ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Νοέμβριο – Καίνε οι νέοι λογαριασμοί

Οσονούπω "Τειρεσίας" και για το ρεύμα για χάρη των παρόχων... Όλγα Μαύρου

Στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60Euro/MWh (6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις των παρόχων

Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να παρέμβει καθώς οι τιμές ρεύματος έχουν πάρει ξανά την ανιούσα. Το σήμα της αύξησης έδωσε η ΔΕΗ, αυξάνοντας το βασικό της τιμολόγιο -για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες- κατά 10%, στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,5 που ήταν προηγουμένως).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι πάροχοι λανικής, με τις αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται στο 20%-30%. Η μέση ονομαστική χρέωση για τον Νοέμβριο αγγίζει τα 16,7 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 18% έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στα 14,2 λεπτά. Το φάσμα των χρεώσεων εκτείνεται από τα 9,9 έως τα 24,3 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι