Με Μπετόβεν ξορκίζει τον λαϊκισμό η Μέρκελ – Αποφασισμένη για συμφωνία στη Σύνοδο
09/07/2020Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν θέλουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών και η Μέρκελ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αυτή την πρόθεση επιβεβαίωσαν και στην συνάντησή τους στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, ο Νταβίντ Σασόλι και η Γερμανίδα καγκελάριος, οι οποίοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται «ισχυρή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».
Οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του μήνα, για τις προετοιμασίες της οποίας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σημείωσαν επίσης, ότι σε αυτή τη Σύνοδο, που θα είναι η πρώτη με την φυσική παρουσία τους μετά την πανδημία, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για να ξεκινήσουν άμεσα οι διοργανικές διαπραγματεύσεις.
Στην συνάντηση έγινε λεπτομερής ανάλυση των οικονομικών προβλέψεων για τους επόμενους μήνες, οι οποίες δείχνουν βαθιά ύφεση. Οι τέσσερις επικεφαλής εκτίμησαν ότι η κρίση αυτή θα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπροστά σε αυτόν τον επερχόμενο κίνδυνο δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις μέσα από μια ταχεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έχουμε δρόμο ακόμα
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα. Επικαλούμενος μάλιστα τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι το μόνο σίγουρο αυτήν την στιγμή είναι ότι «ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφέρεται ο Μισέλ αφορούν την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που περιλαμβάνει το αρχικό σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και μέρος των ενστάσεων της “ομάδας των τεσσάρων” (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) που το απορρίπτουν. Φαίνεται όμως ότι η βασική διαφορά παραμένει με τις τέσσερις χώρες να επιμένουν ότι τα ποσά που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη που επλήγησαν από την πανδημία θα πρέπει να είναι δάνεια και όχι επιχορηγήσεις, όπως προβλέπει η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν. Και αυτό, παρά τις αλλαγές που προτείνει το Σχέδιο της Κομισιόν στον νέο πολυετή προϋπολογισμό για να κάμψει τις αντιστάσεις τους.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε τη σημασία που έχει η στενή συνεργασία του ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της «χωρίς προηγούμενο κρίσης». Το ίδιο έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι «αλληλεγγύη σημαίνει ότι εκείνοι που χρειάζονται, λαμβάνουν περισσότερη στήριξη».
Η Ευρώπη και ο Μπετόβεν
Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμαναν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τη σημασία που έχουν για το ευρωπαϊκό μέλλον η ψηφιοποίηση και η Πράσινη Συμφωνία. Τομείς που είχε αναλύσει νωρίτερα η Μέρκελ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε χρόνο τόνισε η καγκελάριος, η οποία απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές επανέλαβε την ανάγκη, αλλά και την αποφασιστικότητά της, για συμφωνία σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών που πρότεινε η Κομισιόν. Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις στην κοινή πρότασή της με τον Μακρόν για την διάθεση, με μορφή επιχορηγήσεων, ποσού 500 δισεκ. ευρώ, η Μέρκελ απάντησε, επαναφέροντας τον φόβο των εθνολαϊκιστών.
«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς» είπε, προσθέτοντας ότι «σε πολλά κράτη-μέλη, ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ρητορική μίσους και το λαϊκισμό να εξαπλωθούν» συνέχισε, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία χρειάζεται αλήθεια και διαφάνεια».
Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία της, και αφού τόνισε ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μας χαρίστηκε αλλά δημιουργείται συνεχώς, αναφέρθηκε στον Μπετόβεν. «Όταν ακούω τη μουσική του, ανακαλύπτω πάντα κάτι νέο που με αγγίζει. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Ευρώπη. Ανακαλύπτουμε κάτι νέο κάθε ημέρα. Θα τελειώσω αναφερόμενη στο μήνυμα της μουσικής του Μπετόβεν. Η Ευρώπη είναι ικανή εάν είμαστε μαζί και να εάν στεκόμαστε ενωμένοι».