Οι Έλληνες γκουρού πίσω από τα κρυπτονομίσματα
06/07/2021«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ», έγραφε ο Νίκος Γκάτσος. Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και μάλιστα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το χρήμα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτή την κατακλυσμιαία αλλαγή. Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο και καλύτερο το Bitcoin, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ευρεία κατανόηση ως προς το τί ακριβώς είναι αυτό το ψηφιακό, άϋλο νόμισμα και πώς λειτουργεί.
Τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα παραδοσιακά νομίσματα, αλλά και διαφοροποιούνται σημαντικά, διότι ανήκουν στο άτακτο και πολύ συχνά θολό περιβάλλον των εξωτραπεζικών συστημάτων πληρωμών. Ως τέτοια, αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με καχυποψία και εχθρότητα από τους G7, έως τις κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Bank for International Settlements, που θεωρείται το “Άγιο Δισκοπότηρο” του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Αυτή, χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα «εργαλεία απάτης». Την ίδια στιγμή, η Κίνα που θεωρείτο έδρα των κρυπτονομισμάτων, τους κήρυξε τον πόλεμο. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας συνέστησε σε τράπεζες και εταιρείες πληρωμών να παρεμβαίνουν πιο έντονα για την καταστολή των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.
Ποιοι φοβούνται το κρυπτονόμισμα
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τη χρήση τους και μία ακόμα μάχη στον πόλεμο μεταξύ κεντρικών τραπεζών και ανεξάρτητου δικτύου κρυπτονομισμάτων. Το παράδειγμα της Κίνας ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στην εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Binance να λειτουργεί στο εσωτερικό της χωρίς γραπτή συναίνεση των συναλλασσόμενων.
Η αμφιθυμία του Έλον Μάσκ και της εταιρείας του Tesla, η οποία ανακοίνωσε πώς δεν θα πραγματοποιεί πλέον συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, έριξε την αξία τους κατά 6%. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν πτοεί το πάθος που έχουν οι στρατιές των ορικισμένων θαυμαστών τους. Σε κάποιους από αυτούς, άλλωστε, έχουν αποφέρει εξαιρετικά μεγάλο κέρδος. Τί και αν κατά πολλούς θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη συνοχή του διεθνούς παραδοσιακού νομισματικού και τραπεζικού συστήματος; Τί και αν κάποιοι τα παρομοιάζουν με σκιώδεις επενδύσεις που υπόσχονται γρήγορο πλουτισμό και όσους ασχολούνται με αυτά εκκολαπτόμενη “γιάφκα” του Διαδικτύου;
Παρά τη συνεχώς διευρυνόμενη αποδοχή τους, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να πλοηγηθούν στο σχετικά αχαρτογράφητο πεδίο του bitcoin, του ethereum και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Αυτοί δηλαδή που κατανοούν τον συνδυασμό τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών, το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας και τις τεράστιες διακυμάνσεις τους, αλλά και την αναγνώριση του οφέλους τους. Σε αυτούς τους κάποιους, όμως, υπάρχουν και Έλληνες!
Η Ελληνίδα Mrs. Bitcoin
Η Αλεξάνδρα Πρόδρομος είναι μία από αυτούς. Η Λέξυ –για τους φίλους της– είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στις ΗΠΑ. Είχε πάντα καλλιτεχνική φύση και πήγε στο κολέγιο με υποτροφία για να γίνει τραγουδίστρια σοπράνο όπερας. Όνειρό της, όμως, ήταν να γίνει δικηγόρος, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Αφότου ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Pepperdine και ετοιμαζόταν να συνεχίσει στη Νομική σχολή, διάβασε ένα άρθρο για την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, γνωστή ως blockchain. Έτσι, αμέσως μετά την αποφοίτησή της τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα την απόφασή της να δυεισδύσει στα άδυτα των κρυπτονομισμάτων.
Ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας σε ένα μεγάλο συνέδριο blockchain. Αυτό ήταν που την ενέπνευσε, όχι μόνο να καταπιαστεί με την κοινότητα, αλλά να ασχοληθεί με αυτή στο Ιλλινόϊς, όπου ζούσε. Σκέφτηκε ότι στη μεσοδυτική Πολιτεία υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης, πανεπιστήμια και αναπτυσσόμενη start up κοινότητα.
Έτσι, επικοινώνησε με διάφορους παίκτες-κλειδιά και έφτασε να συναντηθεί με τον τότε επικεφαλής υπεύθυνο τεχνολογίας της Πολιτείας Μάικ Γουόνς και την επικεφαλής για τον στρατηγικό σχεδιασμό της καινοτομίας και της τεχνολογίας Μάριαν Κουκ. Σε αυτή ήταν που παρουσίασε ένα έγγραφο, στο οποίο εξηγούσε όλες τις ευκαιρίες που έχει η τεχνολογία blockchain για το κράτος.
Γκουρού του κρυπτονομίσματος
Αυτή η συνάντηση οδήγησε στον σχηματισμό μίας ομάδας εργασίας που περιελάμβανε αρκετές κρατικές υπηρεσίες, καθώς και εξωτερικούς οργανισμούς, που τελικά κατέληξε στην πρωτοβουλία “Blockchain του Ιλλινόις”. Η Λέξυ συνέχισε να μελετάει τα κρυπτονομίσματα και το λογισμικό που κρυπτογραφεί δεδομένα συναλλαγών για τον έλεγχο και την αποθήκευση των κατόχων τους.
Οι συνεργάτες της την περιγράφουν αφιερωμένη στην τεχνολογία και ειδικά στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Σε ένα άλλο συνέδριο blockchain στο Σικάγο, η Λέξυ συναντήθηκε με τον Ματ Ρόζακ. Πρόκειται για τον “πνευματικό πατέρα” των κρυπτονομισμάτων στο Σικάγο. Την προσέλαβε λίγο μετά τη γνωριμία τους ως διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της Bloq, εταιρεία που είχε αυτός ιδρύσει.
Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, αφιερωμένη στην υπεράσπιση του blockchain και την εκπαίδευση της τεχνολογικής κοινότητας σ’ αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία δεν ασχολείται μόνο με τα κρυπτονομίσματα, αλλά και την τεχνολογία πίσω από αυτά καθώς και με την χρήση της σε διάφορους κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μουσική και η αλυσίδα εφοδιασμού.
Ο ρόλος της Αλεξάνδρας Πρόδρομος αναγνωρίστηκε όταν κέρδισε το βραβείο Women Tech Founders. Εκτός από τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετική τενίστρια, χορεύτρια, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το πάθος που έχει αναπτύξει για την τεχνολογία. Αυτός είναι και ο λόγος που επέστρεψε στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη φορά για να σπουδάσει πληροφορική. Κάπως έτσι η Λέξυ, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αναδείχθηκε ως ένα είδος γκουρού των κρυπτονομισμάτων. Τα μεγαλύτερα οικονομικά Μίντια ζητούν το δικό της σχόλιο σε σχέση με την πορεία και το μέλλον τους. Πολλές φορές έχει υπερασπιστεί τη βιωσιμότητά τους, ακόμα κι όταν η αξία τους κατακρημνιζόταν.
Παρά την αστάθεια, η Ελληνοαμερικανίδα ειδικός πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν και να γίνουν το μέλλον της χρηματοδότησης. Υποστηρίζει ότι η αστάθεια των τιμών των κρυπτονομισμάτων αποτελεί μέρος της φύσης τους από την αρχή της δημιουργίας τους. Ακόμα και η απαγόρευση του bitcoin από οργανισμούς και κυβερνήσεις δεν πτοεί την Πρόδρομος, η οποία δηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα παραμένουν διαθέσιμα στον κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να τα πουλάει και να τα αγοράζει με πάθος. Αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν με το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται για το ίδιο είδος προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε αναδυόμενη τεχνολογία. Όπως λέει, «πάντα θα υπάρχει τέτοια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών και καινοτομιών».
“Βίβλος” των κρυπτονομισμάτων
Ο Ελληνοβρετανός Ανδρέας Αντωνόπουλος έχει επίσης συνδέσει το όνομά του με τα κρυπτονομίσματα. Αποτύπωσε τη γνώση του, μάλιστα, και στο βιβλίο Mastering Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς, με εκατοντάδες άρθρα, τηλεοπτικές και διαδικτυακές παρεμβάσεις του πάνω στο θέμα αυτό, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι ακόμα «βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης και της ανακάλυψης για το τι πραγματικά είναι το Bitcoin».
Ο Mr. Bitcoin, όπως είναι το παρατσούκλι του, εκτός από το βιβλίο του που θεωρείται κάτι σαν “Βίβλος” των κρυπτονομισμάτων, είναι επιχειρηματίας και καθηγητής Ψηφιακών Νομισμάτων. Σπούδασε Πληροφορική (με εξειδίκευση στην Επικοινωνία των Δεδομένων και στα Κατανεμημένα Συστήματα) στo University College του Λονδίνου (UCL). Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αιώνιο ταξιδευτή».
Η ζωή του είναι αφιερωμένη στα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν έχει βάση. Ταξιδεύει διαρκώς από σεμινάριο σε σεμινάριο, από ομιλία σε ομιλία, ενημερώνοντας μαθητές, φοιτητές, αξιωματούχους, οικονομολόγους και απλό κόσμο για την φιλοσοφία και τη λειτουργία των ψηφιακών νομισμάτων. Ο ίδιος ήταν πάντα λάτρης της τεχνολογίας. Πολύ πριν τη δημιουργία των bitcoin παρακολουθούσε το πάντρεμα της οικονομίας με την τεχνολογία και την πολιτική.
Shatoshi Nakamoto
Δηλώνει υπέρμαχος της απελευθέρωσης της οικονομίας από τον κρατικό έλεγχο και την γραφειοκρατία. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του Bitcoin διάβασε τη Λευκή Βίβλο του δημιουργού του, Shatoshi Nakamoto, η οποία εξηγούσε τι ακριβώς είναι το Bitcoin και πώς λειτουργεί. Αυτό ήταν! Εγκατέλειψε την ίδια ημέρα τα πάντα, μεταξύ των οποίων και την εργασία του ως οικονομικός σύμβουλος.
Έκτοτε πέρασε ένα διάστημα, αφιερώνοντας όλο το χρόνο του στη μελέτη γι’ αυτά, προσηλωμένος και συγκεντρωμένος αποκλειστικά και μόνο σε αυτά. Σε μία συνέντευξή του έχει περιγράψει ότι τους μήνες εκείνους είχε χάσει πολλά κιλά, καθώς από τον ενθουσιασμό του δεν έτρωγε. Σύντομα το επάγγελμά του έγινε το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Έγραψε κώδικα, δημιούργησε επιχειρήσεις βασισμένες σε αυτό, έγραψε το βιβλίο του και διέδιδε την αξία της τεχνολογίας αυτής στον υπόλοιπο πλανήτη.
Έχει, μάλιστα, κάνει πολλές παρουσιάσεις σε Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων σε αυτά του Καναδά και της Αυστραλίας, ενώ έχει φιλοξενηθεί σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές. Πλέον, γεμίζει αίθουσες με δεκάδες χιλιάδες κοινό που αδημονεί να τον ακούσει, μιας και είναι κάτι σαν σταρ στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Το όνομά του, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε σε διαδικτυακές απάτες που προωθούσαν “κερδοφόρες επενδύσεις”.
Μάχη με τα κρυπτονομίσματα
Ο Eλληνοαμερικανός Ντιν Καρακίτσος είναι ένας εκ των πιο γνωστών και προβεβλημένων ειδικών για το bitcoin παγκοσμίως. Κουβαλάει πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στο σχεδιασμό και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων που αλλάζουν τη βιομηχανία. Είναι επίσης ο ιδρυτής και η κινητήρια δύναμη πίσω από την Bloqchain Science, μια από τις κορυφαίες εταιρείες δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στην τεχνολογία Blockchain, την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα.
Απολαμβάνει τη φήμη του οραματιστή καινοτόμου, του οποίου το κύριο πάθος έγκειται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη δυναμική διαχείριση των επιχειρήσεων. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως επιχειρηματία τεχνολογίας. Δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην Αθήνα. Η Origin αποτέλεσε το μεγαλύτερο προμηθευτή δεδομένων αγοράς στην Ελλάδα, που μετέδιδε δεδομένα αγοράς σε πραγματικό χρόνο σε τράπεζες, επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Μετακόμισε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και δεν άργησε να δημιουργήσει εκεί τη νέα εταιρεία του, η οποία δημιουργεί εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων δεδομένων blockchain. Σήμερα υποστηρίζει περισσότερα από 30 blockchain, δηλαδή κρυπτονομίσματα, όπως τα Bitcoin, Ethereum, EOS, Binance Smart Chain, Cello, Algorand και άλλα. Οι πελάτες του είναι τράπεζες, εταιρείες και κυβερνητικοί οργανισμοί. Η εταιρεία του αναδείχθηκε στις πέντε κορυφαίες του είδους. Ο ίδιος έχει πεί ότι το όραμά του είναι να μετατραπεί κάτι σαν το Google των blockchains. Γνωρίζει όσο λίγοι την κοινότητα αυτή, προωθώντας τη διαφάνεια, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ψηφιακό οικοσύστημα περιουσιακών στοιχείων και τον εκδημοκρατισμό του τομέα.
Οι Έλληνες αυτοί έχουν διακριθεί στην εξειδικευμένη και κλειστή αυτή κοινότητα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και την πορεία τους εκτοξεύεται, καθώς κυβερνήσεις, όπως του Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε ότι τα αναγνωρίζει ως νόμιμο μέσο πληρωμής. Άλλες χώρες τους έχουν κηρύξει πόλεμο. Όπως και να έχει, τα κρυπτονομίσματα δεν φαίνεται να υποχωρούν, με τους ένθερμους υποστηρικτές τους να ορκίζονται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος.