Με πολύτιμο “δώρο” ο Ερντογάν προσεταιρίζεται τη Γερμανία

Με πολύτιμο "δώρο" ο Ερντογάν προσεταιρίζεται τη Γερμανία, Κώστας Μελάς

Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Βερολίνο, 27-29 Σεπτεμβρίου, δείχνει επί της ουσίας ότι οι διακρατικές σχέσεις διέπονται απλά από τα διμερή συμφέροντα των συναλλασσόμενων χωρών. Ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο κατηγορούσε την γερμανική ηγεσία ως ναζιστές. Σήμερα αυτά φαίνεται να έχουν ξεχασθεί. Η κάλυψη της μνήμης γίνεται ευκολότερα με την προσφορά κάποιου σημαντικού δώρου.

Το δώρο που προσφέρει ο Ερντογάν, προκειμένου να αμβλύνει τη μνήμη των Γερμανών ηγετών, ονομάζεται εκμοντερνισμός των τουρκικών σιδηροδρόμων. Πρόκειται για μια επιχείρηση, της οποίας η αξία ανέρχεται σε περίπου 35 δισ ευρώ, και την οποία είχε κατασκευάσει η Γερμανική Αυτοκρατορία το 1898 επί Αυτοκράτορα Γουλιέλμου ΙΙ, στο πλαίσιο της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνου-Βαγδάτης. Η συμφωνία για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αποτέλεσε, υπό μια έννοια, τη βάση για την μελλοντική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ερντογάν συζήτησε το συγκεκριμένο σχέδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Σίγουρα πρόκειται για ένα σχέδιο μεγάλης οικονομικής θετικής επίπτωσης και για τις δύο χώρες. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να αποκτήσει σχετική κάλυψη και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι τον κατηγορούν για μεγάλο περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην χώρα του.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ένα consortium επιχειρήσεων υπό την ηγεσία της Siemens, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέες γραμμές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, να μετατρέψει σε ηλεκτρικές τις παλιές γραμμές και να εγκαταστήσει σύγχρονο δίκτυο σήμανσης στους δρόμους των τουρκικών πόλεων. Επίσης, ο γερμανικός δημόσιος οργανισμός σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, πρόκειται να εμπλακεί  στην πραγματοποίηση του σχεδίου προσφέροντας τεχνογνωσία στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα, πάντοτε με το Der Spiegel , πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη για νέα προσπάθεια της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής να βάλει φρένο στις επεκτατικές οικονομικές βλέψεις της Κίνας στην Τουρκία. Καμία απόφαση βεβαίως δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx