ΑΠΟΨΗ

“Μας σώζει η παραοικονομία”

“Μας σώζει η παραοικονομία”, Απόστολος Αποστολόπουλος

Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, εκτός της Βουλγαρίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Παρ’ όλα αυτά η παραοικονομία σώζει, κάπως, την κατάσταση, σχολιάζουν τα ΜΜΕ.

Για την παραοικονομία είχα, μαζί με την Φωτεινή Πιπιλή (δημοσιογράφο, τότε, στην ΕΡΤ), μια σύντομη, «άτυπη», συνάντηση στη Βουλή με τον Ξενοφώντα Ζολώτα, (τότε υπηρεσιακό πρωθυπουργό) κορυφαίο, διεθνώς, οικονομολόγο. Μας είπε με απλότητα και σαφήνεια: Η παραοικονομία μας σώζει. Από αυτήν ζούμε. Αλλά πρέπει κάτι να πάρουμε (από αυτήν) κι εμείς.

Λέγοντας “εμείς” εννοούσε το Κράτος, όχι τους “γνωστούς-άγνωστους” λυκάνθρωπους που τρώνε τα πρόβατα! Λίγο αργότερα, θυμάμαι, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, (είχε κάνει και υπουργός Οικονομικών ή κάτι τέτοιο), αγόρευε (στο εντευκτήριο των βουλευτών) σε ομάδα συναδέλφων του ότι πρέπει να χτυπηθεί η παραοικονομία, ο εχθρός της χώρας, έλεγε. Ζήτησα συγνώμη για την παρέμβαση και τους είπα τη συζήτηση με τον Ζολώτα. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν σχολίασε αλλά, με απόλυτη ευθυκρισία, αποχώρησε διακριτικά και ταχύτατα.

Παραοικονομία, διαφθορά και καπιταλισμός

Οι χώρες, όπως και τα άτομα, δεν λειτουργούν με θρησκευτικές παραγγελίες περί ήθους των διαφόρων θρησκειών αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια. Και βουτάνε εύκολα στη διαφθορά επειδή κι αυτή είναι σαν τον Ιανό, τον θεό με τα δυο πρόσωπα, άλλοτε ωφελεί άλλοτε βλάπτει. Στόχος είναι το αποτέλεσμα, όχι η μέθοδος. Η διαφθορά είναι όργανο πλουτισμού, κατά κανόνα ατόμων, πολλών ή λιγότερων. Η διαφθορά στις Δυτικές καπιταλιστικές χώρες είναι γνωστή και διαδεδομένη.

Σε μια περίπτωση δεν επωφελήθηκαν μόνο κάποια άτομα ή, έστω, μια τάξη. Αλλά μια ολόκληρη και τεράστια χώρα, η Κίνα, έκανε τεράστιο άλμα και από την απόλυτη φτώχεια ανέβηκε στο βάθρο της Παγκόσμιας Δύναμης μέσα σε λίγα χρόνια. Όργανο της απογείωσης είναι ακριβώς η διαφθορά, χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, ιδίως σε φάσεις επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δεν αποτελεί άγγελο κάθαρσης, αντιθέτως. Οι συχνές εκστρατείες κατά της διαφθοράς στρέφονται συχνά εναντίον κομματικών/πολιτικών αντιπάλων. Αλλά ταυτόχρονα επιβάλλουν μια συγκεκριμένη άποψη και στόχο για το ποιος θα ωφεληθεί από τα πράγματα. Δεν είναι φυσικά η στιγμή να αναλυθεί, όσο θα ήταν δυνατόν, η κατάσταση στην Κίνα.

Η παραοικονομία και ο «δρόμος της αρετής»

Επισημαίνω απλώς ότι αν δεν είναι κανείς υποκριτής οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι δρόμοι της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι οι οδοί αυτού που αποκαλούμε “δρόμος της αρετής”.

Ούτε ο καπιταλισμός ούτε ο κομμουνισμός ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, με δεδομένο ότι οι Κινέζοι επιμένουν ότι επιδιώκουν την δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας. Αυτή η κοινωνία υπάρχει (για την ώρα;) μόνο στα χαρτιά, ιδίως στα κείμενα του Μαρξ και του Ένγκελς. Είναι στόχος, μακρινός αλλά ανθρώπινος, όχι ονειρικός όπως ο Παράδεισος των Θρησκειών.

Η διαφορά, το κριτήριο, βρίσκεται στο αποτέλεσμα με βάση τις πραγματικές καταστάσεις, αντιξοότητες, αντιπαλότητες, που αντιμετωπίζει κάθε τόπος. Σε ένα Κόσμο όπου, κατά τον Άγγλο φιλόσοφο Χόμπς, «ο άνθρωπος είναι για τον (άλλον) άνθρωπο λύκος» ο δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τη φτώχεια και να κατακτήσει την ανεξαρτησία, την αυτοτέλεια και την ευημερία δεν μπορεί παρά να είναι δική του επιλογή, με τους κόπους και τις θυσίες που συνεπάγεται. Όπως λέει και ο Ελύτης «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…», δουλειά ανακατεμένη με ανθρώπινα όνειρα.

ΥΓ. Οι περιπτώσεις -ακριβέστερα οι προσβολές-Ερντογάν/Ράμα ενοποιούνται σε μία με την προσθήκη των Σκοπιανών: Δεν αρκεί να νικήσουν στρατιωτικά ή και πολιτικά την Ελλάδα. Για να νιώσουν νικητές, και να κατανοηθεί διεθνώς, πρέπει η Αθήνα να ταπεινωθεί. Δεν υπάρχει φόβος αντίδρασης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι