Μετά τις συντάξεις, το αφορολόγητο;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Θετικό παράδειγμα η Ελλάδα

Το «χαρτί» του αφορολόγητου παίζει τώρα η κυβέρνηση, μετά την διευθέτηση του ζητήματος των συντάξεων και το ευρωπαϊκό «οκ» στο πακέτο των θετικών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το παράθυρο για πάγωμα της μείωσης του από το 2020, απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί ευθέως γι αυτό.

Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ήταν τα δύο βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης που έβαλε τέλος στα μνημόνια. Υπολογίστηκαν δε, μάλλον ως προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που θα συνέβαινε κάποιο «ατύχημα».

Μετά την οριστική κατάργηση του μέτρου για μειώσεις στις συντάξεις, ένα μέτρο για το οποίο επικρίθηκε η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο επικρίθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση, φαίνεται όμως ότι επανέρχονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι σκέψεις για πάγωμα και της μείωσης του αφορολόγητου. Πρόκειται άλλωστε για το δεύτερο «καλό χαρτί» που έχει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες.

Εγκρατής ο Τσακαλώτος

Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν τρεις εβδομάδες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «αχρείαστο».  Ο Τσακαλώτος πάντως, ο οποίος λόγω χαρτοφυλακίου είναι και αυτός που κάνει τον λογαριασμό, εμφανίζεται περισσότερο εγκρατής και δεν προβαίνει σε μία τόσο ευθεία τοποθέτηση.

«Για την μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων», ανέφερε στην συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο, αλλά πατώντας για την ώρα στα σίγουρα και αποφασισμένα. Προσθέτει πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, που αφήνουν τα υπερπλεονάσματα, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι δύο διαφορετικές τοποθετήσεις υπουργών του οικονομικού χώρου, ασχέτως αν η βαρύνουσα, λόγω θέσης, άποψη είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα σενάρια για εντάσεις εντός του κυβερνητικού επιτελείου σε ότι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό. Διαφορετικές εκτιμήσεις φέρεται ότι υπήρξαν άλλωστε και για το πακέτο «θετικών μέτρων», ειδικά μετά τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για προεκλογική παροχολογία .

Ο Τσακαλώτος αναφέρθηκε και σε αυτό, τονίζοντας ότι «οι συνεχείς δημοσιογραφικές αναφορές για μεγάλες εντάσεις εντός της κυβέρνησης και μεγάλες κόντρες για την οικονομική πολιτική ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί». Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει διαφωνία», αφού, όπως είπε, δεν πρόκειται για παροχολογία, αλλά για σταθερή διαμόρφωση των όρων μιας «βιώσιμης και  συμμετοχικής αναπτυξιακής πορείας».

Το τελευταίο πακέτο και ο Αη-Βασίλης

Τα “θετικά μέτρα” εκτός από τις φερόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες διχάζουν όμως και τους αναλυτές, όπως άλλωστε και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Πριν λίγες ημέρες, το Reuters υποστήριζε σε ανάλυσή του ότι ο Τσίπρας διάλεξε λάθος χρονική στιγμή να παίξει τον ρόλο του Άη-Βασίλη. Η αρθρογράφος σημείωνε μάλιστα ότι «η χώρα χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση» μετά την έξοδο από μια δεκαετή λιτότητα, επισήμαινε ωστόσο ότι «η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα μπορεί να συρθεί σε νέες δυσκολίες που ξεκινούν αλλού».

Αντίθετη ήταν ωστόσο η εκτίμηση της Wall Street Journal, η οποία υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα αποτελεί το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη. Σημείωνε επίσης ότι αυτό το κατά πολύ πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης, διπλασίασε το ρυθμό ανάπτυξης, την ίδια χρονική περίοδο.

Στην Αθήνα πάντως, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο του τελευταίου πακέτου θετικών μέτρων για το 2018, τα μέτρα δηλαδή που είχε ανακοινώσει και για τα οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο, στην ΔΕΘ. Σε αυτό το πακέτο μέτρων, εκτός από την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών (σε βάθος τριετίας).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx