Οι Αμερικανοί ξανάρχονται

Ανδρονόπουλος Μάκης
1679
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται, Μάκης Ανδρονόπουλος

Τελικά, ο Πρεμ Γουάτσα του καναδικού fund Fairfax Financial θα συγχωνεύσει στη Eurobank την Πειραιώς ή την Εθνική; Ή γιατί όχι και τις δύο; Η πιάτσα βοά ότι πρώτη στη σειρά θα είναι η Πειραιώς, αν και ορισμένοι στην Εθνική έχουν άλλη γνώμη. Το ζήτημα είναι, τι ξέρει γι' αυτά ο κ. Δραγασάκης, ο υπεύθυνος της τρίτης αποτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τι ξέρει ο πρωθυπουργός και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ενδείξεις, πάντως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Το ζήτημα, πάντως, του ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία που είναι χρεωμένη σε αυτό, αλλά και για την γεωπολιτική θέση της χώρας ενόψει των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα σενάρια των δρομολογούμενων συγχωνεύσεων που έχουν έντονα αμερικάνικο χρώμα επισημαίνεται η παρουσία του μεγαλοεπενδυτή Paulson στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, της Black Rock στην Alpha Bank και στην Εθνική, το πέρασμα του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου από την Eurobank και από την Fairfax, και πολλά άλλα συνομωσιολογικά.

Έγκυροι τραπεζικοί παρατηρητές, πάντως, επισημαίνουν πως τα σενάρια των συγχωνεύσεων θα τρέξουν, μόνο αφού προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια», αφού γίνουν οι εκλογές και βγει σταθερή κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας της Ελλάδος που στηρίζουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε επενδυτικό συνέδριο της αμερικανικής Goldman Sachs που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο.

Έρχονται οι Αμερικανοί

Διαφαίνεται, λοιπόν, πως οι γεωοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των κοιτασμάτων αερίου και η αναβάθμιση της Ελλάδας εξαιτίας της ρήξης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα έχουν και μια τραπεζική διάσταση. Δρομολογείται η εγκατάσταση στη χώρα μας ισχυρών αμερικανικών ομίλων και συμφερόντων.

Αυτό φάνηκε, ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, και κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε πρόταση για να εξαγοραστούν από αμερικανικά συμφέροντα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (ήδη το Νεώριο Σύρου έχει μεταβιβαστεί). Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean παρήγγειλε 130 κινητήρες αεροσκαφών στην αμερικανική Pratt & Whitney αξίας 1,5 δισ δολαρίων, που συμπληρώνει την επένδυση-μαμούθ των 5 δισ δολαρίων για την αγορά 42 αεροσκαφών (+20 με leasing) από την Airbus.

Επίσης, δεν είναι τυχαία η έντονη δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Προ ημερών αναφέρθηκε στη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος Roots, που υλοποιείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η αναβάθμιση της Eurobank

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο όμιλος Fairfax προχώρησε στη συμφωνία συγχώνευσης της Eurobank με την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, με αποτέλεσμα αυτή να ελέγχει πλέον το 32,9% της τράπεζας, καλύπτοντας έτσι τις ζημιές που αυτή είχε. Έτσι, ενισχύεται σημαντικά -με εισφορά είδους και όχι μετρητών- η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, μειώνοντας παράλληλα το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνουμε ότι αυτά, με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ανέρχονται σε 17,7 δισ ευρώ. Ήδη, από το 2016 η Fairfax αγόραζε μεγάλα πακέτα μετοχών της Eurobank.

Αμέσως μετά την έγκριση της συγχώνευσης (αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του 2019), η Moody's αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank σε «θετικό» από «σταθερό». Κι αυτό επειδή η Eurobank εντάσσει στον ισολογισμό της 117 συγκροτήματα ακινήτων και γραφείων ύψους 1 δισ ευρώ. Πρόκειται για κίνηση-ματ, αφού καθιστά την Eurobank την πιο ισχυρή ελληνική τράπεζα, σε κεφαλαιακή βάση.

Ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα εκφράζει συχνά εγκώμια για το υψηλό επίπεδο μάνατζμεντ που έχουν η Eurobank και οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά και την πίστη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές θα δούμε έντονη αμερικανική επιχειρηματική κινητικότητα. Τώρα γίνονται οι προεργασίες και οι συμμαχίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.