ΑΠΟΨΗ

Να ήταν ο πληθωρισμός μόνο στα σουπερμάρκετ…

Να ήταν ο πληθωρισμός μόνο στα σουπερμάρκετ... Κωνσταντίνος Κόλμερ

Εκτός από τις μεγάλες ανατιμήσεις των τροφίμων και πολλών άλλων καταναλωτικών προϊόντων, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, εν συνδυασμό με το “τσουνάμι” φόρων, πλήττει την ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά από της εποχής υιοθεσίας του ευρώ ως νομίσματος της χώρας, που υποτίθεται θα μας είχε απαλλάξει από την πληθωριστική συνήθεια. Πλην ματαίως…

Ο ελληνικός λαός υφίσταται το κόστος ζωής των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά με το μισό εισόδημα. Τα αίτια του πληθωρισμού υπηρεσιών αποδίδονται στην έλλειψη εργατικών χειρών, αποδημία 500.000 Ελλήνων στο εξωτερικόν κατά την πανδημία των Αλβανών εργαζομένων στη πατρίδα τους, ως και πολλών λαθρομεταναστών που μόλις απέκτησαν άδεια παραμονής από τον κ. Μηταράκη, αποχώρησαν δια την Εσπερίαν – κυρίως Γερμανία – μετά τη “νομιμοποίηση” τους για καλύτερο ημερομίσθιο.

Η μεγάλη τουριστική κίνηση πέρυσι που αναμένεται να επιταθεί εφέτος μετά τον τουρκικό σεισμό, αλλά κι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, κατόπιν της εισβολής της “βραχυχρονίου μισθώσεως” δωματίων, προκαλεί προβλήματα στεγάσεως στους εργαζομένους. Σε τουριστικές μάλιστα περιοχές τα “ενοίκια” άθλιων δωματίων δεν πέφτουν κάτω από 500 ευρώ το μήνα, όταν ο επίσημος μισθός δεν υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ. Αποτέλεσμα της απογνώσεως εργοδοτών και εργαζομένων είναι η αύξηση του ανεπισήμου ημερομισθίου ή άλλως του “μαύρου χρήματος”.

Η συνεχιζομένη επίσης “καταιγίδα” φόρων και κόστους τριβής με τις κρατικές υπηρεσίες, που νομίζουν ότι με την διατήρηση της γραφειοκρατίας και των υψηλών φορολογικών συντελεστών  συντελούν στη διατήρηση των δημοσίων εσόδων σε αξιοπρεπή επίπεδα αυξήσεως, για να πάρουν δήθεν την… “πιστωτική αναβάθμιση” από τους ξένους οίκους ανυποληψίας, είναι κατ’ εξοχήν ελληνικό φαινόμενο πληθωρισμού.

Το φαινόμενο στα καθ’ ημάς 

Το φαινόμενο του πληθωρισμού των υπηρεσιών απαντάται και διεθνώς. Στην Αμερική λχ. η αποχώρηση ενός εκατομμυρίου εργαζομένων από την αγορά εργασίας, εξ αιτίας της πανδημίας, πιέζει τις αμοιβές της προς “τα επάνω” και προβληματίζει το FED, την Kεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ που ετοιμάζεται ν’ ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια έως και 9% για να τιθασεύσει το “θηρίο του πληθωρισμού” που δεν εννοεί να… ξαναμπεί στο κλουβί του.

Αλλ’ ο ασκός του Αιόλου, ανοίγεις απ’ την απερίσκεπτη νομισματική πολιτική της Ευρωτράπεζας, της “βροχής δολαρίων” του FED, επί δικαίων και αδίκων, από δανεικό… “φρέσκο αέρα”, για την δήθεν αποφυγή της οικονομικής υφέσεως, προξένησε το κλασσικό υπόδειγμα πληθωρισμού, όπου “πολλά χρήματα αντιμετωπίζουν λιγότερα αγαθά”.

Βοήθησε εις τούτο κι η υποκριτική “πράσινη ανάπτυξη” που ακρίβαινε την ενέργεια – κι όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συνέβαλε δε κι η “παγκοσμιοποίηση” στην υπερτόνιση της κοινής αντίληψης των τιμών (Perception of Prices) ακόμη κι όταν οι τιμές της ενεργείας υπεχώρησαν.

Το δολάριο και ο ανειδίκευτος 

Η εν τω μεταξύ ανατίμηση του δολαρίου, 1,06 έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γιέν, συνέτεινε στην πληθωριστική διαδικασία, λόγω της καρτελοποιήσεως της παγκοσμίου οικονομίας, μετά από μία περίοδο “παγκοσμιοποιήσεως” της εποχής των Κλίντον και Ομπάμα. Τα κέρδη των διεθνών καρτέλ εκτοξεύθησαν στα ύψη ως συνέπεια της πολιτικής των – ιδίως των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών κι η μετάθεση πλούτου υπέρ των πλουσίων επέτυχε του τελικού σκοπού της, της αναδιανομής του εις βάρος των οικονομικώς αδυνάτων.

Δυστυχώς, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών δεν ελέγχεται με ημίμετρα και “πακέτα της Σαρακοστής” ως του Αδώνιδος. Είναι θεσμικός άπαξ και επικρατήσει ως αντίληψη κι’ έτσι το μεροκάματο του ανειδικεύτου εργάτη έφθασε στα 100 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την άνοδο με μπαλώματα “επιδοτήσεων”.

Ούτως θα πορευθούμε ως ελληνική οικονομία κι εφέτος με τους δείκτες του τιμαρίθμου να…ευδοκιμούν και τα σταθερά εισοδήματα να φθίνουν, από φόρους και επιβαρύνσεις: Ένα πολύ ανησυχητικό σύνδρομο για τις εκλογές. που σύντομα θα έχομε. Με την εκμετάλλευσή του απ’ την Αριστερά, όλα είναι πιθανά. Γιατί η φτωχολογιά δεν αντέχει άλλο μετά από μία 15ετία στερήσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι