ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιους αφορά η επιδότηση ρεύματος – Τι γίνεται στην Ευρώπη

Έως 260 ευρώ τον χρόνο το όφελος από τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος σε σχέση με το 2023

Το Δεκέμβρη θα δουν οι περισσότεροι την πολυαναμενόμενη επιδότηση ρεύματος, που εντυπωσιακά ανακοινώθηκε ότι θα είναι 39 έως 45 ευρώ το μήνα, αλλά είναι κλιμακωτή, δηλαδή όχι για όλους τους μήνες και δεν αφορά όλους τους καταναλωτές. Η επιδότηση τον Σεπτέμβρη παραμένει στα 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και του Οκτώβρη στα 18 ευρώ. Μόνον για το Νοέμβριο αυξήθηκε στα 39 ευρώ και ειδικά για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, στα 45.

Εντούτοις οι προηγούμενοι μήνες παραμένουν επιδοτούμενοι με χαμηλά ποσά, και είναι άγνωστο ποια θα ειναι η επιδότηση για το Δεκέμβρη. Όποια κι αν είναι συνολικά η επιδότηση, πάντως, θα φανεί οριστικά μόνον με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό Δεκεμβρίου, και όχι με τους έναντι που λαμβάνονται τώρα. Πολλοί, όμως, θα περιμένουν άδικα την επιδότηση, γιατί αφορά όσους δεν έχουν μπει σε ειδικά προγράμματα.

Χιλιάδες νοικοκυριά, εντούτοις, με την καμπάνια της ΔΕΗ το καλοκαίρι, έχουν ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα μηνιαίων λογαριασμών και λοιπών “ευκολιών”, όπως το να μην “τιμωρούνται” με ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας όταν ξεπερνούν το όριο που αυθαίρετα έχει καθοριστεί εδώ και δεκαετίες ότι αναλογεί στο νοικοκυριό τους.

Όσοι, λοιπόν, δεν έχουν πλέον την υπερχρέωση για όσες κιλοβατώρες υπερβαίνουν το “όριο” που τους αναλογεί, εν ολίγοις όσοι έχουν μπει σε πρόγραμμα ώστε να έχουν ίδια χρέωση για όλες τις κιλοβατώρες ανεξαρτήτως της “σπατάλης” τους και της υπέρβασης σε κατανάλωση, δεν θα λάβουν καμία επιδότηση.

Η “σπατάλη” των Ελλήνων

Οι Έλληνες “κατηγορούνται” εν τω μεταξύ ότι είναι πρωταθλητές σε κατανάλωση ρεύματος και πετρελαίου έναντι άλλων κρατών, όμως στη χώρα μας δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν 3.000-4.000 ευρώ για σύνδεση με το φυσικό αέριο (το οποίο επίσης έχει ακριβύνει εντυπωσιακά). Αυτό κατά συνέπεια αυξάνει την κατανάλωση στο “κλασικό” ρεύμα και στο πετρέλαιο.

Επίσης, ενώ η κυβέρνηση πάντα υπερτιμολογούσε ως “τιμωρία” όσους ξεπερνούσαν τη θεωρητική μέση κατανάλωση που αναλογούσε στο νοικοκυριό τους, στην πράξη οι “υπερκαταναλωτές” ήταν πάντα πάρα πολλοί και δεν συνιστούσαν κάποια αμελητέα σπάταλη μειοψηφία. Ο βασικός λόγος είναι ότι το όριο είναι αντικειμενικά πολύ χαμηλό.

Δεκάδες χιλιάδες εν τω μεταξύ έχουν καταφύγει στην ηλεκτρική θέρμανση επειδή σε πολλές πολυκατοικίες δεν χρησιμοποιείται πλέον η πετρελαϊκή θέρμανση με τον καυστήρα λόγω δυσχερειών στην είσπραξη των κοινοχρήστων. Ο κόσμος κατά συνέπεια στρέφεται ή στο φυσικό αέριο ή στα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Επίσης, άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες και ο κόσμος καίει περισσότερο ρεύμα για τα air-condition το καλοκαίρι, ενώ παλιά μπορούσε να περάσει πολλές μέρες χωρίς να κάνει χρήση των κλιματιστικών κατά τους θερινούς μήνες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το δημόσιο, που “καίει” διαρκώς τα κλιματιστικά του.

Η δήλωση Σκρέκα

Οι καταναλώσεις αυτές αυξήθηκαν την τελευταία διετία και λόγω της πανδημίας, καθώς πολλοί περνούσαν αρκετές ώρες εκτός οικείας (σε καφενεία ή άλλους χώρους) ενώ λόγω του ιού, πλέον περιορίσθηκαν στα σπίτια τους. Αυτό θα συνεχιστεί και φέτος με τα κρούσματα σε τόσο υψηλά επίπεδα κι ας μην υπάρχει καραντίνα, καθώς συνταξιούχοι και άλλες κοινωνικές ομάδες που θερμαίνονταν σε χώρους εκτός οικείας, θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά αναγκαστικά να θερμαίνονται εντός αυτής, “υπερκαταναλώνοντας” ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε σήμερα για την τρελή ανοδική πορεία στις τιμές διεθνώς. Είπε χαρακτηριστικά ότι η επιδότηση ανά κιλοβατώρα φτάνει τα 13 λεπτά όταν η συνολική αξία της κιλοβατώρας που πλήρωνε το ελληνικό νοικοκυριά ήταν μόλις 11 λεπτά μέχρι να ξεσπάσει η κρίση. «Η επιδότηση που δίνουμε τώρα ανά κιλοβατώρα ξεπερνά τη συνολική αξία την συνολική αξία του ρεύματος που πλήρωνε ένα νοικοκυριό πριν την ενεργειακή αύξηση», είπε.

Πάντως οι αποφάσεις αυτές για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πανευρωπαϊκές και δεν αποτελούν ελληνική πρωτοβουλία. Στη Γερμανία για παράδειγμα μείωσαν κατά 40% το φόρο που εισέπρατταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός που φτάνει στο νοικοκυριό.

Οι επιδοτήσεις σε ΕΕ

Και παρότι λέγεται ότι “η Ελλάδα έχει το φθηνότερο ρεύμα”, ναι μεν στην Γερμανία η κιλοβατώρα έχει διπλάσια τιμή (ήταν 0,25 ευρώ όταν στην χώρα μας ήταν 0,11), αλλά εκεί ο μέσος εργαζόμενος παίρνει καθαρά 2.600 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 733. Με δυο λόγια, ο Γερμανός έχει μεν διπλάσιο κόστος κιλοβατώρας, αλλά έχει τετραπλάσιο εισόδημα  από τον Έλληνα.

Οι Γάλλοι δίνουν 100 ευρώ στους ευάλωτους για να πληρώσουν το ρεύμα. Η δε “ευάλωτη κοινωνική ομάδα” εκεί ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ το μήνα. Ο μέσος μισθός στο Παρίσι είναι, σημειωτέον, 2.800 ευρώ.

Επίσης στη Γερμανία, παρότι η κιλοβατώρα ήταν ακριβότερη από όσο στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό πλήρωνε κατά μέσο όρο μόλις 97 ευρώ το μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021 για ηλεκτρικό, καθώς η χώρα στηρίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ κόστιζε στο Γερμανό το ένα εικοστό έκτο του εισοδήματος της οικογένειας ενώ στην Ελλάδα κόστιζε σχεδόν το ένα έκτο και σε πολλές περιπτώσεις το ένα τέταρτο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι