Λεφτά θα υπάρξουν – Ποιοι σπεύδουν να τα πάρουν

Λεφτά θα υπάρξουν – Ποιοι σπεύδουν να τα πάρουν, Δημήτρης Χρήστου

Δείγμα υψηλής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της είναι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Είναι όμως έτσι; Κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής για το ποσόν της επένδυσης δεν έγινε ακόμα γνωστό, ούτε για πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσει στο ελληνικό τμήμα, καθώς έχει ανακοινώσει αλλά επτά παραρτήματα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία.

Η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας είναι η Ιρλανδία εκεί που πληρώνει φόρους μόλις 6,25%! Συνεπώς μένει να μάθουμε τι ακριβώς θα παράγουν και για ποιους πελάτες, τα οκτώ παραρτήματα που ιδρύει στην Ευρώπη. Ποιο όμως θα είναι το αντικείμενο εδώ στην Ελλάδα με την περιορισμένη οικονομία της και τις καινοτομικές επιχειρήσεις. Το μυστικό είναι το νούμερο 7 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) για τις ψηφιακές επενδύσεις του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθύνει το ποσό αυτό από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας

Κατά το ΚΚΕ: «Μέσα απ’ αυτήν την επένδυση παραδίδεται το λογισμικό του δημόσιου τομέα στην εν λόγω εταιρεία για τη δημιουργία ενός data center, που με τα εξασφαλισμένα κέρδη απ’ το κράτος, αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα για να κυριαρχήσει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας». Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι η πρώτη που μηνύθηκε από το αμερικανικό δημόσιο το 1990 για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις.

Το αυτό ισχύει και για την “εισβολή” της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας της Ολλανδίας Reggeborgh στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας μεγάλα πακέτα μετοχών στις γνωστές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελάκτωρ.

Πρόκειται μήπως για σχέδιο να έρθει στην έδρα την Ελλάδα να διαπρέψει αναλαμβάνοντας έργα και στην βαλκανική περιφέρεια; Υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα η αγορά ακινήτων και των κατασκευών θα ανακάμψουν και σπεύδουν να τοποθετηθούν; Η εξήγηση είναι απλούστερη. Έρχονται για να καρπωθούν όσο μεγαλύτερο μερίδιο από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης, που αφορούν την Ελλάδα και τα κατασκευαστικά έργα, που υπολογίζονται σε 5 δισ. ετησίως έως το 2030.

Ποιοι αποφασίζουν;

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός των επενδύσεων του δημοσίου δεν γινόταν, ούτε σήμερα γίνεται, από τα κυβερνητικά επιτελεία. Γίνεται στα γραφεία εταιριών, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν αποκληθεί από τον Κώστα Καραμανλή “νταβατζήδες” που αποφάσιζαν τι, πως και πόσο θα κοστίσει αυτό που θέλουν. Μια βόλτα στις ερημοποιημένες πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι αποκαλυπτική.

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά παραγωγής ενέργειας. Για την κάλυψη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού από ΑΠΕ χρειαζόμαστε 19 GW έως το 2030. Πρέπει δηλαδή στη δεκαετία να προσθέσουμε 8,5 GW, πράγμα που σημαίνει 850 MW ανά έτος κατά μέσο όρο. Όμως η επενδυτική προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη:

Αυτή τη στιγμή ωριμάζουν έργα συνολικής ισχύος 26 GW! Μιλάμε συνολικά για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, τα οποία αθροίζουν 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του συστήματος, σε αναλογία περίπου 10 προς 1! Απίστευτο, μοναδικό! Όταν μάλιστα σήμερα με τη δικαιολογία του κωρονοϊού όλα γίνονται με αναθέσεις ή φωτογραφικές προκηρύξεις, το πάρτι θα μετατραπεί σε πανηγύρι για τους χορηγούς του Κυριάκου, που έχουν αγοράσει μεγάλο ή ίσως και όλο το ποσοστό της πολιτικής εξουσίας!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx