Οι επτά μικροί Σόιμπλε

Οι επτά μικροί Σόιμπλε

Τον πιθανό διάδοχο του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν στην Γερμανία, στην περίπτωση που όλα προχωρήσουν ομαλά και σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι τα βρήκαν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, Απομένουν όμως ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ένα από αυτά –σύμφωνα με τη Die Welt– είναι και το ποιος θα γίνει ο νέος Σόιμπλε. Η γερμανική εφημερίδα μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σταχυολογώντας από τα στελέχη του CDU (Χριστιανοδημοκράτες), CSU (Χριστιανοκοινωνιστές Βαυαρίας) και SPD (Σοσιαλδημοκράτες) τους επτά επικρατέστερους για την θέση.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει την υποστήριξη του κόμματος από το οποίο προέρχεται, αλλά παράλληλα αυτογνωσία και κυρίως επίγνωση για το που πηγαίνει και ποιον καλείται να αντικαταστήσει. Ο Σόιμπλε είχε κατορθώσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας μετά από τέσσερις δεκαετίες. Ήταν αυτός που στην κρίση του ευρώ –κατά την εφημερίδα– πέτυχε την ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες των εταίρων και τα γερμανικά συμφέροντα. Για να είμαστε ακριβείς, κατέστησε την εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων ευρωπαϊκή πολιτική.

Βαθμολογώντας λοιπόν τα στελέχη των κομμάτων, με κριτήριο αν συγκεντρώνουν τα προσόντα για τη θέση και τις πιθανότητες που έχουν να επιλεγούν γι’ αυτήν, η Die Welt καταλήγει ότι από τους επτά υποψηφίους οι παρακάτω τέσσερις είναι οι πιθανότεροι να διαδεχθούν τον Σόιμπλε:

  • ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.
  • η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
  • ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
  • Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς.

Πως αξιολογούν τους “μνηστήρες”

Πέτερ Αλτμάιερ: Σε αντίθεση με τον Σόιμπλε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ θεωρείται πολύ κοινωνικός και εξωστρεφής. Στα υπέρ του οι πολύ καλές σχέσεις που έχει με την καγκελάριο και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και με τις Βρυξέλλες, όπου έχει εργαστεί στο παρελθόν ως στέλεχος της ΕΕ. Οι Σοσιαλδημοκράτες τον θεωρούν αξιόπιστο και έχει καταγραφεί ο ρόλος του ως ικανού μεσολαβητή σε περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Είναι κοινός τόπος ότι η Μέρκελ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, σε ό,τι αφορά την δημοτικότητά της. Γι’ αυτό ίσως να μην κατορθώσει να επιβάλει τον στενότερο συνεργάτη της στο κρίσιμο αυτό κυβερνητικό πόστο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος περισσότερο ανεξάρτητος υποψήφιος. Ωστόσο η Die Welt του δίνει πέντε στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης και τέσσερα στα πέντε στο ερώτημα αν έχει πιθανότητες να την αναλάβει.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας με όλα του τα σκάνδαλα, μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα», γράφει η Die Welt για την υπουργό Άμυνας. Προσθέτει ότι κανείς δεν έχει εκφραστεί εναντίον της στη συζήτηση για το υπουργείο Οικονομικών. Τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών δεν την αγαπούν ιδιαίτερα. Δεν μπορούν όμως να διαγράψουν το γεγονός ότι διαθέτει την εμπειρία των υπουργείων Οικογένειας και Εργασίας. Έτσι, αν και βαθμολογείται με  πέντε στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές της, παίρνει μόνο δύο στα πέντε για τις πιθανότητές της να πάει τελικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Γκίντερ Έτινγκερ: Έχει την αίγλη του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τον προϋπολογισμό και διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα με την παρουσία του το βράδυ των εκλογών δίπλα στην καγκελάριο έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν η Μέρκελ τον προορίζει για μέλος του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι όμως διάσημος και για τις λεκτικές γκάφες του και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ θα εμπιστευόταν κάποιον, ο οποίος δεν θα μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό σε μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση. Έτσι η συντακτική ομάδα της Die Welt του δίνει τέσσερα στα πέντε αστέρια για τα προσόντα και μόλις ένα για τις πιθανότητες να επιλεγεί.

Χορστ Ζεεχόφερ: Έχει ανακοινώσει ήδη ότι το επόμενο διάστημα θα παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία της Βαυαρίας, παραμένοντας μόνο στην ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης. Προκάλεσε έτσι μόνος του την συζήτηση αν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό θα αναλάβει κάποια θέση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η προϊστορία του και η προσωπικότητά του συνηγορούν στο ότι διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος. Πολλά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θα τον προτιμούσαν σε αυτή τη θέση, ακόμη και έναντι του  Αλτμάιερ. Τα ίδια στελέχη μάλιστα δεν θεωρούν μειονέκτημα την απόσταση που τον χωρίζει από την Καγκελάριο, με την οποία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές. Βαθμολογείται με τέσσερα στα πέντε αστέρια για τις ικανότητες και δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας, συνήθως πίσω από τον Σόιμπλε. Θεωρείται επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών ακόμη και από πολλούς Χριστιανοδημοκράτες και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Προβλήματα δημιουργεί ωστόσο το γεγονός ότι στο πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομίας «κάθε δεύτερη εβδομάδα ερχόταν με μια νέα ιδέα» και αυτό δεν είναι και τόσο καλό για έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει μακροπρόθεσμη γραμμή, όπως επισημαίνει η Die Welt.

Από την άλλη είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που δυσκολεύει τον Μάρτιν Σουλτς να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης, αν και αρκετοί λένε ότι θα το ήθελε πολύ. Για όλους αυτούς τους λόγους βαθμολογείται με τέσσερα στα πέντε αστέρια για τις ικανότητες και δύο στα πέντε για την πιθανότητα να προταθεί τελικά για την θέση.

Όλαφ Σολτς: Δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αντιμετωπίζεται ως «μυστικό» χαρτί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Οι περισσότεροι τον θεωρούν  συντηρητικό και εγκρατή, αλλά με αυτοπεποίθηση. Μελανό του σημείο η αποτυχία της ασφάλειας της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο το περασμένο καλοκαίρι.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι μάλλον στο τέλος ο κ. Σολτς θα προτιμήσει να παραμείνει “βασιλιάς” στο Αμβούργο παρά να τεθεί υπό την επιτήρηση και την κηδεμονία της Μέρκελ. Παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια στις ικανότητες, αλλά μόλις δύο στην πιθανότητα να είναι ο διάδοχος του Σόιμπλε.

Μάρτιν Σουλτς: Οι περισσότεροι στο κόμμα του θέλουν να μείνει εκτός κυβέρνησης. Άλλοι του το λένε ως συμβουλή, ενώ αρκετοί το απαιτούν. Και η Die Welt όμως δεν τον θεωρεί κατάλληλο για το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως λόγω των απόψεών του για τα δημοσιονομικά. Βαθμολογείται με μόλις με δύο στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές του, αλλά με πέντε στα πέντε αστέρια σε για τις πιθανότητες. Και αυτό γιατί, αν τελικά το υπουργείο καταλήξει στους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο Σούλτς που θα επιλέξει ποιο στέλεχος θα το αναλάβει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι