Μια χρήσιμη ομολογία

Μια χρήσιμη ομολογία

Του Μένιου Τασιόπουλου  –

Προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ομολόγησε δημοσίως ότι η Ελλάδα έχει χάσει πόρους από το πακέτο Γιούνκερ, επειδή δεν διέθετε τα αναγκαία business plan. Το πρόβλημα είναι γνωστό και χρόνιο, αλλά η ομολογία του από ένα τόσο κεντρικό υπουργό έχει ενδιαφέρον. Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, συμβαίνει και με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Όσοι επέκριναν τον υπουργό Επικρατείας σε πρώτη ανάγνωση έχουν δίκιο. Στην πραγματικότητα, όμως, ή έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας, ή είναι κακοπροαίρετοι στην κριτική τους για  την κυβέρνηση. Όσοι έχουν επαφή και με το δημόσιο και με την αγορά έχουν επίγνωση του προβλήματος. Το μόνιμο πρόβλημα που παρουσιάζουν οι Έλληνες παίκτες είναι τα αδύναμα και μη αξιόπιστα business plan.

Δεκαετίες τώρα, σε συζητήσεις που γίνονται σε εκδηλώσεις ή διεθνείς συναντήσεις με αντικείμενο επενδύσεις, οι διεθνείς συνομιλητές παραπονιούνται ή εκπλήσσονται μονίμως με την αδυναμία ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων, όπως βεβαίως και της κρατικής γραφειοκρατίας να συγκροτήσουν αξιόπιστο και ακριβές business plan. Εξαιτίας αυτού, πολύ σημαντικά projects έχουν ακυρωθεί ή κατέληξαν στις καλένδες.

Παθογένειες του συστήματος

Τα business plan στην Ελλάδα θυμίζουν τις περισσότερες φορές ευχολόγια παρά τεκμηριωμένα και αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια. Ειδικά όταν πρόκειται για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, είναι σχεδόν κανόνα η υπερκοστολόγηση, προκειμένου να καλυφθεί το προαπαιτούμενο της ίδιας συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα. Στην δε περίπτωση των δημοσίων έργων και των κρατικών προμηθειών η υπερκοστολόγηση χρησιμεύει για να καλύπτονται οι περίφημες «μίζες» των πολιτικών ή των υπηρεσιακών παραγόντων που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν πολλά χρόνια μηχανικός-κατασκευαστής και με δραστηριότητα στον χώρο των δημοσίων έργων. Έχει, λοιπόν, εικόνα από πρώτο χέρι για τα συμβαίνοντα. Αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, προερχόμενος επαγγελματικά από τον χώρο της διεθνούς τραπεζικής, δεν πρέπει να ένοιωσε έκπληξη από την ομολογία του υπουργού.

Η αναγνώριση του προβλήματος, ωστόσο, είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα για να μη μείνει μία ξεκρέμαστη διαπίστωση. Η κρίση, μεταξύ των άλλων, πρέπει να δίδαξε τους Έλληνες και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ότι στον σημερινό σύνθετο κόσμο, δεν μπορείς όχι να πας μπροστά, αλλά ούτε και να επιβιώσεις αν δεν είσαι τεκμηριωμένος και αξιόπιστος. Η νοοτροπία του άρπα κόλα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για να πέσει η Ελλάδα στα βράχια. Ας μάθουμε επιτέλους το μάθημα που μας παραδίδει τόσο επώδυνα η ζωή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx