Ο μύθος του κυπριακού success story

Ο μύθος του κυπριακού success story

του Κώστα Βενιζέλου  – 

Οι οικονομικές κρίσεις που βίωσαν και βιώνουν Ελλάδα και Κύπρος δεν συγκρίνονται. Διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά μεγέθη. Υπάρχουν, βέβαια, και κοινά χαρακτηριστικά, νοοτροπίες και παθογένειες. Η Κύπρος εξήλθε του Μνημονίου, όχι όμως της κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση να μιλάει για success story. Και μάλιστα να τολμά αυτό το success story να το εξάγει, να το «πουλάει» σαν συνταγή αποφυγής χρεοκοπίας και σε άλλες χώρες.

Είναι γεγονός ότι από το 2013 έχει επιτευχθεί πρόοδος. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε βρεθεί τότε στον πάτο. Το βαρέλι, ασφαλώς, δεν τρύπησε για να πάμε πιο κάτω, αλλά υπήρξαν βήματα προς τα εμπρός. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν ανάπτυξη, αυτό όμως που έχει σημασία είναι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία. Η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με μειωμένους μισθούς, ή αντιμετωπίζοντας την ανεργία.

Στην Ελλάδα, η κρίση δεν έχει ξεπερασθεί, αλλά έχουν γίνει βήματα εξόδου από τη σημερινή κατάσταση. Οι παθογένειες και η νοοτροπία μεγάλης μερίδας των Ελλαδιτών έναντι του κράτους δεν βοηθούν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί. Τις προάλλες, στο συνέδριο της ΝΔ, κλήθηκε και μίλησε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Προφανέστατη η πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να παρουσιαστεί το success story της Κύπρου ως το μοντέλο που θα εφαρμόσει η ΝΔ, εάν και εφόσον κυβερνήσει τη χώρα.

To σόου του Κύπριου υπουργού Οικονομικών

Ο Χάρης Γεωργιάδης, ανεξαρτήτως διαφωνιών με την πολιτική που ακολουθεί, είναι σοβαρός και θα μπορούσε να αποφύγει αυτό το σόου. Δυστυχώς, όμως, ανέλαβε να εξηγήσει την κυπριακή «επιτυχία»! Πίσω από την «επιτυχία» αυτή κρύβονται, βέβαια, και πολλά ταλέντα των Κυπρίων. Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν παγκοσμίως με την οικονομία, με τις τράπεζες. Και στη συνέχεια, μέσα στον πανικό της, προσκάλεσε την Τρόικα και της παρέδωσε τη χώρα.

Η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δηλαδή, μετά την ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος, την οποία διαχειρίστηκε ως θεατής, παρουσιάσθηκε τροϊκανότερη των τροϊκανών και προσαρμόστηκε πλήρως στις υποδείξεις τους. Είχε, βέβαια, και το πλεονέκτημα ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την κοινωνία. Ούτε όταν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις σημειώθηκαν αναταράξεις. Σήμερα, τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, κυρίως όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, παραμένουν πιεστικά. Η προσοχή είναι να περάσουν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες. Αυτό είναι σήμερα το μείζον.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στόχος του είναι «να τα καταφέρει η Ελλάδα όπως η Κύπρος»! Η ΝΔ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ φέρουν την ευθύνη για τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Δεν πείθει κανένα ο κ. Μητσοτάκης όταν υποστηρίζει πως η Ελλάδα καταρρέει από τη διαχείριση μιας κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία σχεδόν χρόνια. Επιδερμική, όμως, είναι και η προσέγγιση του πως «η Ελλάδα θα τα καταφέρει όπως η Κύπρος». Και δυστυχώς αυτό το επιδερμικό παιχνίδι της ΝΔ ενισχύει η Λευκωσία που της αρέσει φαίνεται η ιδέα πως μπορεί να εξάγει το δικό της success story (σε όσους, βέβαια, το αγοράζουν!).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι