Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μάκρι ξαναφέρνει το ΔΝΤ στην Αργεντινή

Αργεντινή: Το μεγαλύτερο fake news του ΔΝΤ, Κώστας Μελάς

Το άκουσμα του ονόματος του ΔΝΤ μόνο αλγεινές μνήμες ανακαλεί στους Αργεντίνους, με γνώμονα την πρόσφατη δράση του στη χώρα. Η επίκλησή του μάλιστα ισοδυναμεί με βρισιά, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές λιτότητας και του χειρότερους χρηματοοικονομικούς κατακλυσμούς που έχουν ενσκήψει στην ιστορία της. “Είναι σα να γυρίζουμε στα περασμένα”, “αυτό το έχουμε ξαναζήσει”, “είναι μία από τα ίδια”, είναι τα πιο μετριοπαθή σχόλια που ακούγονται μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ότι η Αργεντινή ξαναπέφτει στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ, 15 χρόνια μετά το προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι Αργεντινοί έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται έτσι όπως αισθάνονται. Το πρώτο δάνειο που συνήψε η Αργεντινή με το Ταμείο χρονολογείται από το 1957, όταν τη χώρα κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί. Έκτοτε, η εκάστοτε έλευση του ΔΝΤ συνόδευε κάθε κρίση που ερχόταν να κλυδωνίσει, με κυκλική συχνότητα, την οικονομία της νοτιοαμερικανικής χώρας. Ποτέ όμως, η έλευση αυτή δεν έδωσε αποτελεσματικές λύσεις στην χώρα.

Κατά τη δεκαετία του ’90, το ΔΝΤ υποστήριξε θερμά την πολιτική προσαρμογής του πέσο στο αμερικανικό δολάριο, με ισοτιμία 1/1, την οποία εφάρμοσαν με προσήλωση ο υπουργός Οικονομικών Domingo Cavallo επί κυβερνήσεων του Carlos Menem. Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην συνδέει το Ταμείο με την εκκωφαντική αποτυχία και κατάρρευση του συγκεκριμένου υποδείγματος (Κ. Μελάς , Αργεντινή – Ελλάδα , εκδόσεις Πατάκη 2015).

Είναι άκρως εντυπωσιακό ότι ο Μαουρίσιο Μάκρι, πρόεδρος της χώρας από 10 Δεκεμβρίου 2015, εκλέχτηκε με μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα, απολύτως εναρμονισμένη με τα κυρίαρχα οικονομικά δόγματα, υποσχόμενος να βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα που, κατά την άποψή του, την είχε οδηγήσει η κυβέρνηση της Cristina Fernández de Kirchner. Δυστυχώς για την Αργεντινή, μετά από 2,5 χρόνια προσπαθειών συγκεκριμένου ιδεολογικού προσανατολισμού, καλείται το ΔΝΤ, για ακόμη μια φορά, να καθορίσει την οικονομική πολιτική της χώρας, με τον … ίδιο ιδεολογικό προσανατολισμό.

Αυτό πιθανά που θα αλλάξει θα είναι η πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Εύκολα θα μπορούσαμε να αποφανθούμε ότι τα πρώτα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μαουρίσιο Μάκρι ήταν τουλάχιστον αποτυχημένα. Όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που ξεφεύγει από τα όρια αυτού του άρθρου. Εκείνο που έχει σημασία και μάλιστα μεγάλη, είναι να δούμε τα βασικά συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας της Αργεντινής, όπως αυτά διατυπώνονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα, με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 2017 (ARGENTINA, IMF Country Report No. 17/409, December 2017).

“Παρατηρείται μια σταθερή ανάκαμψη”

«Η Κυβέρνηση της Αργεντινής έχει διορθώσει, κάνοντας πρόοδο στις διαδικασίες διαφάνειας, τις πολλαπλές παραμορφώσεις του δημόσιου τομέα της χώρας. Αυτές οι αλλαγές πολιτικής έχουν θέσει την οικονομία σε ισχυρότερη βάση διορθώνοντας πολλές επείγουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Στην Αργεντινή παρατηρείται μια σταθερή ανάκαμψη μετά από την υποχώρηση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος (2016). Λαμβάνοντας υπόψη την προγραμματιζόμενη δημοσιονομική εξισορρόπηση και τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού, η μεγέθυνση αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα έτη. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πέφτει έστω και με χαμηλότερο ρυθμό από τον στόχο της ΚΤ.

Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε το 2017, υποστηριζόμενη από τους υψηλότερους πραγματικούς μισθούς και την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης καθώς και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Λόγο της ενδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης το εμπορικό πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε από τη μέγιστη τιμή του 2016, αλλά παραμένει σχετικά ευμετάβλητος και οι προσδοκίες είναι σχετικά αρνητικές κάτι που πρέπει να οδηγήσει, από τη μεριά της ΚΤ, σε αύξηση των επιτοκίων.

Το γενικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί, παρά το ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί (θα αυξηθούν δηλαδή οι πληρωμές τόκων. Σημείωση δικιά μας) και η αναχρηματοδότηση του οδηγεί σε ταχεία αύξηση του δανεισμού σε ξένο νόμισμα. Η χαμηλότερη από το στόχο μείωση του ρυθμού πληθωρισμού και οι σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων προκάλεσαν ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, περίπου 3,0%, το 2017.

Επιπλέον, η μεγέθυνση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί, ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργά, και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθεί το 2018-19 καθώς οι πραγματικοί μισθοί θα ανακάμψουν από τη μείωση του 2016“. (προφανώς λόγο μείωσης του πληθωρισμού. Σημείωση δικιά μας). Το ομοσπονδιακό πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,0% του ΑΕΠ το 2019, ενώ αναμένεται και οι επαρχίες να ακολουθήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5%». (Η μετάφραση δικιά μου).

Έχω την εντύπωση, για να μην πω τη βεβαιότητα, ότι στα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας εκθέσεως του ΔΝΤ δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής για το 2018. Αντιθέτως θα έλεγα οι εκτιμήσεις μάλλον ως θετικές περιγράφονται. Η διάψευση ήρθε πολύ σύντομα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι