Κοίτασμα στον Γλαύκο ίσον σταθμός υγροποίησης στην Κύπρo

Βενιζέλος Κώστας
1986

Σημαντική είναι, όπως εκτιμάται, η εβδομάδα αυτή για να ενεργειακά ενόψει ανακοινώσεων για την γεώτρηση της κοινοπραξίας  ExxonMobil - Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκο» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να υπάρξει διαμορφωμένη εικόνα, αν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, τις επόμενες ημέρες και αφού η κυβέρνηση ενημερώσει πρώτα τα κόμματα.

Όπως σημειώνεται συναφώς, η επεξεργασία των δεδομένων, ώστε να εξαχθούν ανακοινώσιμα διεθνώς στοιχεία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη Λευκωσία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι καλά τα νέα από το στόχο «Γλαύκος», καθώς όπως είναι γνωστό υπήρξε απογοήτευση από την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, στο στόχο «Δελφύνη».

Η κοινοπραξία των εταιρειών παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και θέλει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Γι αυτό και ενόψει των ανακοινώσεων υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των εταιρειών. Είναι σαφές πως εάν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα στο τεμάχιο 10, τότε αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τους σχεδιασμούς.

Οι Αμερικανοί της ExxonMobil έχουν καταστήσει σαφές πως το μέγεθος, η ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα οδηγήσει στην επιλογή της κατασκευής τερματικού σταθμού στην Κύπρο. Αυτή φαίνεται να είναι η προτεραιότητα της εταιρείας και τούτο το έχει δηλώσει σε ψηλότερο επίπεδο και δημοσίως. Είναι προφανές πως η επιλογή της κατασκευής τερματικού σταθμού θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο και θα δημιουργήσει νέες δυναμικές για τη χώρα μας. Ήταν, άλλωστε, η αρχική επιλογή, η οποία εγκαταλείφθηκε μετά που τα πρώτα δείγματα από τις έρευνες δεν δικαιολογούσαν την κατασκευή.

Επέκταση αμερικανικών συμφερόντων

Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς και θα σημαίνει πως τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν  και στο (κυπριακό) έδαφος πέραν της θάλασσας. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί τούτου υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν σύντομα.

Κι όλα αυτά ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραμένει στην περιοχή καθώς και συνοδευτικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα τελευταία 24ωρα, πέραν της παράνομης δραστηριότητάς του στα τεμάχια 7, 8, 9 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το επόμενο βήμα είναι η κάθοδος στην περιοχή του δεύτερου γεωτρύπανου που απέκτησε η Τουρκία. Το Deepsea Metro-1 ξεκίνησε το ταξίδι του από την Μαλαισία. Σημειώνεται συναφώς πως  παράλληλα το γεωτρύπανο “Πορθητής” πραγματοποιεί εργασίες ανοικτά της Αττάλειας. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του ανέφερε  πως το 2019 οι τουρκικές γεωτρήσεις θα φτάσουν τις 130.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.