Πιάνει δουλειά η Total στην Κρήτη – Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις

Γιατί έφυγε η Total από την Ελλάδα – Το παρασκήνιο, Σταύρος Λυγερός

Στις 7 Ιουλίου ο υπεύθυνος έρευνας υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Κασπίας και Νότιας Ευρώπης της TOTAL Bernard Clement είχε μια σημαντική συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Αριστοφάνη Στεφάτο.

Στη συνάντηση αυτή τους παρουσίασε: Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών, 3D, που θα αρχίσουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης το φθινόπωρο και θα τελειώσουν τον Μάρτιο του 2021. Δεύτερον, τη βάσιμη αισιοδοξία για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η σημασία της βάσιμης αισιοδοξίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο βάθος άνω των 2500 μέτρων σημαίνει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι μεγάλα, εικόνα 1. Με αυτή την κίνηση οι Γάλλοι αναβάθμισαν στο έπακρο την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός χωλαίνει, λόγω κορονοιού και η ύφεση θα υπερβεί το 10% και το 60% των Ελλήνων λέει ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία, έρχονται οι Γάλλοι και μας λένε ότι δεν θα είστε μόνο η χώρα που θα διαμετακομίζει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, East-Med, και την Κασπία, ΤΑΠ, αλλά θα παράγετε και φυσικό αέριο.

Στην εικόνα 1 βλέπουμε 14 στόχους/κοιτάσματα τα οποία εκτιμάται, από τους Γιάννη Μπασιά και Ηλία Κονοφάγο ότι έχουν 2.5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου (88,287 τρις κυβικά πόδια). Προσωπικά νομίζω ότι είναι περισσότερα τα αποθέματα λόγω της έκτασής των κοραλλιογενών υφάλων. Ίδωμεν. Η αξία αυτών των αποθεμάτων με μία τιμή των $ 8/1000 κυβικά πόδια μας λέει ότι η αξία των αποθεμάτων είναι 706,3 δισ. δολ. Βάσει του νόμου 4001/2011, νόμος Μανιάτη, το 20% της ακαθαρίστου αξίας, 141 δισ., πάνε στο δημόσιο και 5%, 35 δισ., στις Περιφέρειες κυρίως Κρήτης και δευτερευόντως Πελοποννήσου και Αττικής.

Επίσης το ποιο σημαντικό είναι ότι η ετήσια παραγωγή, αν εκμεταλλευτούμε όλα τα κοιτάσματα ταυτόχρονα, θα είναι της τάξης των 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου το οποίο θα διοχετεύεται κυρίως προς την Ευρώπη. Καταλαβαίνει κανένας την κολοσσιαία σημασία της Ελλάδας. Ο East-Med θα μεταφέρει 15 δισ. Μ3 φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και ο ΤΑΠ άλλα 15 δισ. Μ3 φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη ενώ η Ελλάδα από μόνη της θα μπορεί να εξάγει προς την Ευρώπη, για 30 χρόνια, 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως.

Τεράστια γεωπολιτική αναβάθμιση

Αυτή η ετήσια παραγωγή των 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου για 30 χρόνια ισοδυναμεί με την ημερήσια παραγωγή 1.500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου η οποία απαιτεί 53.000 άτομα να δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα και 150.000 άτομα στον δευτερογενή τομέα. Και πόσα έσοδα θα έχει το δημόσιο από τους φόρους εισοδήματος των 200.000 εργαζομένων για 30 χρόνια;

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για να έρθουν αυτά τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει για κάθε απόθεμα της τάξης του 1 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου να δαπανηθούν 5-6 δισ. δολ., ήτοι για τα 2.5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου θα πρέπει να δαπανηθούν από την κοινοπραξία Total Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ, περίπου, 15 δισ. δολ. Αυτά τα ποσά μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν.

Επίσης πάρα πολύ γρήγορα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ΔΕΠΑ. Όταν αρχίσει η παραγωγή θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο. Με αγωγό από την Κρήτη προς την Ευρώπη η με πλοία LNG. Άρα κατασκευή σταθμών υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου με επενδύσεις της τάξης των δις δολαρίων στην Κρήτη.

Από το 1997 και έως το 2027 θα εισάγουμε Ρωσικό φυσικό αέριο και θα εξάγουμε συνάλλαγμα 60 δις ευρώ για κάτι που το έχουμε. Δίνουμε δουλειά στους Ρώσους και εμείς πεινάμε. Εισάγουμε ακριβό φυσικό αέριο όταν το δικό μας είναι, τουλάχιστον, 30% ποιο φθηνό. Εύχομαι αυτή η συναλλαγή να σταματήσει όταν βγει το δικό μας φυσικό αέριο. Οι Έλληνες θέλουν δουλειά.

Έρευνες από το 1963

Για την ιστορία αναφέρω ότι οι γεωλογικές έρευνες κάτω από την Κρήτη άρχισαν το 1963 από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ολλανδία. Εν συνεχεία το 1968 την σκυτάλη την παίρνουν τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας La Jolla Campus, Texas A&M, και Woods Hole Oceanographic Institute της Μασαχουσέτης όπου με χρηματοδότηση από το National Science Foundation των ΗΠΑ και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κάνουν 5 γεωτρήσεις βάθους 4000 μέτρων η κάθε μία.

Οι πυρήνες και τα θραύσματα των γεωτρήσεων φυλάγονται στο Core Repository University of Columbia, δηλαδή στο πανεπιστήμιο που σπούδασε ο σημερινός πρωθυπουργός. Το 1978 μπαίνει δυναμικά στην έρευνα το πανεπιστήμιο των Παρισίων, με τους Le Pichon και D’Angellier που διαπιστώνου 3 λεκάνες που πιθανόν να έχουν υδρογονάνθρακες. Μία δυτικά της Κέρκυρας, μία νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Κατόπιν την σκυτάλη την παίρνουν τρία αγγλικά πανεπιστήμια με αιχμή του δόρατος το Imperial College, τρία Γερμανικά πανεπιστήμια, Κίελου, Αμβούργου και Μπόχουμ, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Βαρκελώνης, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Τεργέστης και το τμήμα Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Ρώμης. Επίσης από το 2003 οι γεωφυσικές εταιρείες CGG-Veritas και TGS-NOPEC οργώνουν/σαρώνουν το Λιβυκό Πέλαγος.

Οι πρωτοπόροι

Οργασμός έρευνας κάτω από την Κρήτη με χιλιάδες δημοσιεύσεις και κανείς στην Ελλάδα δεν γνωρίζει τίποτε. Από την Ελλάδα, ξεκινά το 2011 ο τέως υπουργός Γ. Μανιάτης με γεωφυσικές έρευνες σε μια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Την σκυτάλη την παίρνει κάπως αργά ο Π. Σκουρλέτης με καθυστέρηση 2.5 ετών και κατόπιν ο Γ. Σταθάκης που τελικά υπογράφει την άνοιξη του 2019 την σύμβαση έρευνας προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με την κοινοπραξία Total, Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ. Την σύμβαση την φέρνει στην βουλή τον Σεπτέμβριο του 2019 ο ΥΠΕΝ Χατζηδάκης προς επικύρωση. Μετά από ένα χρόνο αρχίζουν οι Γάλλοι τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σημαντικό ρόλο στις έρευνες νότια της Κρήτης έπαιξαν η διδακτορική διατριβή του Δρ. Άγγελου Μαραβέλια που έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή Αβράαμ Ζελιλίδη, η ΕΔΕΥ υπό την ηγεσία του Δρ. Γιάννη Μπασιά, η Τερέζα Φωκιανού, πρώην πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της ΔΕΠ-ΕΚΥ, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος και ο υπογράφων που πολλοί τον αποκαλούσαν UFO όταν από το 2012 έλεγε ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη.

Είναι γεγονός πλέον πέραν πάσης αμφισβητήσεως ότι οι Γάλλοι μας οδηγούν στην ανάπτυξη σε μια εποχή που η οικονομία της Ελλάδας δεν πάει καλά. Ναι δεν είμαστε μόνο διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με 30 δισ. Μ3 ετησίως αλλά και χώρα που μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη, προς το παρόν, με άλλα 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 30 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx