Ουαί και αλίμονο αν μυριστεί φόβο από Total-ENI ο Ερντογάν

Ουαί και αλίμονο αν μυριστεί φόβο από Total-ENI ο Ερντογάν

Θερμά θα κρατήσει η Άγκυρα τα νερά στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να επιβάλλει τα δικά της τετελεσμένα. Σύμφωνα με το «Ετήσιο πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας για το έτος 2020», που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2019, θα διενεργηθούν πέντε νέες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε τη διενέργεια πέντε νέων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο το 2020 από την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) σε περιοχές περιλαμβάνουν και θαλασσοτεμάχια γύρω από τα κατεχόμενα, για τα οποία, όπως διατυπώνεται ο ισχυρισμός, έχει παρανόμως δώσει άδεια το ψευδοκράτος προς την τουρκική εταιρεία.

Περαιτέρω, προβλέπεται από πλευράς Άγκυρας να υπάρξει κρατική επένδυση ύψους 13 δισ. 864 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στον τομέα της ενέργειας. Στόχος της Άγκυρας είναι όπως ο ενεργειακός καταστεί ο δεύτερος μετά από αυτόν της συγκοινωνίας τομέας στον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις από την Άγκυρα. Είναι σαφές πως η Άγκυρα συστηματικά, σταθερά και μεθοδικά προωθεί τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις παράνομες ενέργειες της και ταυτόχρονα, με τακτικές κινήσεις θα αναβαθμίζει τις πολιτικές επιβολής τετελεσμένων.

Την ίδια ώρα, έχει μεταδοθεί πως η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, που δραστηριοποιείται και στο θαλασσοτεμάχιο 7 κάνει δεύτερες σκέψεις και πως θα αλλάξει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Αυτό που αναφέρθηκε ήταν πως οι εταιρείες αυτές, ενόψει και της παρουσίας του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποφάσισαν να μεταφέρουν χρονικά για το μέλλον την προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο γεώτρησή τους. Πάντως, στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης έσπευσαν να απορρίψουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Υποστήριξαν πως η κοινοπραξία ουδέποτε είχε αναφέρει ότι θα ξεκινήσει από το θαλασσοτεμάχιο 7 τις έρευνες.

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί

«Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες της έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες υποδείκνυαν ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι. Που βρίσκεται η αλήθεια; Μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό ότι η κοινοπραξία προγραμμάτιζε να αρχίσει γεωτρήσεις από το θαλασσοτεμάχιο 7 και μάλιστα νωρίς το 2020.

Βέβαια, οι σχεδιασμοί αλλάζουν αναλόγως και των δεδομένων που έχουν οι εταιρείες ενώπιον τους με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς και το κλίμα έντασης που διαμόρφωσε η τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζει τις εξελίξεις. Και αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται να επηρεάζει τους αρχικούς ενεργειακούς προγραμματισμούς της κοινοπραξίας.

Το ανέφεραν οι Ιταλοί της ΕΝΙ πρόσφατα αν και υπήρχε στη συνέχεια διευκρίνιση. Σημειώνεται συναφώς πως ο CEO της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του λέγοντας ότι αν «κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Τι ισχύει και τί όχι θα φανεί στη συνέχεια. Εάν η Τουρκία εκλάβει τούτο ως αδυναμία, θα στήνει γεωτρύπανα παντού πλήττοντας το ενεργειακό πρόγραμμα των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι