ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΟΠΕΚ: Πώς η μείωση παραγωγής κατά 2.000.000 βαρέλια είναι μόνο 500.000

απάντηση της Μόσχας στο πλαφόν – Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απόφαση του ΟΠΕΚ

Το προηγούμενο άρθρο μου ήταν μια άμεση ανάλυση για την συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, σε σχέση με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Παρά τις φήμες ότι ο ΟΠΕΚ θα περιέκοπτε την παραγωγή του ακόμα και κατά 1.500.000 βαρέλια την ημέρα, είχα εκφράσει την εκτίμηση ότι η περικοπή δεν θα είναι μεγαλύτερη των 500.000 βαρελιών, διότι αλλιώς θα αναλάμβανε μεγάλο ρίσκο. Κι αυτό, επειδή θα έφερνε μεγάλη αύξηση στις τιμές πετρελαίου, καυσίμων και φυσικού αερίου, γεγονός που θα έπληττε καίρια την δημοτικότητα του Μπάιντεν και θα ήταν τορπίλη για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Κι ενώ η αύξηση που ανακοινώθηκε ήταν τελικά 2.000.000 βαρέλια την ημέρα, όσο περνάνε οι ώρες, η αρχική μου εκτίμηση τείνει να δικαιωθεί! Η πραγματική περικοπή είναι τελικά κοντά στα 500.000 βαρέλια! Την προηγούμενη εβδομάδα, οι φήμες έλεγαν ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη μείωση στην παραγωγή του, η οποία θα ήταν της τάξης των 300.000 και θα ήταν η δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι, αφού προηγουμένως είχε κάνει μείωση κατά 100.000. Κάτι που φυσικά είχε χαροποιήσει τον Λευκό Οίκο, μιας και τέτοιες μικρές μειώσεις στην παραγωγή δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν ράλι ανόδου της τιμής. Έχω εκφράσει τον φόβο μου εάν αυτό συμβεί σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Όμως, την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι η περικοπή θα ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 1.000.000 βαρελιών, με αποτέλεσμα την Δευτέρα το πετρέλαιο να ανεβεί κατά 5%. Την Τρίτη, οι φήμες έλεγαν ότι μπορεί οι περικοπές να έφταναν το 1.500.000 βαρέλια, ενώ κάποιοι αργότερα έλεγαν ότι μπορεί να είναι ακόμα και 2.000.000. Έτσι, το πετρέλαιο ανέβηκε κι άλλο την ημέρα εκείνη και συνέχιζε να καλπάζει και την Τετάρτη. Τόσο ο ευρωπαϊκός δείκτης Brent, όσο και ο αμερικάνικος WTI σταμάτησαν την (επί διμήνου) πτώση τους και έκαναν ένα μίνι ράλι ανόδου σε επίπεδα που ήταν πριν επτά εβδομάδες.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι οι περικοπές για το σύνολο των 23 χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό θα είναι 2.000.000 βαρέλια! Πρακτικά μιλάμε για άνω του 2% της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης. Στις παρούσες συνθήκες, μια τόσο μεγάλη περικοπή είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε μεγάλο άλμα της τιμής με το πετρέλαιο να φλερτάρει ακόμα και με τα 105-110 δολάρια το βαρέλι! Οι φόβοι για μια τέτοια μεγάλη αύξηση ναι μεν οδήγησαν τις προηγούμενες τρεις μέρες στην αύξηση της τιμής, όπως είπαμε και πριν, αλλά η “επιβεβαίωση” της δεν έφερε την εκτίναξη που θα περίμενε κανείς! Η τιμή σταμάτησε να ανεβαίνει και μάλιστα το πρωί της Πέμπτης άρχισε να πέφτει! Γιατί;

Τί συμβαίνει με την μείωση της παραγωγής

Η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για πραγματική περικοπή 2.000.000 βαρελιών την ημέρα. Στην πραγματικότητα η περικοπή είναι της τάξης των 400.000-600.000 βαρελιών. Προς επιβεβαίωση, σας παραθέτω έναν πίνακα με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΠΕΚ κατά την συνέντευξη Τύπου, τον οποίο αξιολογεί η Goldman Sachs. Στο πράσινο πλαίσιο θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει η ένδειξη “effective cut”, που εξορθολογεί τις περικοπές.

Οι αμύητοι δικαίως θα αναρωτιούνται μα πως μπορεί μια περικοπή 2.000.000 bpd να είναι μόνο 600.000; Πολύ απλά, διότι στη μείωση κατά 2.000.000 βαρέλια εμπεριέχονται και οι μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το καλοκαίρι, λόγω αδυναμίας των κρατών-μελών να πιάσουν τους στόχους παραγωγής που είχε θέσει ο ΟΠΕΚ. Η αγορά πετρελαίου, παρακολουθεί τις “βασικές γραμμές” (baselines) των παραγόμενων ποσοτήτων, καθώς και τις αναθεωρήσεις τους. Μόνο που στην περίπτωσή μας, ο ΟΠΕΚ δεν είχε προβεί το τελευταίο δίμηνο σε αναθεωρήσεις. Και οι βασικές γραμμές που αναφέρονταν στους διεθνείς πίνακες, ήταν αυτές του προηγούμενου διμήνου. Στην πορεία πολλές χώρες, είχαν μειώσει την παραγωγή τους, λόγω της πτώσης της ζήτησης πετρελαίου, ή αδυναμίας να πιάσουν τους στόχους τους.

