Ο κορονοϊός μολύνει την ελληνική οικονομία

Ο κορονοϊός μολύνει την ελληνική οικονομία, Δημήτρης Χρήστου

Ο κυβερνητικός περίπατος έληξε. Τα μεγάλα προβλήματα έφτασαν ενώπιον του πρωθυπουργού. Προβλήματα σύνθετα και πολύ σοβαρά. Τόσο σοβαρά, που αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστευτεί τη διαχείριση τους στον τηλεπωλητή υπουργό Ανάπτυξης, στην υπουργό Θρησκευμάτων και ολίγον Παιδείας και στον μπασκετμπολίστα που πήρε πτυχίο ιατρικής, χωρίς να ασκήσει το λειτούργημα, έχουμε βάσιμους λόγους να ανησυχούμε. Διότι ο κορονοϊός, που εξελίχθηκε σε πανδημία, δεν προσβάλει μόνο τους αδύναμους ανθρώπινους οργανισμούς, αλλά και τις αδύναμες οικονομίες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από ό,τι προβλέπαμε. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλη συγκυρία, ενδεχομένως(!) να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές κακές εποχές» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που έγινε πρόσφατα στο Βερολίνο. Το είπε γλυκά, όπως θα έλεγε και ο Μάκης Βορίδης.

Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. Πόσο θα κοστίσει στην αδύναμη ελληνική οικονομία αυτό το κοκτέιλ της κρίσης, δηλαδή προσφυγικές πιέσεις, κορονοϊός και ύφεση; Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό, που είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς συνεισφέρει το 25% του συνόλου. Πόσο ήταν το ΑΕΠ το 2019; Περίπου 190 δισ. ευρώ. Δηλαδή στον τουρισμό αναλογούν περίπου 48 δισ. ευρώ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην περίπτωση που ο τουρισμός, λόγω της κρίσης, πέσει στο μισό, η απώλεια από το ΑΕΠ φτάνει περίπου τα 24 δισ. ευρώ.

Η αλυσίδα των συνεπειών…

Και αυτό είναι στατική εκτίμηση. Διότι αυτή η απώλεια θα έχει συνέπειες στη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, δηλαδή στη δραματική συρρίκνωση της ζήτησης, ειδικά σε τομείς όπως η ένδυση, η υπόδηση, η ψυχαγωγία, η εστίαση, οι μεταφορές. Κανένας τομέας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, με την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ο φόβος και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά σε περιστολή δαπανών και ήδη έχουν αρχίσει αποσύρσεις καταθέσεων από τις αδύναμες συστημικές τράπεζες.

Το πρώτο μαντάτο μάλιστα, ήρθε από την Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την αποπληρωμή ομολόγων 1,25 δισ. δολαρίων που λήγουν τον επόμενο μήνα. Μια σπάνια κίνηση, σύμφωνα με το Reuters, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες μεγάλες τράπεζες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα! Παράλληλα, τα δημόσια έσοδα θα συρρικνωθούν δραματικά, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των φόρων, των εισφορών και του ΦΠΑ. Τα τραπεζικά δάνεια θα κοκκινίσουν πάλι και τα ενοίκια στέγης δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους που κτυπούν ήδη την πόρτα μας; Θα παγώσουν για λίγους μήνες –είπαν– οι φορολογικές υποχρεώσεις. Θα τις παγώσουν, αλλά η κρίση θα καλπάζει και δεν θα μπορούν να ξεπαγώσουν σύντομα.  Και δεν θα μπορούν να ξεπαγώσουν, καθώς οι επενδυτικές διαθέσεις σε μια τόσο εύθραυστη οικονομία, έχουν ήδη μηδενιστεί. Και όποιος αμφιβάλει, ας απευθυνθεί στον μεγαλοεπιχειρηματία Σπύρο Λάτση, να μάθει τι σκοπεύει να κάνει με την περιβόητη επένδυση στο Ελληνικό.

Η κοντόφθαλμη Ευρώπη

Ναι, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας, μπορεί να ισχυριστεί κανείς. Πράγματι η κρίση αφορά λίγο ως πολύ όλες της χώρες της ΕΕ. Και πως σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τα ευρωπαϊκά ιερατεία; Η κυρία Ούρσουλα Φον Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα συστηθεί Ταμείο Ενίσχυσης ύψους 27 δισ. ευρώ για τις πληττόμενες από την επιδημία χώρες! Καταλάβατε; Όταν η ζημιά μόνο της Ιταλίας με ΑΕΠ 1,6 τρισ. ευρώ, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δισ., η φράου Λάιεν θεωρεί ότι τα 27 δισ. φτάνουν και για 27 χώρες!

Καταλάβαμε λοιπόν ότι αν δεν παρθούν γενναία μέτρα, έρχονται νέα μνημόνια, νέα λιτότητα, νέα φτώχεια και μεγαλύτερη οργή από τα μόνιμα θύματα των νεοφιλελεύθερων πειραμάτων. Η συνταγή του Κέινς για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε περιόδους κρίσεων και ύφεσης, προκαλεί ανατριχίλα στο δογματικό Βερολίνο και στη νεοφιλελεύθερη ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτοί έχουν κολλήσει στα τσιτάτα του Φρίντμαν, για την αυτορύθμιση της αγοράς.

Καταλάβαμε επίσης, ότι η δική μας κυβέρνηση άγεται και φέρεται χωρίς άποψη και σθένος να υπερασπιστεί τα πραγματικά μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα. Το Βερολίνο πίεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. Ανέχτηκε την απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν να αποκλειστεί από τις συνομιλίες ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και δεν πίεσε την Άγκυρα να καλέσει και την Ελλάδα στη κρίσιμη επικείμενη σύνοδο για το προσφυγικό στην Άγκυρα. Θρίαμβος!

Κατά τα άλλα, σε πνεύμα συναίνεσης και ενότητας, η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι Δούρειος Ίππος του Ταγίπ Ερντογάν και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν-σκευωρό που σπίλωσε τόσο έντιμους πολιτικούς! «Ωρέ που πάμε;» που έλεγε και ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι