Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Κωνσταντίνος Κόλμερ
1328
Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ώστε λοιπόν, κατά τις εφημερίδες της 8ης Ιουνίου ε.έ. η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συζητεί 'μεταρρυθμίσεις' (με την Γαλλία) «στο πρόβλημα της Ευρωζώνης» ( ΣΣ: κι όχι με τις άλλες 15 χώρες-μέλη του ευρώ) και είναι έτοιμη να δεχθή «τη χορήγηση δανείων από το νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΣΣ: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν έχει συσταθή ακόμη και χρειάζεται τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ) εις περίπτωσιν που μεμονωμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες (ΣΣ: δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου).

Τέτοια ήταν η περίπτωση της Ελλάδος το 2010 που εξ αιτίας των κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) κατεσπατάλησαν περί τα 70 δισ. ευρώ, που εξίσου αφρόνως χορήγησαν γαλλικές και γερμανικές κυρίως τράπεζες στο κόμμα του Σημίτη για τα «Ολυμπιακά παίγνια της Γιάννας», εις εξοπλισμούς-μίζες που παρήγγειλαν ο Τζοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου από γερμανικές βιομηχανίες και μεταξύ άλλων, για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων, που αγόρασε ο Αβραμόπουλος για τις ανάγκες 9 εκατομμυρίων Ελλήνων το 2014.

Όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε το ύψος του εθνικού προϊόντος, οι αγορές κεφαλαίου «τράβηξαν χειρόφρενο» ως γράφουν οι αυτοκινητοδημοσιογράφοι. Και μόλις η αδιάβαστη ηγεσία της ΝΔ (Αλογοσκούφης, Ντόρα, Προβόπουλος κλπ) πήγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν Φραγκφούρτη, να ζητήσει ταμειακή διευκόλυνση για το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών που είχε φθάσει εν τω μεταξύ στο αξιοζήλευτο ποσοστό του 14% του ΑΕΠ, ο αλήστου μνήμης διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισσέ, εν συνεννοήσει με τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, ηρνήθησαν «κάθετα» πάσα διαπραγμάτευση. Συνέστησαν δε την έκδοση ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες εις πίστωσιν του ελληνικού δημοσίου και έτσι εμολύνθησαν κι αυτές από το υπέρογκο δημόσιον χρέος και οσονούπω χρεοκόπησαν αφού η διατραπεζική αγορά κεφαλαίων έπαυσε ουσιαστικώς να υπάρχει.

Εάν η φράου Μέρκελ είχε τότε την σημερινή «σοφία» θα έδιδε εντολή αμέσου τροποποιήσεως του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή την χορήγηση «επειγούσης ρευστότητος» (έγινε πολύ αργότερον). Το 2010, οι αγορές πανικοβλήθησαν ότι η Ελλάς αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της και έτσι η χώρα οδηγήθη στις Κάννες με πρωθυπουργό τον ανεπαρκή Γιωργάκη, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν «σκληρό παραδειγματισμό των τεμπέληδων Ελλήνων».

Προτιμωτέρα η εισβολή της Τρόικας

Θα πείτε βεβαίως για την Γερμανίδα καγκελάριο, πάλι καλά που απέκτησε την «στερνή της γνώση που δεν είχε πρώτα». Έλα όμως, που και τώρα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις»: Εάν δεν φτάνουν τα λεφτά του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, θα τα πάρουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ΣΣ που δεν έχει ψηφισθή ακόμη λόγω αντιρρήσεων της νέας ιταλικής κυβέρνησης). Μπορεί να τα πάρουν από συσταθησόμενον «ταμείο μεταρρυθμίσεων» που θα εξαρτά την χορήγηση κονδυλίων από την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών ως πχ. η κοινή πολιτική ασύλου που απέτυχε στην προ ημερών σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο ή οι ενιαίες διαστάσεις των κοτετσιών στην ΕΕ (!) κλπ. κλπ.

Μέχρις ότου οι προτάσεις Μέρκερλ καρποφορήσουν όχι μόνον οι μηχανισμοί σταθεροποίησης πάσης χώρας θα έχουν καταρρεύσει, αλλά και η «ιερά αγελάδα», το ευρώ, θα έχει κλονισθή στις αγορές συναλλάγματος, όπως εφέτος το πρώτο εξάμηνο. Προτιμωτέρα θα ήταν, κατά τον βουλευτή της γερμανικής Χρηστιανοδημοκρατικής Ενώσεως χέρ Φέμπερ, "η εισβολή της Τρόικας στην (…) Ρώμη για να συμμορφώσει", κατά το περιοδικό Σπήγκελ, "τους Ιταλούς χαραμοφάηδες".

Όλα αυτά ηχούν κάπως οικεία εν Αθήναις, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, την εισβολή του γερμανικού κεφαλαίου (τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, μπακάλικα κλπ) και την εξαθλίωση των Ελλήνων καταθετών, μετόχων και συνταξιούχων. Ετοιμασθείτε! Οι Γερμανοί ξανάρχονται χωρίς «πάντζερ» την φορά αυτήν, αλλά δια των «μεταρρυθμίσεων» της φράου Μέρκελ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.