Μάχη στη Βουλή για τα αναδρομικά σε ένστολους, γιατρούς και δικαστικούς

Μάχη στη Βουλή για τα αναδρομικά σε ένστολους, γιατρούς και δικαστικούς, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με μεγάλη  πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς. ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά με τις εισηγήσεις τους, από την συζήτηση ωστόσο δεν λείπει η έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης , κυρίως για την πολιτική αξιοποίηση του μέτρου.

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε πει προ καιρού για την αντιπολίτευση ότι θα τους φέρνουμε στην Βουλή να ψηφίζουν, ονομαστικά, αποφάσεις που δείχνουν ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.

Η ΝΔ κατηγορεί Τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν «κόπτεται» για τους ένστολους και ότι η τροπολογία έρχεται για να διασωθεί ο κυβερνητικός του εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει ως πολιτική της επιλογή την εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή χρημάτων σε ένστολους,  γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Βολές από ΝΔ και ΔΗΣΥ

Το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα κόπηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ  δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, εκπρόσωποι της σημειώνουν ότι πρόκειται για «χρήματα που η ΝΔ έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδώσει και τα υπόλοιπα».

Βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν επίσης ότι τα χρήματα που επιστρέφει σήμερα η κυβέρνηση «βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές». Υπερτονίζουν δηλαδή ότι πρόκειται για χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ, όταν θα γινόταν κυβέρνηση, θα τα έδινε από χρήματα που θα είχε εξασφαλίσει από την ανάπτυξη που θα έφερνε.

Η ΔΗΣΥ από την πλευρά της αναφέρει επίσης ότι συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών, όχι όμως «απρόσκοπτα και επιλεκτικά». Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επικαλείται απόφαση του ΣτΕ, αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που «δεν θα εφαρμοστεί» και ότι περιορίζει αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενη τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η συμφωνία της στην καταβολή των αναδρομικών δεν συνιστά παραδοχή του νόμου Κατρούγκαλου, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργησή του.

  Πώς επηρεάζει ο πόλεμος τις οικονομίες Ρωσίας και ΕΕ – Μέρος Α

Απόσυρση παραγράφου ζητά το ΚΚΕ

Την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας ζητά το ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί εκβιασμό για συνταξιούχους και  εργαζόμενους να μην προβάλλουν άλλες διεκδικήσεις. Θέτει μάλιστα την κατάργηση της συγκεκριμένης παραγράφου ως όρο για να ψηφίσει την τροπολογία, παρότι, όπως υποστηρίζει «αποδίδει ένα μέρος των αναδρομικών και όχι ολόκληρο».

Κρίνοντας βεβαίως από τους αποδέκτες μπορεί κανείς να διαβλέψει την κυβερνητική προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τμήματα της μεσαίας τάξης, τα οποία σήκωσαν το κύριο βάρος της κρίσης και εκφράζουν, δικαιολογημένα, την μεγαλύτερη δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων δύο ετών.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 820 εκατ. ευρώ καθαρά και 1,4 δισ. ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, θα διατεθεί εφάπαξ από το κράτος για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους επίκουρους γιατρούς, καθώς και τους Ειδικευόμενους γιατρούς.

Δικαιούχοι είναι επίσης τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αναδρομικά θα λάβουν και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών δημοσίων λειτουργών των ειδικών μισθολογίων.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι το καταβαλλόμενο ανά κατηγορία ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού με βάση τις ισχύουσες την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις, δηλαδή αν δεν είχαν θεσπιστεί οι μισθολογικές ρυθμίσεις του ν.4093/2012 και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους καταβλήθηκαν.

Η ημερομηνία έναρξης και το χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό των καταβλητέων για κάθε κατηγορία προσωπικού ποσών ορίζονται σύμφωνα με τις σχετικές κρίσεις των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν κάθε μία από αυτές ενώ διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους όπως αυτό έχει προσδιορισθεί από τις ισχύουσες από το 1.1.2017 διατάξεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία τα αναδρομικά ανά κατηγορία θα αφορούν στα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

  • Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από 1.8.2012 έως και 31.12.2016
  • Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ , τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.
  • Για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Δ.Ι.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), τα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.
  • Για τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από 1.1.2015 έως και 31.12.2016
  • Στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από 1.8.2012 έως και 30.6.2014
  Γιατί δεν πουλάει άλλο η ελληνική golden visa για ξένους

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι