Ο Τραμπ στραγγαλίζει την τουρκική οικονομία

Μελάς Κώστας
3561
Ο Τραμπ στραγγαλίζει την τουρκική οικονομία, Κώστας Μελάς

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε την 10η Αυγούστου η τουρκική λίρα κοντά στις 6,9 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα. Με την εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία που έδωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ, δημιουργούνται πλέον ασφυκτικές συνθήκες για την τουρκική οικονομία.

«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτόν τον καιρό», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Τραμπ επέτειναν ακόμη περισσότερο την πτώση της τουρκικής λίρας που κατέγραψε υποχώρηση 19% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μία μόλις ώρα μετά τις δραματικές εκκλήσεις του προέδρου Ερντογάν προς τους πολίτες της χώρας του να υπερασπιστούν την πατρίδα τους σε αυτό που αποκάλεσε οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί έχουν το δολάριο και εμείς τη θρησκεία μας» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την ολοένα αυξανόμενη αγανάκτηση μεγάλης μερίδας Τούρκων πολιτών που πλήττονται όλο και περισσότερο από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Οι ενέσεις Αλμπαϊράκ

Παράλληλα ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα εξοικονομήσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,6 δισ. δολαρίων) στον δημόσιο τομέα -τόσο μέσω περιστολής δαπανών όσο και μέσω αυξημένων εσόδων- σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές και να δημιουργήσει συνθήκες στήριξης της τουρκικής λίρας.

Συγχρόνως δήλωσε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμισθεί με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών. Κατανοητό ότι δεν αρκεί μια δήλωση να μεταβληθεί το κλίμα τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα ξεπέρασαν και τα αντίστοιχα ελληνικά (Γραφική παράσταση 1).
Οι δηλώσεις, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος. Στη συνέχεια ήρθαν οι δηλώσεις Τραμπ που χειροτέρεψαν άρδην την κατάσταση. Το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, διότι οι συνέπειες έχουν ήδη «σωματοποιηθεί» και αρχίζουν να φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό χρέος.

Πηγή: Bank of International Settlement

Στη δεύτερη γραφική παράσταση, παρουσιάζεται η συνολική έκθεση των Ξένων Τραπεζών, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 225,4 δισ. δολάρια. Οι ισπανικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στον τουρκικό κίνδυνο (82,3 δισ. δολάρια) ακολουθούμενες από τις αντίστοιχες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Από τη στιγμή που η τουρκική οικονομία έχει εισέλθει στην πρώτη σελίδα των διεθνών Μέσων, οι προοπτικές είναι εντελώς δυσοίωνες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.