Ο Κράτος, η Βία και η “βρώμικη δουλειά” των κατασχέσεων

Ο Κράτος, η Βία και η “βρώμικη δουλειά” των κατασχέσεων

του Μάκη Ανδρονόπουλου  – 

Δύο αντιφατικές ειδήσεις συνόδευσαν την 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Από τη μια ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 4,658 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο 11μηνο (1,58 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο) και από την άλλη, στο ίδιο διάστημα εισπράχθηκαν 4 δισ. ευρώ από κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων!

Ποιών και για τι οφειλές, κανείς δεν λέει. Προφανώς θα είναι και το ακίνητο του Άκη για ξεκάρφωμα, αλλά η κοινή γνώμη ξέρει ότι το κράτος τα πήρε πάλι εν ψυχρώ από αυτούς που δεν μπορούν να αντιδράσουν, παρά μόνο μια φορά την τετραετία. Την ίδια ώρα, ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, Παναγιώτης Κόνσουλας παραιτήθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λόγω των 4.000 κατασχετηρίων που έχουν αποσταλεί ακόμα και σε άπορους δημότες στον Δήμο. Ποιότητα Ζωής «Δεν παίζει…Γεια σας!!!», έγραψε στο facebook και κατέβασε ρολά.

«Ναι, ναι!… το έγκλημα δεν το έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η κακή Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων! Είναι ανεξάρτητη αρχή, την έφτιαξαν οι προηγούμενοι καθ’ υπόδειξη των δανειστών… Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς; Δεν μας στηρίζει και η αντιπολίτευση, που απλά θέλει τις καρέκλες μας», θα έλεγε ο ανώνυμος κυβερνητικός. Αλλά αυτό βεβαίως είναι ένα ξινό ανέκδοτο, σαν εκείνο που λέει ότι «εφαρμόζουμε το τρίτο μνημόνιο με την έγκριση που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015».

Στον ουρανό τα ληξιπρόθεσμα

Με 4.170.753 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στα τέλη του Οκτώβρη, εκ των οποίων 1.718.371 είναι έκθετοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δεν υπάρχει ούτε πλεόνασμα, ούτε οικονομία, ούτε κοινωνία. Υπάρχει μόνο η βία του κράτους. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει ποιοι αλυσόδεσαν τον Προμηθέα στον Καύκασο. Ναι, την εντολή την έδωσε ο Δίας στον Ήφαιστο, αλλά την δουλειά την έκαναν δύο όργανα της αυταρχικότητας του Διός, ο Κράτος και η Βία!… (Σ.Σ: κάτι που αποσιωπάται στις επίσημες ελληνικές μυθολογίες. Βλέπε σελ 742, τόμος Κ, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια – Παύλου Δρανδάκη).

Σημειωτέον ότι στο 10μηνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη έκαναν άλμα 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 10,444 δισ. ευρώ έναντι 9,257 του Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ. Αυτά δεν λύνονται ούτε με το clean exit, ούτε με τη ρύθμιση του χρέους που φαίνεται να έχει ήδη «κλειδώσει» ο κύριος Σόιμπλε.

Αλλά ο τρόπος που λύνονται δεν είναι ούτε ο τρόπος που εισηγούνται στον πρωθυπουργό οι κ.κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Παπαδημητρίου, Τσακαλώτος κ.ο.κ. Ούτε βεβαίως με τα όσα θα ψιθυρίζουν στο αυτί οι μεγαλοσχήμονες του ιδιωτικού τομέα που συναντά στα γεύματα των συνεδρίων. Και φυσικά η λύση δεν είναι αυτά που λέει ο κ. Λαφαζάνης. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ανοίξει τα αφτιά του και να ακούσει άλλο κόσμο, άλλες λύσεις ευρωσυμβατές και κοινωνικά σωτήριες, εκτός κουτιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι