ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιους “καίνε” τα email της Folli Follie

Ποιους "καίνε" τα email" της Folli Follie, slpress

Την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση Folli Follie αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Οπως αναφέρει η εισαγγελία στην απαγγελία της κατηγορίας, αυτή αφορά «στην  ολιγωρία του να λάβει δραστικά μέτρα προστασίας των μετόχων της εταιρίας Folli Follie τον Μάιο του 2018, όταν ήρθε στην δημοσιότητα έκθεση που αμφισβητούσε την ευρωστία που παρουσίαζε ο Όμιλος».

Παραλλήλως, η εισαγγέλια απήγγειλε κατηγορία στον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Ομίλου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, και στον διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας, Νικόλαο Σάκκο, για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος. Με κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί σκέλος της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί μετά από καταγγελίες, αλλά και μήνυση επενδυτών του Ομίλου. Οι μέτοχοι καταλόγιζαν αδράνεια των εποπτικών αρχών στον έλεγχο των οικονομικών της εταιρίας, τόσο αρχικά, όταν ξέσπασε ο σάλος από τις πληροφορίες, αλλά και στη συνέχεια, όταν πλέον δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομική θέσης της Folli Follie.

Η υπόθεση Folli Follie

Η υπόθεση όμως είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς κρίθηκε πως δεν προέκυπταν στοιχεία που να καταδεικνύουν παράλειψη ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εν ολίγοις, η μήνυση των μετόχων μπήκε στο αρχείο παρότι οι μηνυτές επέμεναν με επιχειρήματα, ότι έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής. Όπως για παράδειγμα, με μέτρα αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής τον Μάιο του 2018, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αμερικανικού επενδυτικού φορέα Quintessential Capital Management (QCM).

Η αναφορά αυτή επισήμαινε ότι κάποια οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group ήταν ανακριβή και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική οικονομική θέση του Ομίλου, που δεν ήταν τόσο καλή όσο εμφανιζόταν. Τότε οι Αμερικανοί είχαν κυριολεκτικά μετρήσει την κίνηση των καταστημάτων και υποκαταστημάτων της εταιρείας σε όλον τον κόσμο και ειδικότερα στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβρη η ελεγκτική εταιρία Price Waterhouse Coopers συνέλεξε e-mails της εταιρειας Folli Follie και τα δημοσιοποίησε. Από αυτά προέκυπτε, ότι ο κατηγορούμενος πλέον διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie ενημέρωσε τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε η εταιρία να κερδίσει χρόνο και να περατωθεί “αναίμακτα” η διαδικασία ελέγχων των οικονομικών στοιχείων της. Αυτή η δημοσιοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο και ο εισαγγελέας κρίνει πλέον, ότι σύμφωνα με το υπάρχον υλικό, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδράνησε να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των μετόχων.

Ο ρόλος της Επιτροπής 

Εξαιτίας της αδράνειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χάθηκαν πολλά χρήματα. Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των Αμερικανών τον Μάιο του 2018, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είχε μειωθεί κατά μισό δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της δεν επαρκούσε ούτε για τον δανεισμό της που τότε ανέρχονταν στα 600 εκατ. ευρώ. Τέσσερις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης των Αμερικανών και αφού η μετοχή είχε βουλιάξει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την Folli Follie να προχωρήσει με διεθνή, ανεξάρτητο  ελεγκτικό φορέα, στη διενέργεια πρόσθετου ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της για το έτος 2017. Παραλλήλως, ζήτησε από την εταιρεία QCM, που ανέδεθξε το θέμα, περισσότερα στοιχεία.

Η Επιτροπή δεν προχώρησε, ωστόσο, στη λήψη μέτρων προστασίας των δημοσίων συναλλαγών, παρά μόνο μετά από 21 ημέρες, όταν ανέστειλε τις συναλλαγές της μετοχής. Επέβαλε δε τα πρώτα πρόστιμα, μόλις στις αρχές Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, είχε πει τότε στην Βουλή ότι «αυτή η υπόθεση είναι πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους, που δεν την έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω υπαινιγμών στα προαναφερόμενα e-mail για πολιτικές επιρροές (οι οποίες πάντως δεν αποδείχθηκαν και παραμένουν ισχυρισμοί), αλλά και επειδή βρέθηκε “αιωρούμενο” ένα ποσό ύψους 80.000 ευρώ σχετιζόμενο με γνωστό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και τα ονόματα τεσσάρων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μάκης Μπαλαούρας είπαν πάντως ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και ότι όλα όσα αναφέρονται για δήθεν εμπλοκή τους στην “ελάφρυνση” της θέσης της εταιρείας, συνιστούν συκοφαντία..

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι