Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η «κακοποιημένη σύζυγος» Ευρώπη

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η «κακοποιημένη σύζυγος» Ευρώπη

Μέσα στο κλίμα του εμπορικού πολέμου, που εξακολουθεί να μαίνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στο Μπουένος Άιρες, η σύνοδος των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν την Τετάρτη ο Γιούνκερ και ο Τραμπ, ο οποίος παραμένει άκαμπτος, μοιράζοντας αριστερά-δεξιά επιπρόσθετους δασμούς και κυρώσεις.

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) εξέφρασε από την Αργεντινή  την ανησυχία της ότι αυτός ο πόλεμος θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και κάλεσε σε διάλογο. Αν και διαβεβαίωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «ισχυρή», επισήμανε ότι απειλείται «βραχυμεσοπρόθεσμα από την αύξηση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων».

Στην τελική ανακοίνωσή τους, η οποία συντάχθηκε με μεγαλύτερη ευκολία από την Σύνοδο του Μαρτίου, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, επισημαίνει την ανάγκη, παράλληλα με τον διάλογο, να αναληφθούν «ενέργειες για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» στην παγκόσμια οικονομία.

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος, που μαίνεται εδώ και  μήνες, θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν «κατά μισή μονάδα» σε ετήσια βάση. Για τον λόγο αυτό, η επικεφαλής του ΔΝΤ,  απηύθυνε έκκληση για «την επίλυση των εμπορικών συγκρούσεων», μέσα από την «διεθνή συνεργασία».

Κίνα και ΕΕ στο ίδιο ζύγι  

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πέρα από τους επιπρόσθετους δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα, ανέβασε στα 500 δισεκατομμύρια την απειλή για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Παραλλήλως απειλεί με δασμούς τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και με κυρώσεις τις χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν. Αυτήν την αμφιλεγόμενη για πολλούς, ακόμη και Αμερικανούς, πολιτική επανέλαβε στην Σύνοδο της Αργεντινής ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για προστατευτισμό από μέρους της Ουάσινγκτον.

Ο Μνούτσιν κάλεσε από το Μπουένος Άιρες την Κίνα και την ΕΕ να  κάνουν υποχωρήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο «ισορροπημένη εμπορική σχέση». Η δήλωση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο  παρά η εξειδίκευση όσων είπε, επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Τραμπ, κατατάσσοντας την ΕΕ στους «εχθρούς» των ΗΠΑ, σε ότι αφορά το εμπόριο. Οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο μπαίνουν πλέον, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον λογαριασμό, στο ίδιο ζύγι.

Ειδικά για την Κίνα ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου αξίωσε να έχουν  οι αμερικανικές εταιρίες την ίδια πρόσβαση στην ασιατική χώρα, με αυτήν που έχουν οι κινέζικες στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών τους, οι ΗΠΑ κατέγραψαν το 2017 έλλειμμα 376 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ευρωπαϊκή πηγή ωστόσο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ο Μνούτσιν έδωσε «την εντύπωση ότι οι αμερικανοί αναζητούν έναν δρόμο εξόδου από τον εμπορικό πόλεμο». Φέρεται να σημείωσε μάλιστα, ότι και οι ίδιοι οι Αμερικανοί βλέπουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει διάρκεια.

Η απάντηση των Ευρωπαίων

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ευρώπη ως την «κακοποιημένη σύζυγο», η οποία είναι λίγο έως πολύ παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Από την Αργεντινή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν ένα «καθεστώς συμμάχου και όχι εχθρού» με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν «ασφαλώς και δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικότερες εμπορικές ανισορροπίες». Χαρακτήρισε μάλιστα ως «ανάρμοστη» την στοχοθέτηση της Ευρώπης από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά και με μία τάση επίδειξης «γαλλικού μεγαλείου», ο ομοεθνής του υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ανέφερε ότι το Παρίσι διαδραματίζει ηγετικό ρόλο και θα αντισταθεί σθεναρά στην «βαρβαρότητα» που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο παγκόσμιο εμπόριο. «Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Εναπόκειται στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διευθετηθούν όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.

Περισσότερο ρεαλιστές οι Γερμανοί, ενόψει και της συνάντησης Γιούνκερ-Τραμπ, διαμήνυσαν την Δευτέρα, με δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ότι είναι καλό που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν τον διάλογο, παρά τις σοβαρές διαφορές τους. Την  ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωνε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει «ένα σπιράλ δασμών».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο Γιούνκερ δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Τραμπ, έχοντας μια  συγκεκριμένη προσφορά στο θέμα του εμπορίου. Ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη για συνομιλίες που θα εστιάζουν στις εντάσεις μεταξύ των δύο μερών σε θέματα εμπορίου.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx