Οι επιχειρήσεις που ξεπουλήθηκαν στην πανδημία – Χρηματιστήριο με αναπτυξιακό πρόσημο

Οι επιχειρήσεις που ξεπουλήθηκαν στην πανδημία - Χρηματιστήριο με αναπτυξιακό πρόσημο, Μάκης Ανδρονόπουλος

Την προηγούμενη δεκαετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα επενδυτικό κενό, πολλές εταιρείες για να επιβιώσουν μετανάστευσαν στην Ευρώπη προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής και χρηματοδοτικής στήριξης (πχ ΒΙΟΧΑΛΚΟ), ενώ οι πιο μικροί πήγαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Άλλοι πουλήθηκαν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και ανάπτυξη, όπως η Apivita που εξαγοράστηκε από την ισπανική Puig και η Κορρές από την θυγατρική της Morgan Stanley και στην Profex, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.ο.κ.

Εν μέσω του κορονοϊού, έγιναν τρία μεγάλα deal στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep technology) με την εξαγορά ελληνικών εταιρειών. Η πρώτη, η Softomotive εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Microsoft έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 100 εκατ. ευρώ. Η Softomotive είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA – robotic process automation) με εφαρμογές στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και στον τομέα της υγείας. Ενδέχεται δε το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του RPA της Microsoft να στεγαστεί στην Ελλάδα. Χωρίς αμφιβολία αυτό θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Το δεύτερο deal αφορά την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz Α.Ε στο κεφάλαιο της οποίας μπήκε με 45% η εταιρία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, με στόχο την ανάπτυξη. Ο Skroutz με 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις το μήνα κατατάσσεται ανάμεσα στα 1.000 websites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Το τρίτο deal που αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας, αφορά την Think Silicon με έδρα την Πάτρα, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας (deep tech) που πέρασε στην αγκαλιά της αμερικανικής εταιρείας Αpplied Materials, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq. Η Think Silicon εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών (έξυπνα κινητά, έξυπνα γυαλιά, οικιακές συσκευές ή οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού).

Επιχειρήσεις και χρηματιστήριο

Είναι καλό για τη χώρα αυτά τα τρία deal; Ναι, είναι στην κατάσταση που είμαστε και προφανώς θα έρθουν δουλειές από αυτές τις εξαγορές. Όμως, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, κάθε καινοτομική επιχείρηση, κάθε τεχνολογική, κάθε startup μόλις δείξει τις δυνατότητες που έχει το παίρνουν οι ξένοι. Στη δεκαετία του ’90 τους εξαγόραζαν οι εγχώριοι μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι υλοποιούσαν την συγκέντρωση κεφαλαίου για λογαριασμό των ξένων και μετά πουλιόντουσαν οι ίδιοι… και τα λεφτά στην Ελβετία.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι εταιρείες δεν πρέπει να δανείζονται, αλλά να σηκώνουν λεφτά από το χρηματιστήριο. Οι ελληνικές τράπεζες δεν ξέρουν να κάνουν ανάπτυξη, το απέδειξαν στις μεταπολιτευτικές δεκαετίες. Το πολύ να χρηματοδοτήσουν την οικοδομή με τις γνωστές συνέπειες ή να φτιάξουν εκείνα τα fake Ενημερωτικά Δελτία για εισαγωγές στο χρηματιστήριο ή για fake συγχωνεύσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν στάθηκε στο ύψος της και φτάσαμε στην ληστεία της λαϊκής αποταμίευσης του 1999-2000.

Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το χρηματιστήριο πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στον νέο κύκλο της ανάπτυξης, αλλά αλλιώς. Είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί παρά το ΤΧΣ ή εκτός αυτού μία μικρή αλλά υψηλής φερεγγυότητας ανεξάρτητη αρχή που να ελέγχει τα Ενημερωτικά Δελτία και μετά την εισαγωγή να παρακολουθεί με δυνατότητα ποινής την εκτέλεση των αναπτυξιακών προγραμμάτων των νεοεισηγμένων μπας και αποκατασταθεί κάποια εμπιστοσύνη.

Το μπαμ μπορεί να γίνει με την ταυτόχρονη εισαγωγή καμιά εικοσαριά νέων επιχειρήσεων που θα παρουσιάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στους ξένους επενδυτές. Έτσι μπορεί να αρχίσει η παλιννόστηση των ελληνικών κεφαλαίων που είναι παρκαρισμένα στους φορολογικούς παραδείσους και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εθνικού κεφαλαίου και ίσως και μια νέα γενιά αστικής τάξης… αλλά “αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία” που λέει και το τραγούδι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι