Οργασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων αλλάζει την οικονομία

Ανδρονόπουλος Μάκης
905
Οργασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων αλλάζει την οικονομία, Μάκης Ανδρονόπουλος

Η επιτυχής εκτόξευση και τροχιοθέτηση του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, ενός από πιο σύγχρονους στον κόσμο, ήρθε να προστεθεί στις σημαντικές οικονομικές εξελίξεις που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική οικονομία, διαψεύδοντας τη συνεχή καταστροφολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, διαφαίνεται πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ετοιμάζει έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond) στις αρχές του Μαρτίου.

Το κλίμα αισιοδοξίας επεκτείνεται συνεχώς, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες το ΙΟΒΕ προέβη στην εκτίμηση ότι η επενδυτική δραστηριότητα στη μεταποίηση θα αυξηθεί πάνω από 30% το 2019 σε σχέση με το 2018. Έχουν, άλλωστε, τεθεί σε λειτουργία χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται άνοδος και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, καθώς η επιτυχία της κρατικής επιστροφής στις αγορές ανοίγει τον δρόμο και στις τράπεζες. Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ, κίνηση που δεν της ήταν δυνατή πριν λίγους μήνες.

Ο Hellas Sat 4 έχει στρατηγική σημασία, όχι μόνο για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, αλλά κυρίως για τη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού θα προσφέρει υψηλού επιπέδου και ταχύτητας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού. Η τάση διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας προκύπτει και από την αγορά ενοικίασης γραφείων από ξένες εταιρείες και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Proprius, οι τιμές ενοικίασης γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας αυξήθηκαν κατά 10% το 2018, με μέση μηνιαία τιμή 16,5 ευρώ/τ.μ. Στην Πλατεία Συντάγματος, οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονται σε 18,5 ευρώ/τ.μ. (αύξηση 8,8%), ενώ στον Πειραιά φτάνει τα 13 ευρώ/τ.μ. (αύξηση 8,3%). Η κινητικότητα αυτή προδικάζει αισθητή απορρόφηση των επαγγελματικών χώρων κατά 150.000 τ.μ. ετησίως.

Μείζονος σημασίας είναι και η ωρίμανση τεσσάρων μεγάλων έργων αστικής ανάπλασης της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής για την Αθήνα και τον Πειραιά, με βάση σχέδια που έχουν εκπονήσει οι δημοτικές αρχές. Το κέντρο του Πειραιά θα απορροφήσει κονδύλια 80 εκατ. για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης, ενώ 6,8 εκατ. θα απορροφήσει η ανάπλαση της Πειραϊκής. Επίσης, 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για κάθε έργο

Σημειωτέον ότι έχουν δρομολογηθεί θεσμικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Εθνικού και Συγχρηματοδοτούμενου, με την κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και την απλοποίηση των διαδικασιών. Ακόμα, έχουν δρομολογηθεί θεσμικές αλλαγές που αφορούν στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της δημόσιας επένδυσης ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, έτσι ώστε να μην απαιτούνται κάθε φορά νομοθετικές ρυθμίσεις για κάθε έργο ή δράση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το θετικό κλίμα ενισχύεται, λόγω της επιτάχυνσης των ευνοϊκών μεταρρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Έτσι, μετά την αναθεώρηση του νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες μετά από ένα σχεδόν αιώνα, βελτιώνεται εντός του Φεβρουαρίου το πλαίσιο για την πριμοδότηση στρατηγικών επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/206 και του νόμου 3894/2010, με την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, υλοποιούνται οι δράσεις του σχεδίου για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων και αγοράς προϊόντων, στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, εκτός από φορολογικές απαλλαγές, επιδιώκεται η επιτάχυνση απόσβεσης παγίων, η σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή για 12 έτη και αδειοδοτήσεις εντός 45 ημερών.

Είναι σαφές πως τόσο οι αναληφθείσες μεταμνημονιακές υποχρεώσεις έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και το momentum των πολιτικών εξελίξεων -"Πρέσπες" και κατοχύρωση κυβερνητικής πλειοψηφίας για ψήφιση μεταρρυθμίσεων- δεν μπορούν να ανακόψουν την εκτίναξη του οικονομικού ελατηρίου μετά τη χρεοκοπία της χώρας που προκάλεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο momentum των πολιτικών εξελίξεων συμπεριλαμβάνεται και η ευνοϊκή αντίδραση των αγορών, παρά την συστηματική επικοινωνιακή δολιοφθορά της εμμονικής αντιπολίτευσης από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, η βαθιά κρίση στρατηγικής που αντιμετωπίζουν και τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης έχει μεταλλαχθεί σε κρίση πολιτικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας. Η μετάλλαξη αυτή έχει απελευθερώσει τα παραταξιακά ορμέμφυτα των ηγεσιών τους, που επιδίδονται σε έναν ακραίο λαϊκισμό τον οποίο βασίζουν στη διαστροφή της πραγματικότητας και σε fake news.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.