Στην πραγματικότητα, όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, από τα 2.000.000 βαρέλια, το 1.500.000 περίπου, δεν είναι πραγματικές περικοπές, αλλά περικοπές που έχουν ήδη γίνει!
Ως εκ τούτου, μην περιμένει κανείς νέο ράλι πετρελαίου στα 110 δολάρια, ή και παραπάνω. Η απόφαση του ΟΠΕΚ, διαβάζετε σωστά από τους αγοραστές και αυτό που κάνει είναι να συγκρατήσει την πτώση των τιμών, σταθεροποιώντας την προς το παρόν πάνω από τα 90 δολάρια. Η Αγορά αντιδρά με βάση την πραγματική περικοπή η οποία είναι το μόλις το ένα τέταρτο των 2.000.000 βαρελιών.

Εκτός από την Goldman Sachs, και η Energy Intel επιβεβαιώνει το σκεπτικό αυτό, γράφοντας ότι οι πραγματικές περικοπές θα είναι κάτω του 1.000.000 βαρελιών ημερησίως. Το ερώτημα τέθηκε στον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman, ο οποίος το επιβεβαίωσε, θέτοντας το ύψος των πραγματικών περικοπών στα 1.100.000 βαρέλια, γεγονός που δημιουργεί ασάφεια. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο ΟΠΕΚ σαφώς και μειώνει την παραγωγή του, αλλά ταυτόχρονα επικαιροποίησε και τις “βασικές γραμμές” παραγωγής με βάση την πραγματική παραγωγή των μελών του κι όχι με τον στόχο που είχαν θέσει.

Τί θα μπορούσε να κάνει ο Μπάιντεν

Σε ό,τι αφορά την άποψη που εξέφρασα στο προηγούμενο άρθρο, ο Μπάιντεν προέβη σε μεγάλη κινητοποίηση για να σταματήσει τις περικοπές του ΟΠΕΚ, ή τουλάχιστον για να τις μεταθέσει για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και πολλά αμερικανικά ΜΜΕ έγραφαν ότι «το επιτελείο του τελούσε σε πανικό εν όψει της σύσκεψης του ΟΠΕΚ», τα πράγματα δεν είναι δραματικά γι’ αυτόν. Όταν η εικόνα ξεκαθάρισε, ο Μπάιντεν έσπευσε να δηλώσει ότι σκοπεύει να ρίξει στην αγορά άλλα 10.000.000 βαρέλια από τα αποθέματα των ΗΠΑ προφανώς ελπίζοντας να ξανασπρώξει τις τιμές προς τα κάτω.

Όπως οι ΗΠΑ π.χ. διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να καθορίζουν την αγορά των ημιαγωγών, έτσι και οι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την τιμή του προϊόντος τους, όπως αυτοί νομίζουν! Καρτέλ το ένα, καρτέλ και το άλλο. Η οικονομία δεν έχει “καλά” και “κακά” καρτέλ. Ο Μπάιντεν, άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνά ότι κυβερνά την χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου.

Αντί να τρέχει στη Βενεζουέλα αποφασισμένος να άρει τις κυρώσεις, προκειμένου το πετρέλαιο της χώρας αυτής να πέσει στην αγορά για να ρίξει τις τιμές, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία άλλη λύση, χωρίς να ερωτοτροπεί με το “κακό” Ιράν και να παρακαλάει τον Σαλμάν να μην μειώσει η Σαουδική Αραβία την παραγωγή της. Μπορεί ο ίδιος, να δώσει νέες άδειες για παραγωγή στην λεκάνη Πέρμιαν και αλλού, οπότε η αμερικανική παραγωγή μπορεί σύντομα να αυξηθεί κατά 2.000.000 βαρέλια, τα οποία, εάν πέσουν  στην αγορά, θα μειώσουν τις τιμές.

Το ίδιο θα συμβεί κι αν απελευθερώσει τον αγωγό KeystoneXL από τον Καναδά, που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς με περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αντίθετα, αυτός ζορίζει τόσο πολύ τους Αμερικανούς παραγωγούς που πολλοί τον κατηγορούν ότι βάλθηκε να καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου. Η FED (αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα), μάλιστα, έχει βαλθεί με τις πολιτικές των επιτοκίων να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Μόνο που μέχρι στιγμής αντί να τον χαλιναγωγεί, τον εκτροχιάζει, επειδή είναι κυρίως “ενεργειακός πληθωρισμός”. Κάπως έτσι σακατεύει το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών και μικρομεσαίες οικονομίες με την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

“Σκαλίζοντας” την καμπύλη

Οι χώρες του ΟΠΕΚ ουσιαστικά προσπαθούν να ανεβάσουν τις τιμές, “σκαλίζοντας” την καμπύλη της προσφοράς και ο Μπάϊντεν προσπαθεί να κατεβάσει τις τιμές, “σκαλίζοντας” την καμπύλη της ζήτησης! Με τα υψηλά επιτόκια προσπαθεί να χτυπήσει τον πληθωρισμό με σκοπό να μειωθεί η χρήση πετρελαίου. Και έτσι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ύφεση!
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μάχη, ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες και στους παραγωγούς πετρελαίου.

Δυστυχώς για τον Μπάιντεν, τον Δεκέμβριο ο ΟΠΕΚ μπορεί να μειώσει κι άλλο την παραγωγή του! Εκείνος θα μπορεί να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια και να φτωχοποιεί περαιτέρω την αμερικανική μεσαία τάξη; Σαφέστατα πρόκειται για έναν πόλεμο, ανάμεσα στους δύο μονομάχους, την FED και τον OΠΕΚ. Μόνο που το σπαθί του ΟΠΕΚ είναι πιο μακρύ από αυτό της FED και ο αγώνας μάλλον έχει ήδη κριθεί!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx