Οι γαλαντόμοι βουλευτές και τα μέτρα για τους μισθούς

Οι γαλαντόμοι βουλευτές και τα μέτρα για τους μισθούς, slpress

Ο φόβος για την επόμενη ημέρα παίρνει σιγά σιγά την πρωτιά από το σοκ που προκάλεσαν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση επεκτείνει καθημερινά το πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με την αντιπολίτευση να το αξιολογεί ως ανεπαρκές. Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για τη μείωση των μισθών στο δημόσιο, παράλληλα με τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Λάδι στη φωτιά σε αυτές τις συζητήσεις έριξε και η έκκληση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κόμματός του να καταθέσουν, τους επόμενους δύο μήνες, τον μισό μισθό τους στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και όλους τους βουλευτές της ΝΔ να ανταποκριθούν στην έκκλησή του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα άλλα κόμματα θα ακολουθήσουν την επιλογή του.

Ήδη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφάσισε να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον ειδικό λογαριασμό, ενώ στην έκκληση  του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε αμέσως ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υποστηρικτές βρήκε η πρόταση του πρωθυπουργού και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρώτους τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Μαραθώνα και προφανώς θα υπάρξουν και άλλοι.

Τι θα γίνει στο Δημόσιο 

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα είχε, ωστόσο, διαφορετική ισχύ και απήχηση, πέραν του συμβολισμού που εμπεριέχει, αν προέβλεπε την υποχρεωτική και όχι την προαιρετική μείωση των βουλευτικών μισθών, όπως σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, εκτός από τον υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους βουλευτές, ζητά το μέτρο να επεκταθεί σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους, για χρονικό διάστημα τριών αντί δύο μηνών και να αποφασίσει για αυτό η Βουλή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει παραλλήλως ότι αυτό προβλέπει η δική του πρόταση προς την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και σημειώνει ότι «υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά και οι εργαζόμενοι, με απόφαση της κυβέρνησης, χάνουν το ήμισυ του μισθού τους». Ζητά τέλος η εφαρμογή του μέτρου να συνοδευτεί από την κατάργηση της «κατάπτυστης», όπως την αποκαλεί, απόφασης των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ που «εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη εκδηλώθηκε πάντως την ημέρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε την επέκταση των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, και την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης) άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, αν η κρίση τραβήξει σε μάκρος. Το θέμα τέθηκε και από το slpress στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οι πληροφορίες θέλουν για την ώρα να μην τίθεται θέμα μείωσεις μισθών στο Δημόσιο, η δήλωση Σταϊκούρα όμως, ότι «το κόστος πρέπει να είναι μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία», κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Το τέταρτο πακέτο και οι αντιδράσεις 

Παρουσιάζοντας το τέταρτο πακέτο μέτρων στήριξης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με την επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ καλύπτονται πλέον 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι, αριθμός που αναλογεί στο 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικό τομέα. Υποστήριξε επίσης ότι ενισχύονται 800.000 επιχειρήσεις, (το 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας), και ότι καλύπτονται, επιπλέον, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (το 75% του συνόλου).

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κρίνει τα μέτρα αποσπασματικά και ζητά οριζόντια ενίσχυση των επιχειρήσεων και ουσιαστική διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν την κριτική τους κυρίως στο προωθούμενο μέτρο μείωσης του χρόνου εργασίας και των αντίστοιχων αποδοχών κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα, την μαζική αναστολή  συμβάσεων εργασίας, την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας των ανέργων.

Ανοιχτό θέμα αντιπαράθεσης είναι και η ενίσχυση επιστημονικών κλάδων με το περίφημο πλέον “κουπόνι επιμόρφωσης” των 600 ευρώ για δικηγόρους και μηχανικούς, το οποίο αντικαθιστά στην περίπτωσή τους την ενίσχυση των 800 ευρώ που δίνεται σε άλλους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, επιμένει, δια στόματος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο “εκπαιδευτικό επίδομα” των 600 ευρώ στους έξι επιστημονικούς κλάδους. Προβλέπει, ωστόσο, ότι από τον Μάιο, αν συνεχιστεί η κρίση, θα μετατραπεί σε αποζημίωση 800 ευρώ. Αυτή η πρόβλεψη όμως, του τύπου “ζήσε Μάη μου” δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, όχι μόνον για τους έξι επιστημονικούς κλάδους, αλλά κανέναν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx