην Ελλάδα. Φανταστείτε πόσο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Πτολεμαΐδας.

Εικόνα 4. Χώρες/ περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο. Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Κορέα) και Ευρώπη. Άξιον παρατήρησης είναι η διαρκής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στον κόσμο. Στοιχεία από ΕΙΑ, USA, International Energy Outlook 2019.

Ναι, η δυτική Ευρώπη με 300 εκατομμύρια κατοίκους που επηρεάζει μόνο το 0,8% των ετήσιων εκπομπών του CO2, θέλει --με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή-- να επιβάλλει πράσινους φόρους σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, κάτι τέτοιο τα σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε Ασία, Αφρική, Αυστραλία και Αμερική το αρνούνται. Αντίθετα με τη δυτική Ευρώπη, η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια --πλην Ελλάδας-- επίσης αρνούνται.

Τα στερεά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται και το διοξείδιο του άνθρακα θα ακολουθήσει την πορεία του ασχέτως των πράσινων φόρων. Εξάλλου, όπως φαίνεται (εικόνα 4) είναι ανερχόμενη η παγκόσμια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, γιατί εάν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν, όπως εκτιμώ, θα ανοίξει ο δρόμος για να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν τα Μνημόνια. Αυτή είναι μία ρεαλιστική προοπτική.

Κλείνοντας, λέμε ότι δεν είναι ρεαλιστική λύση να επιβαρύνουμε τους γονατισμένους Έλληνες με εγκατάλειψη του λιγνίτη και με "πράσινους" φόρους, οι οποίοι θα πάνε στους κατασκευαστές και εισαγωγείς ανεμογεννητριών. Ούτε οι Έλληνες, σαν "σταυροφόροι", θα σώσουν τον πλανήτη Γη. Ούτε, βεβαίως, μπορούν να πληρώνουν τόσο ακριβά το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.