ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον Οκτώβριο με κλίμακες

Νέο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον Οκτώβριο - Οι κλίμακες,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε τρεις κλίμακες θα γίνει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, αλλά και ένα ειδικό τέλος για τους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

-Έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται από το κράτος το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
-Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.
-Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Η νέα διαδικασία είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους μήνες και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερο. Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων. Ανακοινώθηκε επίσης ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι