Παίζονται όλα στην Ιταλία
10/10/2018Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και σήμερα η αγορά ομολόγων στην Ιταλία, προκαλώντας νευρικότητα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα το Χρηματιστήριο βρέθηκε ξανά σε ελεύθερη πτώση. Ρώμη και Βρυξέλλες εμμένουν στις απόψεις τους για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, με το ΔΝΤ να αμφισβητεί τις προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη και την κυβέρνηση Κόντε να συνεδριάζει εκ νέου απόψε.
Το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων άγγιξε την Τρίτη τις 310 μονάδες βάσης, με την απόδοση του δεκαετούς να απογειώνεται έως και το 3,71% και να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2014. Αύξηση σημείωσε η διαφορά του ιταλικού δεκαετούς και από το αντίστοιχο ισπανικό ομόλογο, καθώς κινήθηκε στο 1,64%, στο υψηλότερο δηλαδή άνοιγμα από το 1998.
Αν και οι επικεφαλής των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε έχουν πει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα σπρεντ, ο διορισμένος από τον πρόεδρο Ματαρέλα, υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, δείχνει περισσότερο προβληματισμένος, αλλά για την ώρα ψύχραιμος.
Αν χρειαστεί θα κάνουμε ό,τι πρέπει
«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το σπρεντ στα επίπεδα, που θα αντανακλούν τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας» είπε ο Τζιοβάνι Τρία, σημειώνοντας πως «αν ανέβει στις 500 μονάδες, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί». Νωρίτερα πάντως, με την ομιλία του στην Βουλή, δεν κατάφερε να κάμψει τις πιέσεις, παρότι, συντασσόμενος με τον πρόεδρο του Σώματος, ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι στον διάλογο με τις Βρυξέλλες». Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι ο νέος προϋπολογισμός της Ιταλίας εγγυάται την ανάπτυξη και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ιταλία μέσα στην επόμενη τριετία θα καταφέρει να μειώσει και το έλλειμμα και το χρέος έναντι του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε από την Φλωρεντία, ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, βάσει του νέου ιταλικού προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε από την Μασσαλία ότι η Ρώμη δεν κάνει πίσω στον προϋπολογισμό και επιμένει σε έλλειμμα 2,4% για το 2019, προκειμένου η κυβέρνηση Κόντε να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική για την οποία συστάθηκε.
Σφήνα από το ΔΝΤ
Πληροφορίες ωστόσο, μετά και τις σημερινές έντονες πιέσεις, θέλουν να γίνεται απόψε νέα συνεδρίαση, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, με αντικείμενο τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Στην συνεδρίαση αναμένεται να πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι, καθώς και ο υπουργός οικονομικών Τζοβάννι Τρία.
Η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών είναι στην ημερήσια διάταξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας. Έχει ενταθεί ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, το οποίο προστατεύει τα λαϊκά στρώματα και διατηρεί την μεσαία τάξη, έτσι ώστε να μπορούν, μέσα από την εσωτερική ζήτηση, να αναθερμάνουν την οικονομία και να κρατήσουν την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Λάδι στην φωτιά έριξαν όμως οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις του ΔΝΤ ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 1,2% το 2018 και κατά 1% το 2019, ενώ πέρυσι είχε σημειώσει αύξηση 1,5%. Πρόκειται για μία εκτίμηση που σε σχέση με την προηγούμενη του Απριλίου, πριν δηλαδή αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 0,1 για το 2019. Το ΔΝΤ συστήνει μάλιστα την διατήρηση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή την πολιτική της λιτότητας που έχουν αποκηρύξει οι Πεντάστεροι και η Λέγκα.
Εντωμεταξύ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα σχετικά με την πιθανότητα η Κομισιόν να απορρίψει τελικά τον ιταλικό προϋπολογισμό, τα οποία, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά και στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, αυξάνουν την ένταση των πιέσεων από τις αγορές. Παραλλήλως συνεχίζονται και οι δηλώσεις στελεχών της ΕΕ που, όπως επισήμαναν στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και αναλυτές, τροφοδοτούν αυτά τα δημοσιεύματα.
Πιέσεις από ΕΕ και Τύπο
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της Ιταλίας είναι ευπρόσβλητη και ότι η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες «πως η Ιταλία θα παρουσιάσει εντελώς μη ρεαλιστικούς στόχους στις προβολές για την ανάπτυξη». Σημειώνει μάλιστα ότι «δεν θα έπρεπε να αναλάβει κανείς τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εκτροχιασμό των χρηματαγορών με πολιτική επιπολαιότητα».
Την ίδια ώρα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, επισημαίνουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη της Ευρωζώνης. Παραλλήλως, η La Repubblica, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την κυβέρνηση, χρεώνει στην αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών την διαφορετική αντιμετώπιση της Κομισιόν προ την Ιταλία σε σχέση με την Αθήνα, την Μαδρίτη και το Παρίσι.
Η ιταλική εφημερίδα λέει ξεκάθαρα ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν την χάρη στον Τσίπρα να μην κοπούν οι συντάξεις, επειδή τα προηγούμενα χρόνια τήρησε τις δεσμεύσεις του, όπως το ίδιο θα κάνουν και με την Ισπανία, αλλά και με την Γαλλία, που ενώ το 2019 «θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της, στην συνέχεια θα επιστρέψει εντός των προβλεπόμενων οικονομικών παραμέτρων». Αντιθέτως η Ρώμη, «αν δεν κάνει παραχωρήσεις, κινδυνεύει να πετύχει μόνον μια απόρριψη».
Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά χρέους του ευρωπαϊκού νότου αναφέρεται και η γερμανική Welt, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαφορετικοί οι λόγοι της κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία δείχνουν όμως «από πού προέρχεται σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ενότητα της νομισματικής ένωσης: από την άνοδο των λαϊκιστών και το πολιτικό χάος που φέρνουν».
Βουτιά στο χρηματιστήριο
Οι ιταλικές ανησυχίες προκαλούν νευρικότητα και στην ελληνική αγορά χρέους, η οποία ωστόσο καλύφθηκε από τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. Αντιθέτως η συζήτηση για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε «κόκκινα δάνεια» οδήγησε και σήμερα σε νέα πτώση το χρηματιστήριο, πιέζοντας κυρίως τις μετοχές των τραπεζών.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε εντός της ημέρας έως και το 4,69% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στο 4,58%, καταγράφοντας τελικά πτώση κατά έξι μονάδες βάσης ή 1,29%, σε σχέση με το 4,64% που έκλεισε χθες. Πριν από έναν μήνα πάντως, το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κυμαινόταν στο 4,03%.
Την ίδια ώρα το σπρεντ έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στις 403 μονάδες βάσης. Πτώση κατέγραψε όμως και η απόδοση του πενταετούς, η οποία κυμαίνεται στο 3,54%, έναντι 3,58% του χθεσινού κλεισίματος, παρότι στην διάρκεια των συναλλαγών στο 3,58% και ενώ μέσα στην ημέρα είχε ανέλθει και στο 3,65%. Αντιθέτως στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 630 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,43%, και διαμορφώθηκε στις 626 μονάδες.