Δεύτερο τέστ εξόδου στις κεφαλαιαγορές

Δεύτερο τέστ εξόδου στις κεφαλαιαγορές

Να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα από το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επιδιώκει η κυβέρνηση. Εκμεταλλευόμενο και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δεύτερη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά τις επόμενες ημέρες στην έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φέρεται να ψάχνει ένα επιτόκιο όσο το δυνατόν χαμηλότερα από το όριο του 4%. Στόχος η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευνοϊκή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,65%, την ώρα που η Ιταλία και η Πορτογαλία δανείζονται με επιτόκιο κοντά στο 2%. Το 3,65% μπορεί να είναι ένα καλό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί στα μνημονιακά χρόνια, αλλά μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί να επαληθευτεί και σε πραγματικές συνθήκες.

Την Δευτέρα πάντως, το περιθώριο (διαφορά απόδοσης) των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, έπεσε κάτω από το επίπεδο του 3% στην δευτερογενή αγορά. Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής Αγοράς Τίτλων το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,95%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από το 2016.

Περιμένουν νέα αναβάθμιση

Η έκδοση του ομολόγου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), που θα ακολουθήσει. Αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία θα γίνει μία ένεση ρευστότητας της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζουν ότι η εκταμίευση της δόσης από τον ESM, σε συνδυασμό με την έκδοση του ομολόγου των 3 δισ. ευρώ, είναι πιθανό να φέρει άλλη μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο. Τον Φεβρουάριο είναι η σειρά του οίκου Fitch να κάνει την αξιολόγησή του.

Στο θέμα του ομολόγου αναφέρεται και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει τις προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες. Σε εκτενές άρθρο της, με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές», η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο σύνολο του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για ένα χρεόγραφο επταετούς διάρκειας την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς και δύο ομολόγων, τριετούς και δεκαετούς, τα οποία θα ακολουθήσουν.

«Το κλίμα στην αγορά είναι ευνοϊκό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία του μεταρρυθμιστικού μαραθωνίου», γράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt. Επισημαίνει παραλλήλως ότι σε αυτήν την φάση και μετά την έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης από το Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι  καλυμμένες.

Τότε για ποιόν λόγο γίνεται η έκδοση ομολόγου; «Τα χρήματα που θα φέρει η σχεδιαζόμενη έκδοση θα λειτουργήσουν περισσότερα ως αποθεματικά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο, η Ελλάδα θέλει να οικοδομήσει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας 18 έως 19 δις ευρώ». Ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο θα προστατεύσει την χώρα στα δυο πρώτα χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μαξιλαράκι με δανεικά 

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, και μία άλλη πλευρά του θέματος: «Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλάρι ρευστότητας αυξάνει το χρέος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει από το 178% στα τέλη του 2017 στο 180% επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2018.  Σε αυτά τα συμφραζόμενα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Το θέμα του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί σχετικά με την Ελλάδα. Το έχει θέσει επανειλημμένως το ΔΝΤ και το επεσήμανε για άλλη μία φορά στο Νταβός η Λαγκάρντ. Η διευθέτηση αυτού του θέματος ωστόσο δημιουργεί πολιτικές δυσκολίες σε πολλές χώρες-μέλη. «Δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την ακριβή ημέρα της έκδοσης», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού».

Το “μαξιλάρι” φτιάχνεται για να βεβαιωθούν οι αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να αποπληρώσει τις λήξεις χρέους της για ενάμισι έτος μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα “δίχτυ ασφαλείας” της τάξης των 19 δισ.

Αναφορά στο θέμα κάνουν και οι Financial Times σημειώνοντας ότι την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα ακολουθήσει η έκδοση ενός τριετούς και ενός 10ετούς ομολόγου τους επόμενους μήνες. Αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να βγει στην αγορά νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει κάποιες τελικές μεταρρυθμίσεις πριν την επικύρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι