ΑΠΟΨΗ

Κύριε Πιερρακάκη, σώστε τους ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ!

Κύριε Πιερρακάκη, σώστε τους ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ!, Μάκης Ανδρονόπουλος

Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπερβαίνουν για πρώτη φορά το αστρονομικό ποσό των 38 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική”, η οποία επισημαίνει την επιτυχημένη πορεία των ρυθμίσεων, η οποία και αποτελεί βασικό συστατικό ισορροπίας, αλλά και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα ιλιγγιώδη αυτά χρέη είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς δυσπραγίας από τη χρεοκοπία του 2009-2010, αλλά και της περιόδου που ακολούθησε, όπως και της πανδημίας. Οι διάφορες ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2015 έχουν ως επί το πλείστον λειτουργήσει. Όμως υπάρχουν κι άλλα ασφαλιστικά χρέη, πιο πρόσφατα που παραμένουν στον ΕΦΚΑ επί έξι και πλέον μήνες και ενώ είναι ληξιπρόθεσμα, δεν περνούν αυτόματα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Έτσι, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν σε δόσεις που να αντέχουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα αρρύθμιστα ασφαλιστικά χρέη διογκώνονται από τις προσαυξήσεις, καθώς παραμένουν στα γραφειοκρατικά συρτάρια του ΕΦΚΑ. Κάπως έτσι “φτιάχτηκαν” και τα 38 δισ. ευρώ! Κάπως το όλο σύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να απλουστευθεί και να απλοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, οι απολεσθείσες ρυθμίσεις ανέρχονται αθροιστικά σε 432.746 και μάλιστα πολλές από αυτές είναι των 120 δόσεων.

Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βγάλουν ασφαλιστική ενημερότητα που είναι και προϋπόθεση για την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους με νέους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Και μάλιστα όταν τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν και οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να ανοίγονται σε νέες πρωτοφανείς δραστηριότητες και να προωθούν τον τζίρο τους, μέσω εσόδων από πολλαπλές πηγές.

Οι αρνητικές επιπτώσεις

Παρενθετικά, ήδη έχουμε επισημάνει ότι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία) είναι ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος εκτός πραγματικότητας. Η “βίβλος” των ΚΑΔ είναι ένας τερατώδης σε όγκο τόμος, που αποτελεί την κορωνίδα της γραφειοκρατίας και της τυφλότητας του κράτους. Σήμερα, που οι δραστηριότητες αλλάζουν συνεχώς και ουσιαστικά δημιουργούνται νέες υβριδικές, η σχιζοφρένεια των ΚΑΔ δεν μπορεί να τις καλύψει.

Θα μπορέσει η κυβέρνηση να κόψει τον γόρδιο δεσμό τους και να τους περιορίσει σε τρεις ή οκτώ-10 γενικούς που θα χωράνε τα πάντα και τις καινούργιες δραστηριότητες; Όλα αυτά και κυρίως το πρόβλημα ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ μπορεί να τα λύσει ο ταλαντούχος κύριος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Αν το κάνει, θα είναι μια νίκη κατά της γραφειοκρατίας, μια υποδόρια αναπτυξιακή ώθηση και μια υποχώρηση της φοβίας των επιχειρήσεων έναντι των προσλήψεων.

ΥΓ: Υπάρχει βέβαια και η δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής που υποστηρίζει ένας οικονομικός υπουργός της κυβέρνησης. Του διαφεύγει όμως ότι οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα λειτουργούν σε μία οικονομία χωρίς τράπεζες, χωρίς κεφάλαια κινήσεως και με κανόνες που φτιάχνουν χαρτογιακάδες εκτός πραγματικότητας ή τεχνοκράτες που δεν γνωρίζουν το ελληνικό τρόπο παραγωγής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι