Ποιες φορολογικές οφειλές μετατίθενται για το 2022 – Η βόμβα στον προϋπολογισμό και η ανάγκη

Ποιες φορολογικές οφειλές μετατίθενται για το 2022 – Η βόμβα στον προϋπολογισμό και η ανάγκη, slpress

Βαρύ αποτύπωμα στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αφήνουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναστείλει εκ νέου τις φορολογικές οφειλές τους. Παρά τις νέες πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πάγωμα έως το τέλος του έτους και δυνατότητες ρύθμισης για το επόμενο.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας “παγώνει” έως το τέλος του έτους η εξόφληση των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και, με βάση το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα, τους είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30 Απριλίου.

Νέα αναστολή σε φορολογικές οφειλές

Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και ουσιαστικά μετατίθεται για το 2022. Με την ίδια απόφαση, οι συγκεκριμένες οφειλές, μετά τη λήξη της παράτασης θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει την εξόφλησή τους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση αυτής της ρύθμισης προβλέπεται ότι θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Παραλλήλως, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου για ρυθμισμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές. Το μέτρο αυτό αφορά  επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, καθώς τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων τελούν σε αναστολή.

Η λίστα των άμεσα πληττόμενων επιχειρήσεων είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών και τον Ιανουάριο, ενώ η πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, προβλέπεται επίσης ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Πιέσεις στον προϋπολογισμό

Αυτονόητο είναι ότι η απόφαση για νέα παράταση στην έναρξη εξόφλησης των “παγωμένων” φορολογικών οφειλών θα έχει αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό, αφού ασκεί νέες πιέσεις στα προβλεπόμενα έσοδα. Οι συγκεκριμένες εισπράξεις μετατίθενται άλλωστε για τον επόμενο προϋπολογισμό και, αν οι οφειλέτες επιλέξουν τις 48 δόσεις, ο ορίζοντας για την είσπραξή τους ξεπερνά την τετραετία.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, το γνωρίζουν βέβαια αυτό, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να έχει ήδη αναγνωρίσει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι «το έλλειμμα του 2021 θα είναι βαθύτερο». Ο ίδιος παρουσίασε, ωστόσο, αυτήν την επιλογή ως αναγκαίο κακό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενος σε αυτήν την πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Σημείωσε πάντως ότι «θα είμαστε (η κυβέρνηση) κοντά στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ασκούν έντονες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σταϊκούρας εκτιμούσε πως από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θα  έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη έως τον Μάρτιο τα 5,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα πάντως, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% για φέτος και 5% για το 2022.

Στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι «η  ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού εκ νέου ανοίγματος του λιανικού εμπορίου», το οποίο ωστόσο ξαναέκλεισε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα. Ως άλλους λόγους αναφέρει «την βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την υποστηρικτική για την οικονομία δημοσιονομική πολιτική».

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη την επόμενη διετία και ότι η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή επάνοδο των τουριστών στη χώρα. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, κάτι που αποδίδει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Εκτιμά επίσης ότι με την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στο τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε συγκριτικά με το τρίτο και κάνει λόγο για μια συνολική μείωση της τάξης του 10% το 2020.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι