ΣΧΟΛΙΟ

Ποια ανάγκη επέβαλλε την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή;

Ποια ανάγκη επέβαλλε την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή; Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη ότι θα νομιμοποιήσει 300.000 οικονομικούς λαθρομετανάστες, η άδηλη, ανασφάλιστη κι αφορολόγητη παροχή υπηρεσιών, η ούτως καλουμένη “μαύρη εργασία” παραμένει ανεξέλεγκτη και η “ανεξάρτητη αρχή” του Σώματος Επιθεωρήσεως Εργασίας (ΣΕΠΕ) αντιμετωπίζει κρίση ηγεσίας.

Οι κατά βούλησιν έλεγχοι επιχειρήσεων εάν τηρούν την εργατική νομοθεσία, η εγκατάσταση των μακριά από τα κέντρα ελέγχου δια την αποφυγή του, η μεταβολή των ωραρίων απασχολήσεως του προσωπικού για την απαλλαγή επιχειρήσεων από εργασιακά πρόστιμα και η συχνότητα ελέγχων σε άλλες, συνθέτουν μερικά από τα πεπραγμένα της “μαύρης ερεύνης” των συνθηκών που αφορούν σε ορισμένους μόνον επιθεωρητές εργασίας.

Η αέναος εισροή οικονομικών μεταναστών από την Τουρκία, οι ευκαιριακές απασχολήσεις προσωπικού στην “τουριστική βιομηχανία” (Όλγα Κεφαλογιάννη) και η παρεμβατική πολιτική στην αγορά εργασίας με αυξήσεις του κατωτάτου μισθού ασχέτως παραγωγικότητας (Άδωνις Γεωργιάδης), αποτελούν τα βαθύτερα αίτια της “μαύρης εργασίας” στην χώρα μας.

Το ΣΕΠΕ ουσιαστικώς δεν αξιολογείται και ίσως δεν διοικείται πλέον άπαξ και απομακρύνθηκε του Δημοσίου και έγινε “ανεξάρτητη αρχή”, όπως τόσες άλλες. Και η καλή μας κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει ότι στραβά αρμενίζει και δεν φταίει ο γιαλός που το σκάφος της συχνά εξοκείλει, σκέπτεται πώς να αλλάξει την ηγεσία του ΣΕΠΕ, προκαλώντας αντιδράσεις του συνδικαλισμού.

Εν τούτοις, η εργασία πρέπει να ελέγχεται όχι μόνον τακτικά για την τήρηση των κανόνων της, αλλά κυρίως για τον αν οι χώροι της πάσχουν υγειονομικά. Διότι η υγεία των εργαζομένων είναι εθνικό κεφάλαιο. Συνεπώς η επαναφορά της Επιθεωρήσεως εργασίας στον δημόσιο υγειονομικό έλεγχο με ειδικευμένους επιθεωρητές είναι εξ ων ουκ άνευ. Άλλη μία “ανεξάρτητη αρχή” περισσεύει.

Οι “αρμόδιοι” υπουργοί, αντί να επισκέπτονται… κινεζικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αλώσουν την εγχώριο αγορά με ύποπτα προϊόντα τους, όπως το τηλεφωνικό δίκτυο 5G, καλόν θα ήταν να εκτελούν το “επιτελικό έργο” της κυβέρνησης. Η αποδόμηση της δοκιμασμένης επί δεκαετίες νομοθεσίας είναι η εύκολη λύση, που περιπλέκει την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι