Με ταξικό πρόσημο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

Με ταξικό πρόσημο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις 120 δόσεις σε ό,τι αφορά τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, την ίδια ώρα όμως ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το  «προφίλ» των οφειλετών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στην Εφορία χρωστούν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των οποίων ανέρχονται συνολικά στα 104,365 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των 4.064.750 οφειλετών, ποσοστό 54,6%, χρωστά  ποσά κάτω των 500 ευρώ ο καθένας και η αμέσως επόμενη κατηγορία, αυτοί δηλαδή που χρωστούν στην εφορία από 501 έως 5.000 ευρώ, αποτελούν το 32,9% των οφειλετών. Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι με οφειλές από 50.001 έως 1.000.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 1,7%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 0,2% που χρωστά από 1.000.001 ευρώ και πάνω.

Αντιστρόφως ανάλογη με την πληθυσμιακή διεύρυνση των οφειλετών είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο πίνακας με τα ποσά της οφειλής. Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 87,5% των οφειλετών, αυτοί δηλαδή που οφείλουν ποσά έως και 5.000 ευρώ, χρωστούν συνολικά μόλις 2,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το «ανέκδοτο» της τυρόπιτας

Αντιθέτως, οι 1.154 οφειλέτες με ποσά από 10.000.000 έως 100.000.000 ευρώ ο καθένας, χρωστούν συνολικά 28,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Υπάρχει όμως και μία «ελίτ οφειλετών», η οποία αριθμεί μόλις 79 οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000.000 ευρώ ο καθένας. Αυτοί οι τελευταίοι είναι που οφείλουν συνολικά 32,7% των ληξιπρόθεσμων χρεών προς της Εφορία.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία βεβαίως ότι οι 79 οφειλέτες, όπως και οι 1,154, οι οφειλές των οποίων αντιστοιχούν συνολικά στο 61% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ούτε χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν ανήκουν καν στην κατηγορία των συνοικιακών και περιφερειακών επιτηδευματιών. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα κοινωνικά στρώματα.

Το ποσό των 34,152 δισ. Ευρώ, το οποίο οφείλουν οι 79 οφειλέτες, και τα 29,547 δισ. Ευρώ, τα οποία χρωστούν οι 1.154, δεν προέκυψαν βεβαίως από εκείνη την «περίφημη τυρόπιτα» για την οποία δεν κόπηκε απόδειξη. Παρότι σε αυτά συνυπολογίζονται σίγουρα πρόστιμα και προσαυξήσεις, ο όγκος τους δεν μπορεί να παραπέμπει στα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα, αλλά σε μεσαία και μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Κόντρα και για τα ταμεία

Την ίδια ώρα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και κυρίως για τον χρόνο κατά τον οποίο αυτά δημιουργήθηκαν. Με αφορμή ανακοίνωση του αρμόδιου Τομεάρχη της ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για παραπληροφόρηση και κατηγορεί τον Γιάννη Βρούτση, ότι συγχέει σκοπίμως το έτος δημιουργίας των οφειλών, με τη σταδιακή μεταβίβαση αυτών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «από το σύνολο των 1.422.629 οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία, το 96,2% έγιναν οφειλέτες για πρώτη φορά έως το 2014». Προσθέτει επίσης ότι από τις οφειλές, ύψους 3,48 δισ. ευρώ, για τις οποίες η ΝΔ υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, το 72% αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2014. Απλώς, πάντα κατά το υπουργείο Εργασίας, οι οφειλές αυτές διαβιβάστηκαν το 2018 από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς το ΚΕΑΟ.

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι παραπάνω από το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει μικρότερες εισφορές. Συμπληρώνει τέλος, ότι με τον νέο τρόπο, δηλαδή τον υπολογισμό των εισφορών με βάση τα πραγματικά εισοδήματά και όχι αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις, θα γίνει και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία.  Υπολογίζει μάλιστα ότι το κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων θα οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση της οφειλής κατά 65%,  ανακουφίζοντας περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx