Οι επενδύσεις δισ. κατά ιών δεν έσωσαν την Apple από τον κορονοϊό

Ο πρώτος Ευρωπαίος νεκρός από τον κορονοϊό – Επιβράδυνση των κρουσμάτων στην Κίνα

Αυτό που συνέβη το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για κάποιους ήταν αναμενόμενο, αλλά για τους περισσότερους πρωτόγνωρο. Συγκεκριμένα, στις 18 Φεβρουαρίου ανέπτυξα σε συνέντευξή μου στον δημοσιογράφο κ. Σαχίνη τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη διεθνή αγορά ενέργειας. Άφησα να εννοηθεί ξεκάθαρα, ότι οι επιπτώσεις της μαζικής υστερίας δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα, κάτι που θα ξεκινήσει άμεσα και ότι η μέγιστη αρνητική επίδραση θα διαρκέσει ως τις 30 Μαρτίου. Άλλωστε, στο SLpress, έχουμε ξαναναφερθεί σε αυτό πολύ πρόσφατα.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της συνέντευξής, άνοιξε το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, όπου ακόμα και πριν το “χτύπημα του κουδουνιού”, στην προσυνεδρίαση, πολλές εταιρείες πληροφορικής άρχισαν να καταρρέουν. Τι συνέβη, όμως, και γιατί ο κορονοϊός χτύπησε τις επιχειρήσεις πληροφορικής;

Αρχικά, στις 9.00 π.μ της 18ης Φεβρουαρίου, ώρα ΗΠΑ, η Bank of America, όσο οι χρηματαγορές ήταν κλειστές, ανακοίνωσε ότι το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Apple και καταγράφει έσοδα 260 δισ. δολ. ετησίως, καθώς και οι προμηθεύτριες και συνεργάτιδες εταιρείες της βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας του κορονοϊού.

Παράλληλα, η Credit Suisse έκανε μια “λίστα” εταιρειών που συνεργάζονται και στηρίζονται στην Apple. Ακολούθησαν κι άλλοι αναλυτές στο Yahoo Finance, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία που δημιούργησαν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Βλέπετε, από τις 17 Φεβρουαρίου, η Apple δεν είχε προβεί, όπως όλοι ανέμεναν, σε μια εκτίμηση για τις τριμηνιαίες προβλέψεις εσόδων. Αρκέστηκε να πει ότι, λόγω της χαμηλότερης προσφοράς iPhone σε παγκόσμιο επίπεδο και της μείωσης της κινεζικής ζήτησης ως αποτέλεσμα του ιού, αναμένει μια μείωση των προβλεπόμενων εσόδων, χωρίς να οριοθετήσει πόση θα είναι αυτή η μείωση. Κι αμέσως σήμανε συναγερμός.

Η Qorvo, για παράδειγμα, είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει τσιπ για λογαριασμό της Apple και περίπου το 30% των εσόδων της, προέρχονται από τη συνεργασία της με τον κολοσσό. Έτσι, η Qorvo άρχισε αμέσως να υποχωρεί κατά 2.5% στη συνεδρίαση. Τα ίδια και χειρότερα έπαθε η Skyworks Solutions και η Lam Research οι οποίες έχασαν 2.5% και 4% αντίστοιχα, μιας και πρόκειται για δυο εταιρείες που τα μισά τους έσοδα προέρχονται από τη συνεργασία τους με την Apple. Αλλά και μεγάλοι παίκτες της πληροφορικής που έχουν μικρότερη εξάρτηση από την Apple κατέγραψαν μη αναμενόμενες ζημίες κατά τη συνεδρίαση. Οι τιμές των μετοχών της Intel, της Broadcom και της Micron έπεφταν από 1% έως και 2%.

Αιτία για τον χρηματιστηριακό χαμό

Η Apple έχει τα εργοστάσιά της στην περιοχή της Κίνας που χτυπήθηκε από τον ιό. Κι όλα δείχνουν, ότι είχαν κλείσει τα εργοστάσια που παράγουν iPhone λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας στην Κίνα. Παρά του γεγονότος ότι ξανάνοιξαν, η μείωση σε iPhone στην Κίνα έπεσε δραματικά. Ακόμη προβλήματα είχαν και τα “ανταλλακτικά” και τα τσιπ τρίτων κατασκευαστών, αφού ακόμα και τεχνικοί και πωλητές εκτός Κίνας αρνούνταν να τα πιάσουν στα χέρια τους.

Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στις 17 Φεβρουαρίου, άπαντες να περιμένουν από την εταιρεία να προβεί σε επανατοποθέτηση επί της αρχικής της πρόβλεψης για έσοδα 67 δισ. δολ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Εντούτοις η εταιρεία δεν έκανε κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Το πρόβλημα τώρα, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα, ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού ημιαγωγών, όχι μόνο στις συσκευές της Apple αλλά και άλλων κατασκευαστών smartphones. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εικόνα που βλέπετε στο σχεδιάγραμμα της τιμής της μετοχής της Apple την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά πλέον, φεύγουν από τους πίνακες των επενδυτών στα χρηματιστήρια και μεταβιβάζονται στους καταναλωτές και στον συνολικό πληθυσμό. Ο φόβος ότι είναι μολυσμένα με τον κορονοϊό τα smartphones καθώς και τα ανταλλακτικά τους που έρχονται από την Κίνα, μειώνει στην παρούσα φάση τη ζήτηση για τηλέφωνα, που αναμένεται να δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα στις επόμενες μέρες.

Πάντως, όσοι ελάχιστοι από τους οικονομολόγους, έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μαζική υστερία του κορονοϊού, μπορεί αρχικά να θεωρηθήκαμε ότι υπερβάλουμε. Ωστόσο, άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται ξεκάθαρα πόσο δίκιο είχαμε, όσοι λέγαμε ότι ανεξάρτητα πώς και γιατί ξεκίνησε ο ιός, οι επιπτώσεις του στην οικονομία θα είναι δραματικές. Κι ακόμα είμαστε στην αρχή.

Διότι αν αυτό μεταφερθεί στην αγορά των Laptops, των PC’s και των τηλεοράσεων, τότε το χτύπημα στη διεθνή αγορά πληροφορικής θα είναι τεραστίων διαστάσεων. Κι ενώ οι κολοσσοί πληροφορικής επενδύουν δισ. δολ. για να αντιμετωπίσουν τους “computer viruses”, τούτη τη φορά, η αγορά δέχτηκε ένα πανίσχυρο πλήγμα από έναν ιό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι χτυπά μόνο ανθρώπους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι