ΘΕΜΑ

Μπούμερανγκ για την ΕΕ οι κυρώσεις στην Ρωσία παραδέχεται το ΔΝΤ

Μπούμερανγκ για την ΕΕ οι κυρώσεις στην Ρωσία, λέει τώρα το ΔΝΤ,

Μικρότερες θα είναι οι συνέπειες των κυρώσεων της Δύσης για την οικονομία της Ρωσίας, από ό,τι υπολογίζονταν αρχικά, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΑΕΠ της Ρωσίας εκτιμάται ότι μειωθεί κατά 6,0% το 2022, ποσοστό σημαντικά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του Απριλίου. Από την άλλη μεγαλύτερες, διαπιστώνονται τώρα, οι επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ.

Το ΔΝΤ επιμένει πως θα υπάρξει μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022, αλλά όχι όπως εκτιμούσε στην έναρξη της κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το δεύτερο τρίμηνο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο», εξηγεί το ΔΝΤ. «Επιπλέον, η εσωτερική ζήτηση δείχνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα χάρη στον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στον εσωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα και η αγορά εργασίας πλήττεται λιγότερο από ότι προβλεπόταν», προσθέτει το Ταμείο.

Οι δυτικές χώρες, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, 24 Φεβρουαρίου, κινήθηκαν οικονομικά εναντίον της Μόσχας ανακοινώνοντας σειρά κυρώσεων στην οικονομία της. Όμως, «η Κεντρική Τράπεζα και αυτοί που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στη Ρωσία πέτυχαν να αποφύγουν τον τραπεζικό πανικό ή πολύ χειρότερα την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» παραδέχθηκε ο Γκουρανσά.

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προσέφερε «τεράστια έσοδα στη ρωσική οικονομία», κάτι που βοήθησε τη Μόσχα πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Το 2023, το ΔΝΤ αναμένει επίσης ύφεση 3,5% στη Ρωσία, ποσοστό μικρότερο κατά 1,2 μονάδα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως. Πάντως, «ο σωρευτικός αντίκτυπος των κυρώσεων θα μεγεθύνεται με τον καιρό», επισήμανε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά. Η συνολική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις συνέπειες των κυρώσεων αποτελεί ουσιαστικά δήλωση mea culpa του ΔΝΤ, καθώς εκτός από τις μικρότερες συνέπειες για την Ρωσία έχουμε και τις μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη.

Μπούμερανγκ για ΕΕ

Στην άλλη πλευρά, «οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο αρνητικές από ό,τι προβλεπόταν», σύμφωνα με το Ταμείο. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη Γερμανία (-0,9% δηλαδή στο 1,2%), τη Γαλλία (-0,6% δηλαδή στο 2,3%) αλλά και την Ισπανία (-0,8% δηλαδή στο 4,0%). Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως «στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», καθώς και «στην επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας των συνεχιζόμενων προσκομμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών», εκτιμά το ΔΝΤ.

Η πιθανή πλήρης διακοπή του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο «θα μείωνε καθαρά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023. Θα ανάγκαζε στην πράξη τις χώρες της ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη χορήγηση ενέργειας με δελτίο και θα έπληττε καίριους τομείς της βιομηχανίας» σύμφωνα με το ΔΝΤ. To κρισιμότερο όμως είναι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, συνιστά μέσω του AFP προς τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, για να μην χαθεί εντελώς ο έλεγχος.

Με τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες της Δύσης να κινείται στο 10%, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν στην τροχιά αύξησης των επιτοκίων, μέχρις ότου υποχωρήσει σταδιακά ο δείκτης, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και σημείωσε ότι οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων «συμπιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς παγκοσμίως και οδηγούν ακόμη και σε αναταραχές σε ορισμένες χώρες». Αν ξεφύγει ο πληθωρισμός είναι «σαν να βγαίνει το τζίνι από το μπουκάλι, αλλά, ευτυχώς δεν είμαστε στο σημείο αυτό», είπε ο Pierre-Olivier Gourinchas στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx