Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών – Πως κινούνται ομόλογα, μετοχές και πετρέλαιο

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών – Πως κινούνται ομόλογα, μετοχές και πετρέλαιο,slpress

Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προκαλεί από το πρωί νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ομόλογα και μετοχές δέχθηκαν αρχικά πιέσεις, με τις δεύτερες να ανακάμπτουν στη  διάρκεια της συνεδρίασης. Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, ειδικά μετά την διαφαινόμενη πλέον δικαστική διαμάχη για τον νικητή των εκλογών.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, έχοντας καταγράψει νωρίτερα σημαντικές απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, αφού υποχώρησε έως και 1,3%, πέρασε οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο μόλις 0,1%. Με το ίδιο ποσοστό ενισχύθηκε και ο βρετανικός δείκτης FTSE, ο οποίος κατέγραφε αρχικά πτώση1,2%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,4% (αρχικά έχανε έως και 1,8%).

Σημειώνεται, ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν στοιχηματίσει την περασμένη εβδομάδα σε ξεκάθαρη νίκη του Μπάιντεν, γεγονός που ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές μετοχές. Με μια νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου, οι επενδυτές προσδοκούσαν καλύτερες εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Ουάσιγκτον, καθώς και ένα μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία.

Στροφή στα ομόλογα

Ωστόσο η επικράτηση του Τραμπ στη Φλόριντα, η οποία κράτησε τον Ρεπουμπλικάνο στην κούρσα της διεκδίκησης μιας δεύτερης τετραετίας, και κυρίως η ανακήρυξη της νίκης του πριν καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι σε συνδυασμό με την απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές.

Σύμφωνα με αναλυτή της Barclays, παρότι οι καθυστερήσεις και η απουσία ενός ξεκάθαρου αποτελέσματος δεν αποτελούν έκπληξη για τις αγορές «παρατείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες να αμφισβητηθεί νομικά το αποτέλεσμα». Μέσα σε αυτό το κλίμα οι μετοχές των τραπεζών, των εταιριών ενέργειας και των μεταλλευτικών εταιριών κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 1,5%. Σημαντική ήταν και η πτώση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (1,2%), σε αντίθεση με τον κλάδο υγείας που ενισχύθηκε κατά 2,7%.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν “ασφαλή καταφύγια”. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο, στο -0.671%. Παραλλήλως η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκε γύρω στις 143 μονάδες βάσης, αφού οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν περισσότερο από τις αντίστοιχες των γερμανικών. Σημειώνεται ότι η διαφορά τους είχε διευρυνθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της απόκλιση που καταγράφηκε στην οικονομική ανάπτυξη ΗΠΑ και Ευρώπης. Χθες, Τρίτη, η διαφορά άγγιζε τις 152 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Μεγάλες διακυμάνσεις κατέγραφε και το δολάριο, που αντέστρεψε το πρωί τις  αρχικές απώλειες του και κατέγραψε άνοδο κατά 0,8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 93,902. Η πιθανότητα νίκης του Τραμπ οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα σε άλμα 2% έναντι του μεξικανικού πέσο, εξαιτίας της εκτίμησης ότι με μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου θα συνεχιστούν οι αμερικανικές εμπορικές πολιτικές επιβολής δασμών. Σταθερές ήταν τέλος, σε γενικές γραμμές οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό κατέγραψε άνοδο 16 σεντς ή 0,4% στα 37,82 δολάρια το βαρέλι στις 10:50 ώρα Ελλάδας. Το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκε κατά 24 σεντς ή 0,6% στις 39,95 δολάρια το βαρέλι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι