Ο οικονομικός εθνικισμός του Βερολίνου τινάζει την ΕΕ στον αέρα

Ο οικονομικός εθνικισμός του Βερολίνου τινάζει την ΕΕ στον αέρα, Βαγγέλης Σαρακινός

Στις ενστάσεις του Βερολίνου προσκρούει και πάλι το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, αυτή τη φορά με στόχο την ενίσχυση των κρατών μελών στη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας. Το αίτημα τέθηκε και επισήμως από εννέα ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού, όμως η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρηθεί τις “επιφυλάξεις” της και σπρώχνει τα κράτη μέλη στην προληπτική γραμμή πίστωσης, δηλαδή σε “μνημόνια”.

Με δεδομένη την παγκόσμια ύφεση, ως συνέπεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν στη λήψη μέτρων στήριξης των εθνικών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ανέστειλαν προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, αλλά και τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά της η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επαναγορά ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την Λαγκάρντ να δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν όρια» στις δράσεις για τη στήριξη του ευρώ.

Παράλληλα με αυτά τα μέτρα άνοιξε όμως και η συζήτηση για την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση των προγραμμάτων που εκπονούν τα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία, που πλήττεται περισσότερο, και στηρίχθηκε αμέσως από την Ισπανία, την δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων.

Μπλοκ Μακρόν για ευρωομόλογο

Στο σχήμα προστέθηκε γρήγορα και ο Μακρόν, υπό την “ηγεσία” του οποίου εννέα ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταθέτοντας και επισήμως το αίτημα για την έκδοση ευρωπαϊκού κορωνο-ομολόγου. Στην επιστολή, την οποία εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν υπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και της Ελλάδας τονίζεται η ανάγκη η Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.

Οι εννέα ηγέτες θέτουν με τον πλέον σαφή τρόπο το αίτημα της έκδοσης ευρωπαϊκού ομολόγου, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για έναν «κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα προς όφελος όλων των Κρατών μελών». Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος «θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας», έτσι ώστε «να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται, ωστόσο, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από την Μέρκελ και το γερμανικό κατεστημένο στην ΕΕ. Είναι γνωστή, άλλωστε, η αλλεργία της Γερμανίας σε οποιαδήποτε “ομογενοποίηση χρέους”, καθώς μια τέτοια εξέλιξη καταργεί ή περιορίζει τον ρόλο της ως “εξαγωγέα χρέους” προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ευρωομόλογα είχε ζητήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία μπροστά στην σημερινή μπορεί να αποδειχθεί “παιχνιδάκι”, αλλά η Μέρκελ με τον Σόιμπλε, και δευτερευόντως ο Σαρκοζί, τον “έστειλαν σπίτι του”.

Η γερμανική αλλεργία

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, το οποίο έχει ξεπεράσει ήδη τον εαυτό του με την προσωρινή αναστολή του “φρένου χρέους”, παραμένει σταθερά επιφυλακτικό απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων. Έτσι, μετά τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ που χαρακτήρισε «συζήτηση φάντασμα» όλη αυτή την κουβέντα, στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επισημάνει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη θέση της καγκελαρίου και της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι» είπε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ, πράγμα που σημαίνει ότι το “ξοδέψτε όσα χρειάζεστε” της Κομισιόν μεταφράζεται στο Βερολίνο ως “δανειστείτε και πληρώστε ο καθένας μόνος του όσα χρειάζεται να ξοδέψετε”. Ο Ζάιμπερτ τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση προκρίνει την βοήθεια από τον ΕΜΣ, ο οποίος είναι «ισχυρός» και διαθέτει στα «εργαλεία του πόρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για να δράσει»!

Περισσότερο συγκεκριμένος ήταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε τον ΕΜΣ «δοκιμασμένο όργανο», τόνισε ότι αυτό που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι «το εργαλείο της προληπτικής γραμμής πίστωσης». Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει πλέον, ότι αυτό το εργαλείο φέρνει “μνημόνια”.

Πακέτο μαμούθ στις ΗΠΑ 

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε πάντως σήμερα, με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται “ιστορική”, καθώς βάζει τέλος στους “ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς” του Σόιμπλε, την εγγραφή δανείων ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Από τη άλλη, η “Ομπρέλα Προστασίας της Οικονομίας” που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η  κυβέρνηση Μέρκελ προβλέπει κεφάλαια ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της γερμανικής οικονομίας.

Μέτρα στήριξης λαμβάνονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο παρέμβασης, το οποίο χαρακτηρίζεται «ιστορικό». Και πώς να μην είναι ιστορικό, όταν προβλέπει δαπάνες δύο  τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Το σχέδιο θα πρέπει βεβαίως να υπογραφεί και από τον Τραμπ, ο οποίος μέχρι χθες εκτιμούσε ότι μια «σοβαρή ύφεση» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από την πανδημία στις ΗΠΑ και επαναλάμβανε την επιθυμία του να επανέλθει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε πολύ, όπως είπε, να δει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (12 Απριλίου) και τόνιζε πως θα επανεξετάσει, την επόμενη εβδομάδα, τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για 15 μέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι