Οι “βρώμικες” σπάνιες γαίες προκαλούν και πολιτικό κόστος

Οι βρώμικες σπάνιες γαίες προκαλούν και πολιτικό κόστος, Σωτήρης Καμενόπουλος

Μία από τις έμμεσες πολιτικές επιπτώσεις της Συμφωνίας του Παρισιού -όπως αυτή τουλάχιστον υφίσταται σήμερα- θα μπορούσε ίσως, χωρίς μεγάλη πιθανότητα λάθους, να θεωρηθεί το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και η προχθεσινή πτώση της κυβέρνησης στη Γροιλανδία. Όσο αφορά τη Μιανμάρ, το πραξικόπημα προέκυψε έπειτα από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης της Μιανμάρ η οποία πριν λίγους μήνες αποφάσισε τη διακοπή εξαγωγών σπάνιων γαιών στην Κίνα.

Έπειτα από λίγους μήνες προέκυψε το πραξικόπημα και ανέλαβαν στρατιωτικοί οι οποίοι ελέγχουν τις περιοχές εξορύξεων σπάνιων γαιών. Ως εκ θαύματος, μετά το πραξικόπημα οι εξαγωγές σπάνιων γαιών στην Κίνα συνεχίσθηκαν. Στην ήσυχη Γροιλανδία δε, η οποία υπάγεται στη Δανία, δηλαδή στην καρδιά της ΕΕ, τα πράγματα πήραν μάλλον και εκεί άσχημη τροχιά καθώς δημοσιεύματα αναφέρθηκαν ακόμη και σε απειλές κατά της ζωής πολιτικών προσώπων και επανεκκίνηση της συζήτησης για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από τη Δανία.

Η κυβέρνηση στη Γροιλανδία έπεσε εξαιτίας της αντίδρασης μερίδας πολιτικών σε ένα μεγάλο έργο εξόρυξης σπάνιων γαιών. Και τα δύο γεωπολιτικά γεγονότα συνδέονται με την παρουσία κοιτασμάτων/αποθεμάτων σπάνιων γαιών, δηλαδή των κρίσιμων ορυκτών τα οποία είναι άκρως απαραίτητα στην κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ. Δηλαδή των ορυκτών τα οποία είναι απαραίτητα στο τρέχων αφήγημα της Συμφωνίας του Παρισιού για τον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών. Όπως διαπιστώνει δηλαδή κανείς, δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες οι οποίοι προκαλούν γεωπολιτικές αναταραχές, αλλά και τα πράσινα ορυκτά.

Σπάνιες γαίες και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Το 2015 σε παγκόσμιο συνέδριο ορυκτών πόρων στο Βανκούβερ του Καναδά είχε παρουσιασθεί εργασία του γράφοντα για τις σπάνιες γαίες. Η εργασία (επικαιροποιήθηκε το 2019) παρουσίαζε την κατάταξη χωρών οι οποίες διαθέτουν αποθέματα σπάνιων γαιών σύμφωνα με τον γεωπολιτικό τους κίνδυνο.

Και στις δύο εργασίες η Γροιλανδία κατατάχθηκε πρώτη (λιγότερος γεωπολιτικός κίνδυνος) και η Μιανμάρ τελευταία (μεγαλύτερος γεωπολιτικός κίνδυνος). Και στις δύο εργασίες υπήρξε εκτενής αναφορά και στις δύο χώρες. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γροιλανδία θα καταδείξουν εάν στο μέλλον η Γροιλανδία συνεχίσει να παραμένει πρώτη στην κατάταξη χωρών οι οποίες διαθέτουν σπάνιες γαίες. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές είναι η αναγκαία.

Ποια είναι η επιστροφή της επένδυσης (Return on Investment-ROI) της πολιτικής της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές; Κάθε κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην προσαρμογή αποφέρει περίπου τέσσερα δολάρια σε οικονομικά οφέλη. Με άλλα λόγια: Η προσαρμογή στις καιρικές αλλαγές αποδίδει ευημερία. Αντιθέτως, ο μετριασμός (δηλαδή η τρέχουσα πολιτική της Συμφωνίας του Παρισιού) βαθμολογείται πολύ χειρότερα.

Ο Δανός οικονομολόγος Bjorn Lomborg εκτιμά σε πρόσφατη μελέτη του ότι κάθε ένα δολάριο που πηγαίνει στην τρέχουσα μορφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (δηλαδή στο μετριασμό) αποφέρει μόνο 11 σεντς σε οφέλη. Με άλλα λόγια: Ο μετριασμός αποδίδει τη φτώχεια.

Συμπερασματικά, το μήνυμα των παγκόσμιων ηγετών σχετικά με την πολιτική μετριασμού των κλιματικών αλλαγών είναι λάθος. Το μήνυμα προς τον κόσμο πρέπει να είναι: Αυξήστε τις επενδύσεις στην προσαρμογή, σταματήστε να ρίχνετε χρήματα στον απόλυτο αλλά μάταιο μετριασμό ή τουλάχιστον εφαρμόστε ένα μείγμα πολιτικών προσαρμογής και μετριασμού (παν μέτρον άριστον). Οι τρέχοντες στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθούν, και το κυριότερο, εάν υπάρξει επιμονή σε αυτούς, τότε αυτό θα επιφέρει παγκόσμια φτώχεια και διάλυση της μεσαίας κοινωνικής τάξης.

ΥΓ. Πρόσφατα ζήσαμε μία έντονη χιονόπτωση στη χώρα μας. Μία πολύ καλή ανασκόπηση των χιονοπτώσεων στη χώρα μας τα τελευταία 110 χρόνια βρίσκεται εδώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι