ΑΝΑΛΥΣΗ

Μικρομεσαίου ανάγνωσμα No2: Διατηρησιμότητα εργαζομένων

Μικρομεσαίου 2ο ανάγνωσμα: Διατηρησιμότητα εργαζομένων, Ηρακλής Γωνιάδης

Συνειδητοποιημένη ή όχι, στρατηγική κάθε επιχείρησης είναι να διατηρηθεί ζωντανή στο επιχειρηματικό στερέωμα διακρινόμενη για τους στόχους που τη διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό της. Μία από τις επί μέρους στρατηγικές που τη συνθέτουν είναι και η στρατηγική προσέγγισης και διατήρησης εργαζομένων, (όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο) ικανών για βιώσιμη πορεία, αλλά και πρόθυμων να παραμένουν στο πλευρό σου. Η επιτυχής έκβασή της εξαρτάται από την τακτική που θα ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις την ευέλικτη λειτουργία της επιχείρησης προσαρμόζοντάς τη στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς ή και επηρεάζοντάς τες.

Η πλέον ενδεικνυόμενη τακτική ξεκινά με τη σαφή περιγραφή παρόντων και μελλοντικών αναγκών της θέσης εργασίας, την επιλογή των ικανότερων να τις καλύψουν και, βέβαια, παγιώνεται με την τήρηση των υποσχέσεων για παροχές, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και προοπτικές εξέλιξης. Με “ανίκανο” πακέτο συνεργασίας δεν θα βρεις ικανούς συνεργάτες, αλλά κι αν το καταφέρεις θα γίνεις το προγεφύρωμά τους στην αγορά εργασίας. Η μικρομεσαία σου υπόσταση δεν παρέχει την πολυτέλεια οποιασδήποτε ανάλωσης πόρων χωρίς “νου και σκέψη” σ’ ένα ευμετάβλητο περιβάλλον και –συχνά- θολό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Η ρευστότητα των συνθηκών δεν αφήνει περιθώρια να νομίζεις ότι οι εργαζόμενοι θα αφιερώσουν τη σταδιοδρομία τους στην εταιρία σου χωρίς σωστή ενσωμάτωση και ένταξη στην κουλτούρα της! Η επιτυχής ενσωμάτωση, όπως δείχνει η έρευνα, είναι δυνατό να αυξήσει τη διατηρησιμότητα των νεοπροσληφθέντων μέχρι και 82% βελτιώνοντας, παράλληλα, την παραγωγικότητα κατά 70%! Η υποδοχή κάθε νέου εργαζόμενου χρήζει της ιδιαίτερης προσοχής σου προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σοβαρής συνεργασίας καθώς μπορεί να μην έχεις δεύτερη ευκαιρία για μια καλή πρώτη εντύπωση.

Ο ενθουσιασμός της ένταξής του στην επιχείρηση με το καλωσόρισμα, τη μύησή του στην κουλτούρα που καλλιέργησες και την ενημέρωση για τις αξίες και τις αρχές της, πριν ακόμα τοποθετηθεί στο πόστο του, θέτει τη βάση μιας ισχυρής σχέσης. Με παρόμοια προσέγγιση για κάθε νεοεισερχόμενο και σαφές πρόγραμμα ομαλής προσαρμογής (γραφειοκρατία, εκπαίδευση, εξοπλισμός, εποπτεία και υποστήριξη) απλοποιείται η διαδικασία μειώνοντας το κόστος καθιστώντας τον θετικότερο και παραγωγικότερο.

Η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων ενισχύεται από την εξοικείωσή τους με τα καθήκοντα, τις ευθύνες τους και τις προσδοκίες που συνεπάγονται, όπως και από τη θέσπιση κάποιων προτύπων απόδοσης και στόχων για την καλύτερη αντίληψη του ρόλου και του είδους της συνεισφοράς τους στο συνολικό αποτέλεσμα. Η συχνή επαφή σου μ’ αυτούς εμπλουτίζει τη σχέση και τη δεξαμενή ιδεών της επιχείρησης και, ταυτόχρονα, επιλύει προβλήματα στη γέννησή τους βοηθώντας τους για τούτο ή επαναφέροντάς τους σε τροχιά ομαλής λειτουργίας. Το έλλειμμα επικοινωνίας (ιδιαίτερα στην εξ αποστάσεως απασχόληση) προκαλεί σύγχυση στο περιβάλλον εργασίας ψυχραίνοντας τις σχέσεις και μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους για επιτυχία στην απλή επιβίωση (ούτε κι αυτή είναι σίγουρη) ή στην αναζήτηση νέου ορίζοντα!

Σχέση εργοδότη-εργαζομένων

Η διασφάλιση και διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός χαρούμενου και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, οπότε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά σου. Επιβάλλεται να καταλάβεις τη σημαντικότητα της προσέλευσής τους με χαρά στη δουλειά η οποία επηρεάζεται από τη δική σου· αν τη νοιώθεις ως «κάτεργο» αυτοί θα σε νοιώσουν σαν “δεσμοφύλακα”! Σημαντικό, επίσης, είναι να αισθάνονται ότι τους σέβεσαι αναγνωρίζοντας την ανάγκη τους για ευέλικτες επιλογές απασχόλησης (από απόσταση, κυλιόμενα ωράρια, διαλείμματα, άδειες, διακοπές χωρίς “ανακοπές” και οχλήσεις, αξιολόγηση του φόρτου εργασίας, υποστήριξη κλπ.).

Αν σου φαίνεται υπερβολικό σκέψου τις απώλειες από απουσίες λόγω ψυχοσωματικών ασθενειών που προκαλούνται από το χρόνιο στρες στην εργασία, το άγχος, την εξουθένωση κλπ., και τις επιπτώσεις στις υποχρεώσεις σου έναντι τρίτων. Συνυπολόγισε –αν σε απασχολεί- και το καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος για ό,τι απέμεινε από το κατ’ ευφημισμό σύστημα υγείας της χώρας μας.

Στο γόνιμο περιβάλλον διευκολύνεται η καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και ανάπτυξης, καθίσταται πιθανότερη η ανάδυση δημιουργικών ιδεών και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων ή λύσεων με την ενθάρρυνση της ανάληψης ρίσκου, και επιτυγχάνεται η διαρκής βελτίωση της επιχείρησής σου. Η αναγνώριση και επιβράβευση της προσπάθειάς τους συνιστά κίνητρο και διαδικασία μετατροπής της αποτυχίας σε επιτυχία μέσω της κατακτηθείσας γνώσης της οποίας η καλύτερη δυνατή χρήση εξασφαλίζεται με τη συνεχή εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Ποτέ δεν είναι αργά για “γράμματα”, ιδιαίτερα όταν η γνώση του χθες μετατρέπεται σε άγνοια του σήμερα!

Η αλαζονεία στην εξουσία είναι “προνόμιο” των πολιτικών κι όχι δικό σου μιας και το κόστος της πέφτει στο κεφάλι σου! Λησμονώντας ή αγνοώντας ότι την καλύτερη πληροφόρηση για τα διαδραματιζόμενα την έχουν οι “μένοντες” στον αγώνα κι όχι οι απέχοντες, αφενός μεν δεν επικαιροποιείς τα σενάρια της διαχείρισής σου, αφετέρου δε τους κάνεις να αισθάνονται παραγκωνισμένοι και παραμελημένοι!

Ακόμη τραγικότερο είναι να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις ερήμην παραβλέποντας τα σχόλια και τις υποδείξεις τους επί του πρακτέου ή και επί προσωπικού (εκνευριστικό μα διδακτικό), πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι θα κληθούν να τις εφαρμόσουν παρότι πολλές απ’ αυτές μπορεί να τους επηρεάσουν. Αντιθέτως, στήνοντας “ευήκοον ους” δείχνεις περίσσια την εκτίμησή σου για τη συμβολή και τις απόψεις τους καθιστώντας τους –συγχρόνως- παραγωγικότερους και αδιάκοπη πηγή καινοτομίας!

Θεωρώντας σημαντικό το ξεσκαρτάρισμα των παραπάνω αλλά και επιβεβλημένο το πέρασμά τους από τα δικά σου φίλτρα τεχνογνωσίας και εμπειρίας, επιφυλάσσομαι για μια ακόμη προσθήκη κατά τις “διδαχές” της πλούσιας σε αποτυχίες επιχειρηματικής μου διαδρομής, σε συνδυασμό με τα ευρήματα σχετικών ερευνών. Στόχο δεν αποτελεί η αφιλτράριστη υιοθέτησή τους αλλά η ευαισθητοποίησή σου απέναντι στις ανάγκες των ανθρώπων σου οι οποίες, τελικά, είναι και δικές σου! Θυμήσου: πάντα χάνεις απ’ αυτό(ν) που υποτιμάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx