ΣΧΟΛΙΟ

Νέα χρονιά, νέες προσδοκίες, παλιές συνήθειες!

Νέα χρονιά, νέες προσδοκίες, παλιές συνήθειες!

Είναι αναμενόμενο κάθε τι το νέο να προκαλεί άγχος το οποίο κάποιοι διαχειρίζονται δημιουργικά και άλλοι –ίσως οι περισσότεροι– φοβικά!

Εξαίρεση αποτελεί η επέλευση του νέου χρόνου ένεκα του οποίου δημιουργούνται θετικότερες προσδοκίες χρεώνοντας στον παλιό τις όποιες βεβαιωμένες ζημίες συνοδεύοντάς τον, ταυτόχρονα, με ξόρκια για να μην ξανάρθει. Κι εσύ, ξορκίζοντας το κακό, πλήρης από συνήθειες πολλές των οποίων ήταν η αιτία του, προσδοκάς το διαφορετικό καινούριο χωρίς να έγινε το πάθημα μάθημα ενατένισης του 2024 προσεκτικότερα προετοιμασμένος καθότι προαλείφεται δυσοίωνο.

Ό,τι κι αν έχεις χρεώσει στην απερχόμενη χρονιά σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των συνηθειών σου, είναι καιρός να παραδεχτείς ότι οι προσδοκίες δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από το υπόβαθρο που έχεις για να τις βεβαιώσεις στο ταμείο της ζωής και της επιχείρησής σου!

Συνεπώς, ή τις κατεβάζεις φοβούμενος το καινούριο αρκούμενος στα pass και στα επιδόματα της αδράνειάς σου, ή τις υποστηρίζεις απαλλαγμένος από συνήθειες που τις διακυβεύουν, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη αντί να τη χρεώνεις σε τρίτους και σε κυβερνήσεις-followers της στρατηγικής συμμάχων στους οποίους “ανήκουμε”. Τη ζημία την πληρώνεις εσύ, οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους!

Αφουγκράσου την κοινωνία

Βλέπεις ότι θέλουν να σε κρατήσουν επιχειρηματικό νάνο για να μπορούν να σε ελέγχουν εξυπηρετώντας τους εγχώριους κοτζαμπάσηδες και τους από πάνω τους προκειμένου να διατηρήσουν τα οφίτσιά τους και τη δυνατότητα πλουτισμού με τα λεφτά των άλλων, αυτά που δανείζονται υποθηκεύοντας πολλές γενιές Ελλήνων. Συνεπώς, απαγκιστρώσου από την προσδοκία της συνδρομής τους, ή κι εκείνης των –ξένης ιδιοκτησίας– τραπεζών που διαφημίζουν την πραμάτεια τους για να ενισχύσουν τα έσοδα των media κι όχι να σε διευκολύνουν.

Βελτίωσε την επιχειρηματική σου πρόταση, την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες διαχείρισής τους οι οποίες συνιστούν το πραγματικό σου προσωπικό και κοινωνικό κεφάλαιο, τα εχέγγυα χρηματοδότησής σου από επιχειρηματικά υγιέστερες πηγές.  Η συνήθειά σου να “τρως αμάσητα” υποσχέσεις παρεμποδίζει τον σαφή προσδιορισμό του ζωτικού σου χώρου και την εστίαση εκεί όπου έχεις ακόμα δυνατότητες, στο κοινό σου δικτυώνοντας το στη βάση μιας μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης προκειμένου να υπάρχεις!

Φρόντισε ώστε η προσπάθεια δικτύωσης να μην εκληφθεί ως στρατηγική χρησιμοποίησης των ανθρώπων αλλά καθιέρωσης σχέσεων σεβασμού και αμοιβαίας ανταμοιβής δεδομένου ότι δεν ψωνίζουν όπως ψηφίζουν! Αν, όπως για να ψωνίσουν, πλήρωναν για να ψηφίσουν θα είχαμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και, κυρίως, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Συνειδητοποίησε ότι από τη στιγμή που η ιδέα γίνεται επιχείρηση οι ανάγκες ύπαρξής της ξεπερνούν τις δυνατότητές σου να την κρατήσεις ζωντανή χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας στην οποία είναι ενταγμένη.

Αφουγκράσου την στήνοντας “ευήκοον ους”, γίνου ενεργός ακροατής των αναγκών της για να εντοπίσεις καλύτερους τρόπους ικανοποίησής τους ώστε να καλύψεις αποτελεσματικότερα και τις δικές σου. Έχοντας κατά νου το αρχαίο ρητό “ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ”, φρόντισε ώστε η ποσότητα να μην επικρατήσει της ποιότητας σχέσεων ικανών να σου δώσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες οι οποίες ξεπερνούν τη ρηχότητα ενός δικτύου όπου –από συνήθεια- παραμένεις παθητικός ακόλουθος ή, όσο σε ανέχονται, επιτήδειος ουδέτερος!

Η οικοδόμηση σχέσεων

Η οικοδόμηση σχέσεων επιβάλλει τη σε βάθος θεμελίωσή τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανθεκτικό δίκτυο το οποίο, εκτός από επιχειρηματικό πλεονέκτημα, συνιστά πηγή συνεχούς μάθησης, έμπνευσης και αμοιβαίας ανάπτυξης.  Καλά είναι τα social media, αλλά καλύτερη η ανθρώπινη επαφή, η οποία παρέχει την ευκαιρία πρόκλησης συμμαχιών μεταξύ επιχείρησης και πελάτη επενεργώντας ως καταλύτης στην επιχειρηματική σου επιτυχία. Απαιτεί τρόπο και κόπο η επίτευξή του καθώς θέλει το χρόνο της –όπως και κάθε επένδυση– για να αποδώσει ανταμείβοντας διαρκώς κάθε πλευρά ενισχύοντας, συγχρόνως, ένα παραγωγικότερο και ικανοποιητικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Χτίζοντας τέτοιες σχέσεις στέλνεις μήνυμα προς όλους εκείνους τους ελκυόμενους από την ιδέα της δημιουργίας ενός διευρυμένου και βαθιά υποστηρικτικού δικτύου* μέσω του οποίου αναδύονται επιχειρηματικές ευκαιρίες ή και συνεργασίες αμοιβαίας εκτίμησης. Η πραγματική δύναμη της επιχείρησης δεν βρίσκεται μόνο στις στρατηγικές ή τις προτάσεις αξίας της, αλλά και στο βάθος και την ποιότητα των σχέσεών της οι οποίες είναι δυνατό να εξελιχθούν σε μοχλούς μακροχρόνιας επιτυχίας και εκπλήρωσης των επιχειρηματικών σου στόχων προϋποθέτοντας την εξαιρετική εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων μαζί της, την καλή –τουλάχιστον– οικονομική διαχείριση και βέβαια, την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Εμπιστέψου τους ανθρώπους καλλιεργώντας τη συνήθεια να εξετάζεις τις ικανότητές τους (τι μπορούν να κάνουν), την ειλικρινή τους διάθεση και την αγαθότητα των προθέσεών τους δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα καθορισμού της επιτυχίας σου υποδεικνύοντας νέους πελάτες, υπαλλήλους ή κατάλληλους επιχειρηματικούς συνεργάτες κλπ. (συνήθεια που μου εξασφάλισε πάνω από 40 χρόνια καριέρας στην αγορά, 16 εκ των οποίων – παράλληλα – ως συμβασιούχου διδάσκοντα στα ΑΕΙ).

Κάνε την καινοτομία συνήθειά σου αλληλοεπιδρώντας μαζί τους, προκαλώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σ’ ένα παίγνιο γνώσεων καθώς «πάντες οι άνθρωποι φύσει του ειδέναι ορέγονται» (Αριστοτέλης) οφείλοντας να την υιοθετήσεις ως συνταγή εξέλιξης κι επιβίωσής σου. Ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη διεθνώς τεκμηριωμένη θέση ότι οι ΜΜ Επιχειρήσεις αποτελούν την “σπονδυλική στήλη” οικονομίας και κοινωνίας, παρότι στη χώρα μας θεωρούνται παράσιτα και πηγή του τρίδυμου ελλείμματος: δημοσιονομικού, τρεχουσών συναλλαγών και αμοιβαίας εμπιστοσύνης!

Μια άδικη, μέχρι κι επικίνδυνη, άποψη καθώς μέσων αυτών διασφαλίζεται η εφοδιαστική αλυσίδα της οποίας η διάρρηξη πριμοδοτεί τον πληθωρισμό σε περίοδο ειρήνης, αλλά και η επιμελητεία για τη νικηφόρα έκβαση ή ήττα ενός πολέμου κατά ιών, αποκλεισμών, “φίλων” τε και εχθρών. Καλή Χρονιά!


Βλ. ενότητα “Χωρίς δικτύωση και Συμβουλή”, σελ.545 στο βιβλίο μου “Πλοηγός στα αχαρτογράφητα νερά της
επιχειρηματικότητας” εκδ. Μπαρμπουνάκη, 2022.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx