ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι αθέατες επιχειρήσεις των μεγάλων τραπεζών

Οι αθέατες επιχειρήσεις των μεγάλων τραπεζών, Γιώργος Ηλιόπουλος

Τα τραπεζικά συμφέροντα αναδύονται σε κομβικούς μοχλούς των συνεχών πολέμων, με συνέπεια να μην αποτελεί υπερβολή εάν κάποιος απλώς τονίσει πως οι εμπόλεμες συγκρούσεις συνιστούν επιχειρήσεις των διεθνών τραπεζιτών και δεν αφορούν ούτε την ελευθερία, ούτε την δημοκρατία.

Οι εμπόλεμες συγκρούσεις συνιστούν αυστηρά προϊόντα του τραπεζικού συστήματος και των εγγυήσεών του και σε μία κοινωνία η μοναδική συγκροτημένη ομάδα για την οποία ο έλεγχος των εγγυήσεων έχει βαρύνουσα σημασία, αποτελείται από διεθνείς τραπεζίτες. Η συγκεκριμένη διαθέτει και τα απαιτούμενα κίνητρα για να πυροδοτεί πολέμους και να θέτει φυσικό πλούτο υπό τον έλεγχό της, με οποιοδήποτε μέσον.

Σε ένα κείμενό του με τίτλο “Πως η Κατάχρηση Αποθεμάτων Αργού στην Καναδική Περιφέρεια της Alberta δημιουργεί Απατηλές Εγγυήσεις ύψους $9 τρισεκατομμυρίων”, ο πολιτικός οικονομολόγος Regan Boychuk, εκθέτει σειρά σημαντικών ιχνών, για τα κίνητρα που οδηγούν σε εμπόλεμες καταστάσεις και τελικά μετατρέπονται σε μόνιμη πολιτική. Αποκαλύπτεται πως η αμερικανική εισβολή του 2003 στο Ιράκ με την συνδρομή των συμμάχων του Λευκού Οίκου, αποσκοπεί στην παραμονή του αργού πετρελαίου της χώρας εκτός αγοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των 175 δισεκατομμυρίων βαρελιών των “νέων” κοιτασμάτων στην Alberta (γνωστών από το 1947).

Η υπόθεση του καναδικού αργού πετρελαίου αναμφίβολα εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά μίας εντυπωσιακής θεωρίας συνωμοσίας, αλλά εάν παρατηρηθούν προσεκτικά οι διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η συνωμοσία αποκτά άλλη χαρακτηριστικά.

Ο Πραγματικός Στόχος της Εισβολής στο Ιράκ

Την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ, πολλοί αναλυτές στις διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για μεγάλες ανατροπές, με κυριότερη την απότομη άνοδο των τιμών, που τελικά επέρχεται, αλλά ελάχιστοι παρατηρούν την μεγιστοποίηση των εγγυήσεων που καλύπτουν την μελλοντική παραγωγή αργού πετρελαίου και μάλιστα βαρέος τύπου της Alberta, που αυξάνεται σταδιακά μετά το 1990.

Ειδικότερα την ημέρα που οι Αμερικανοί πεζοναύτες κατακρημνίζουν το γιγαντιαίο άγαλμα του Saddam Hussein, ολοκληρώνοντας και επίσημα την κατοχή της χώρας, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως τα 175 δισεκατομμύρια βαρελιών των αποθεμάτων των κοιτασμάτων κρίνονται πλέον αποδεδειγμένα και νομικά αποτελούν επίσης ενυπόθηκες εγγυήσεις για επενδύσεις και δημιουργία χρήματος. Την ίδια ημέρα ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Edward Abraham, δηλώνει πως από τούδε και στο εξής, όταν οι Αμερικανοί θα συζητούν θέματα πετρελαιοειδών, θα αναφέρονται στα τεράστια κοιτάσματα στο υπέδαφος των δασών της Alberta.

Εάν το σχέδιο εστιάζεται στα συγκεκριμένα κοιτάσματα, τότε κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο από την στιγμή που στις 20 Μαρτίου του 2003, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent, διαπραγματεύεται στα $25 ανά βαρέλι, αλλά κατά την θερινή περίοδο του 2008 αναρριχάται πέραν των επιπέδων των $146 ανά βαρέλι. Η μέση τιμή της συγκεκριμένης περιόδου εμφανίζεται ελαφρά ανώτερη των $59 ανά βαρέλι, περισσότερο από υπερδιπλάσια της τιμής το 2003, χάρη και στην συμπτωματική (;) εμφάνιση ομάδων του ISIS στην περιοχή και την προφανέστατη ανάγκη κήρυξης ακόμα ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Κατά τα φαινόμενα η επιχείρηση σχεδιάζεται μεθοδικά, με κάθε λεπτομέρεια, αλλά κάθε πλευρά της εμπίπτει στο ποινικό δίκαιο και αποτελεί παγίδα εξαπάτησης, από την λογική και τα υποτιθέμενα αίτια της εισβολής στο Ιράκ, όπως προβάλλονται από τα ΜΜΕ στην κοινή γνώμη, έως την επικύρωση των αποδεδειγμένων κοιτασμάτων της Alberta. Τα 175 δισεκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων των μεγαλύτερων κοιτασμάτων στον κόσμο αποτιμώνται σε ενυπόθηκη αξία της τάξης των $9 τρισεκατομμυρίων, μέγεθος γιγαντιαίο εάν αντιπαραβληθεί με τα εκτιμώμενα συνολικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας που ανέρχονται σε περίπου 260 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Επιδημία Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων

Ο έλεγχος της ενυπόθηκης αξίας των $9 τρισεκατομμυρίων της Alberta αναλαμβάνεται από τα τραπεζικά συμφέροντα των Rockefeller στις ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος της να αξιοποιείται για την δημιουργία πιστώσεων στον χώρο της στεγαστικής πίστης. Το αποτέλεσμα οδηγεί στην δημιουργία απίστευτων πλασματικών υπεραξιών στην αγορά ακινήτων, στην τιτλοποίηση των ενυπόθηκων δανείων και στην αξιολόγηση των τίτλων από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους οίκους στην ανώτατη βαθμίδα επενδυτικών προϊόντων, από την στιγμή που εκδίδονται από, κατά άλλα, φερέγγυους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Κανείς δεν ταλαιπωρείται με τον έλεγχο της αξιοπιστίας των δανειοληπτών για να εξετάσει τις δυνατότητες αποπληρωμών των συνολικά $5 τρισεκατομμυρίων των τιτλοποιήσεων, με συνέπεια την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, που σύμφωνα με το ΔΝΤ οδηγεί το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα σε απώλεια $60 τρισεκατομμυρίων σε ένα δωδεκάμηνο.

Πάντως μερικούς μήνες μετά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ, το FBI προειδοποιεί δημόσια για σειρά οικονομικών εγκλημάτων που πρόκειται να καταλήξουν όπως η κρίση των στεγαστικών ταμιευτηρίων του 1987, αλλά σε πολύ χειρότερο βαθμό. Ενδεχόμενα, η υπηρεσία υποπτεύεται τότε πως οι ενυπόθηκες εγγυήσεις της Alberta, αποτελούν μοχλό απάτης και οικονομικών εγκλημάτων. Όπως συνήθως συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα κέρδη καταλήγουν στους συνωμότες, ενώ η αναπόφευκτη κατάρρευση κυριολεκτικά καταστρέφει τους πολίτες, αλλά παρά το γεγονός ότι δεν διώκονται οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών, 8 εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ πλήττονται από την κατάσχεση και εκποίηση των κατοικιών τους.

Από την άλλη πλευρά οι ηγέτες των μεγάλων τραπεζών επιβραβεύονται με $16 τρισεκατομμύρια για διασώσεις σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του 2011 του Γραφείου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κυβέρνησης, αν και άλλες ανεξάρτητες χρηματοπιστωτικές αναλύσεις αυξάνουν το ποσόν των διασώσεων στα $29 τρισεκατομμύρια, δηλαδή ποσόν που συνεπάγεται κόστος $85.000 για κάθε Αμερικανό πολίτη, οπότε πρόκειται για μία ευφυέστατη και άψογη ληστεία, εάν κάποιος γνωρίζει το πως να την σχεδιάσει και να την εκτελέσει.

Η Αντήχηση της oμαδικής sυμπεριφοράς των Ειδικών

Μία άλλη πλευρά της συγκεκριμένης οικονομικής συνωμοσίας αφορά την αγορά αργού πετρελαίου που αποτελεί την μεγαλύτερη και εξονυχιστικά ερευνώμενη αγορά στον τομέα των εμπορευμάτων, με συνέπεια την δημιουργία μίας βιομηχανίας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συγκεκριμένη δραστηριοποιείται στην συλλογή σε πραγματικό χρόνο δεδομένων, στοιχείων και αναφορών, σε συνδυασμό με μία στρατιά αναλυτών και οργανισμών που τροφοδοτούν σε συνεχή ροή με πληροφορίες τους επενδυτές και δημοσιεύουν χιλιάδες ενημερωτικές εκθέσεις ανά έτος. Όμως καμία που ασχολείται με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη για να ερμηνεύσει την εκρηκτική άνοδο των τιμών από τα $25 στα $146 δεν συμπεριλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό παράγοντα.

Αν και αναγνωρίζεται η μάλλον προφανής σχέση του πολέμου με την αγορά του αργού πετρελαίου, καμία έκθεση δεν αναφέρεται σε πιθανή εγκληματική συνωμοσία που χειραγωγεί την εξέλιξη των γεγονότων. Καμία επίσης δεν προσεγγίζει με τις προβλέψεις της, έστω και με σχετική ασάφεια, την πορεία των τιμών στην περίοδο 2003-2008. Οι κορυφαίοι αναλυτές της αγοράς εμφανίζονται να ενεργούν όπως μία ομάδα ελεγχόμενης συμπεριφοράς και οι διετείς προβλέψεις που δημοσιοποιούνται το 2003 από τους πλέον εξέχοντες οργανισμούς, υποβάλλονται στην Αμερικανική Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (U.S. Energy Information Administration-EIA).

Όλες οι υποβληθείσες αναφορές προβλέπου για το 2005 τιμές που κυμαίνονται από τα $19 έως τα $24 ανά βαρέλι, αλλά σε πείσμα των εμβριθέστατων προβλέψεων και της παράθεσης της σχετικής τεκμηρίωσης, οι τιμές διαμορφώνονται τελικά σε επίπεδα ανώτερα των $66, δηλαδή τριπλάσιες από την μέση τιμή των προβλέψεων της EIA.

Κανείς φυσικά δεν αντιλαμβάνεται τα αίτια της πασιφανούς αστοχίας, αλλά αναπόφευκτα προκαλεί κύματα δυσπιστίας και οδηγεί στο συμπέρασμα πως συμβάντα μεγάλου βάθους αναδεικνύουν τάσεις, οπότε η μόνη ασφαλής διέξοδος έγκειται στην επίπονη παρακολούθηση των τάσεων και σε δεύτερο επίπεδο των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών. Εάν οι τάσεις διαμορφώνονται ανοδικά με ισχυρή δυναμική, τότε η μόνη ασφαλής στρατηγική έγκειται στον σχηματισμό μακροπρόθεσμων επενδυτικών θέσεων. Ταυτόχρονα οι αποκαλύψεις του Regan Boychuk κατατείνουν σε σειρά ενδείξεων που στοιχειοθετούν ότι οι εξελίξεις χειραγωγούνται από μία συνωμοσία στα ανώτατα επίπεδα των διεθνών τραπεζικών ομίλων.

Η τρέχουσα Κρίση και ο ρόλος των μεγάλων τραπεζών

Το γεγονός ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους στις συγκεκριμένες συνωμοσίες δεν διώκεται ποινικά, συνεπάγεται πως οι ένοχοι και οι συνεργοί τους διαφεύγουν πάντοτε με μία τεράστια λεία, χωρίς να διωχθούν από τον νόμο, διαθέτοντας μία ιδιότυπη ασυλία που δεν καλύπτει όμως όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Το ακαταδίωκτο των εγκληματικών τους πράξεων που απολαμβάνουν στις, κατά τα άλλα, υποδειγματικές δημοκρατίες της Δύσης, σχεδόν εγγυάται πως πρόκειται να συνεχίσουν απρόσκοπτοι τις δραστηριότητές τους.

Στην πραγματικότητα ήδη εμπλέκονται στον αγώνα για την διαρπαγή των φυσικών πόρων της Ουκρανίας και της Αφρικής, αλλά το προαπαιτούμενο εστιάζεται στην κατακρήμνιση της Ρωσίας, ώστε να ελέγξουν και τους δικούς της τεράστιους φυσικούς πόρους. Ειδικά μετά την συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, οι Αμερικανοί αποκτούν την δυνατότητα να επαναλάβουν την επιχείρηση των κοιτασμάτων της Alberta, όπου σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύει η γνωστή εφημερίδα Washington Post το 2022, έχει συνολική αξία (μαζί με τις ενεργειακές πηγές) $26 τρισεκατομμύρια.

Όμως σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, τα αποθέματα των πολύτιμων φυσικών πόρων εντοπίζονται στα κατεχόμενα από τους Ρώσσους εδάφη, αλλά τα υπόλοιπα προσφέρονται για ενυπόθηκες εγγυήσεις και δημιουργία πιστώσεων, προς όφελος του αμερικανικού χρέους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx