ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα

Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα,Όλγα Μαύρου

Οι Γερμανοί και οι Βαλκάνιοι ήταν οι φετινοί πρωταγωνιστές στον ελληνικό τουρισμό με τα έσοδα να είναι απρόσμενα καλά, αφού μόνο τον Ιούνιο εισπράχθηκαν 800 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2020 τα έσοδα ήταν μόλις 83 εκατ. ευρώ.  Όμως, πολλά  θα εξαρτηθούν από την συνολική πορεία του έτους. Πάντως σε σύγκριση με το 2019 που είχε σημειωθεί ρεκόρ κίνησης –με 18 δισ. έσοδα– τα φετινά θα είναι μάλλον λιγότερα από τα μισά.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Ελλάδα δεκαπλασίασε τα έσοδά της από τον τουρισμό τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πέρσι, αλλά εκτιμά ότι θα χρειαστεί μια τριετία για να προσεγγιστεί το ρεκόρ του 2019. Όσον αφορά στο 2020, το 64% των εσόδων προερχόταν από χώρες της ΕΕ και το 36% από χώρες εκτός του ευρωπαϊκού οργανισμού. Φέτος μάλλον τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στα έσοδα της χώρας μας, καθώς είναι πολλοί περισσότεροι οι προερχόμενοι από την ΕΕ σε σύγκριση με τους εκτός ΕΕ τουρίστες.

Μετά τις 19 Ιουλίου που οι Βρετανοί δεν αντιμετώπιζαν πλέον καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τουρισμό στην Ελλάδα, βελτιώθηκε κατά πολύ και η προσέλευση τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυξημένες ήταν και οι αφίξεις Πολωνών τουριστών φέτος. Πανελλαδικά, οι περισσότεροι τουρίστες μέχρι στιγμής είναι οι Γερμανοί, με 345.000 αφίξεις τον Ιούλιο, ακολουθούν οι Γάλλοι με 172.000, οι Πολωνοί με 163.000, οι Ιταλοί με 133.000, οι Ολλανδοί με 114.000, οι Ρουμάνοι με 102.000, οι Βρετανοί με 98.000, οι Βούλγαροι με 76.000, οι Αμερικανοί με  73.000 και οι Βέλγοι με 66.000 αφίξεις.

Το 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο Σέρβοι, αριθμός σημαντικός αν αναλογιστεί κάποιος ότι είναι μια χώρα με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων.  Όμως, το 2020 οι Σέρβοι σχεδόν εξαφανίστηκαν και μειώθηκαν στις 66.000 σε όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος, ενώ αναμένονταν μεγάλος αριθμός, ήρθαν δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι στη βόρειο Ελλάδα. Όμως,  οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι νέοι προτίμησαν τελικά διακοπές αφ΄ενός φθηνότερες, αφ΄ετέρου λιγότερο απαιτητικές σε πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο αλλά και στην Τουρκία.

Η αγορά των ΗΠΑ –από τις πλέον σημαντικές, επειδή δαπανούν πολλά οι Αμερικανοί τουρίστες– βρίσκεται φέτος στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης. Πολύ περιορισμένος είναι  και ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία και  είχαμε μόλις 25.000 λόγω του μειωμένου αριθμού των πτήσεων, που έχει να κάνει με τη ρωσική αγορά. Όμως, ήρθαν κυρίως πλούσιοι Ρώσοι, με ιδιωτικές πτήσεις οι περισσότεροι και κατέλυσαν σε πολυτελή ξενοδοχεία σε ακριβά θέρετρα της χώρας.

Οι πτήσεις και οι αφιχθέντες

Τον Μάιο οι πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” έφτασαν τις 958 με 42.327 επιβάτες ενώ πέρσι κατά την ίδια περίοδο προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη 554 επιβάτες από το εξωτερικό από 61 πτήσεις. Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η αυξητική πορεία με 96.522 επιβάτες να αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη (τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν αφιχθεί οι μισοί). Στη συμπρωτεύουσα, με το βλέμμα στην Χαλκιδική, έφθασαν κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί, αλλά και Πολωνοί, Ισραηλινοί και Κύπριοι. Σε σύγκριση με το 2019 που το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είχε καθημερινά 40 πτήσεις εξωτερικού η κίνηση είναι μικρότερη ασφαλώς, όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από πέρσι.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στα ελληνικά αεροδρόμια αφίχθησαν τον Ιούνιο 1.181.771 ταξιδιώτες έναντι μόλις 87.481 επιβατών τον αντίστοιχο μήνα του 2020, με το ποσοστό της αύξησης να εκτινάσσεται κατά 1.250%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων, επίσης, ανήλθε σε 39.085, σημειώνοντας άνοδο κατά 201,4% σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις, αναχωρήσεις) να υπερβαίνει τα 3,1 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 432,7%.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, δηλαδή με την προ πανδημίας κατάσταση, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού παρουσίασαν κάμψη 46,2% και η συνολική επιβατική κίνηση κατά 46,1%. Και τον Ιούλιο πάντως σημειώθηκε 45,4% αύξηση στις αφίξεις, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Φέτος ήρθαν 2 εκατ. τουρίστες ενώ πέρσι είχαν έρθει 1,3 εκατ.

Βόρεια Ελλάδα και Επτάνησα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των Βαλκανίων ειδικά στη βόρειο Ελλάδα η οποία στηρίζεται πολύ στον χερσαίο τουρισμό. Κατέφθασαν κυρίως Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι, αλλά και και Ισραηλινοί. Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού τομέα είχαν και έχουν αυξημένες προσδοκίες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό.

Το κόστος του PCR τεστ και οι καθυστερήσεις στα σύνορα αποτελούσαν μεγάλα αγκάθια που λειτουργούσαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα στις οικογένειες. Η δυνατότητα που δόθηκε και για rapid test (48 ωρών) τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα PCR και η ομαλοποίηση της κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς, συνέβαλαν στην αποκατάσταση μίας ομαλής τουριστικής ροής στα σύνορα.

Σχετικά με τις εθνικότητες που κυριαρχούν κατά τη φετινή σεζόν, οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, κυρίως σε περιοχές που εξαρτώνται από τον οδικό τουρισμό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος είπε: «Πρωταγωνίστρια είναι η Ρουμανία, το νούμερο ένα, και ακολουθούν η Σερβία και τρίτη η Βουλγαρία. Πολλοί από αυτούς που ήρθαν οδικά, κατευθύνθηκαν εν συνεχεία και στα νησιά του Ιονίου». Τον Σεπτέμβριο όμως το βλέμμα είναι στραμμένο σε όσους θα έρθουν από τη Δυτική Ευρώπη, γιατί τότε πλέον οι χερσαίες αφίξεις από Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη ουσιαστικά σταματούν.

Στα Ιόνια νησιά κατέλυσαν κυρίως Βρετανοί, οι οποίοι έχουν αδυναμία στα Επτάνησα, και που όμως “σκάλωναν” τον Ιούνιο και τον μισό Ιούλιο στα μέτρα της κυβέρνησής τους για καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Πρώτοι σε αφίξεις πανελλαδικά είναι οι Γερμανοί, αλλά το αουτσάιντερ φέτος είναι οι Πολωνοί, που αφίχθησαν περισσότεροι από όσοι συνήθως, καθώς ειδικά για τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη υπήρχαν πολλές πτήσεις τσάρτερ. Όλες τις προηγούμενες χρονιές οι Βρετανοί έρχονταν δεύτεροι σε απόλυτους αριθμούς αφίξεων στην Ελλάδα μετά τους Γερμανούς.

Δωδεκάνησα και Κρήτη

Ακολουθούν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Βέλγοι, οι Ισραηλινοί, οι Ελβετοί, οι Σουηδοί, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι, οι Κύπριοι, οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι, οι Σλοβάκοι, οι Ισπανοί και οι Σέρβοι. Στη Ρόδο οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Γερμανοί, με δεύτερους τους Βρετανούς, και ακολουθούν εκεί οι Πολωνοί και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί, οι Τσέχοι, οι Δανοί, οι Αυστριακοί, οι Βέλγοι, οι Σουηδοί και οι Ισραηλινοί. Φέτος οι Σκανδιναβοί, με εξαίρεση τη Δανία, προτίμησαν όπως φαίνεται την Ισπανία.

Στην Κρήτη επίσης οι Γερμανοί έρχονται πρώτοι, αλλά δεύτεροι οι Γάλλοι και τρίτοι οι Πολωνοί. Ακολουθούν Ελβετοί, Ολλανδοί, Ουκρανοί, Ισραηλινοί, Αυστριακοί και Τσέχοι, Βέλγοι, Ιταλοί Βρετανοί, Ρουμάνοι και Ρώσοι. Και στην Κρήτη μειώθηκαν σχεδόν κατά 80% οι Σκανδιναβοί τουρίστες, με εξαίρεση τους Δανούς.  Η απουσία των Ρώσων, που άλλοτε βρίσκονταν στην πρώτη τετράδα των αφίξεων και φέτος αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των τουριστών, είναι αντικειμενικά ένα πλήγμα, καθώς επρόκειτο κυρίως για εύπορους τουρίστες που “άφηναν” πολύ χρήμα στα θέρετρα.

Εντούτοις, επειδή τα έσοδα του Ιουνίου ήταν δεκαπλάσια από πέρσι, εκτιμάται ότι οι φετινοί τουρίστες ήταν εν γένει υψηλότερης εισοδηματικής κλάσης. Πιθανόν σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι επέλεξαν τη χώρα πολλοί εμβολιασμένοι και άνω των 50 ετών, και όχι τόσο νεαροί, που μπορεί να “ακούγονται” από τα ζωηρά πάρτι στα κοσμικά νησιά, όμως δεν φαίνεται να αποτελούν την ηλικιακή πλειοψηφία των τουριστών στη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι