Πόλεμος, χρεοκοπίες και τα κατά Ρουμπινί ζόμπι…
24/09/2022Αγριεύουν τα πράγματα στον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας στο “γήπεδο” της Ουκρανίας. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα λήξει αυτή η παγκόσμια περιπέτεια, όταν επιπλέον, οι ΗΠΑ προκαλούν και απειλούν ανοιχτά την Κίνα και δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Άγνωστη πορεία για έναν “άλλο κόσμο”, καθώς ο Πούτιν έκανε λόγο, πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και τα πυρηνικά όπλα. Κανείς πλέον δεν μιλάει για ειρήνη, αλλά ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί μιλάει για τσουνάμι…
Το σχέδιο των ΗΠΑ για διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας, εκτός από την υποταγή της Ρωσίας περιλαμβάνει και την ανταγωνιστική υποβάθμιση της ΕΕ. Μιας Βαβέλ που ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη να ηγηθεί(!) των οικονομικών κυρώσεων. Και ενώ το κόστος είναι αβάστακτο, λένε πως θα συνεχίσουν! Για παράδειγμα, μετά το έκτακτο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας και την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία σε συντονισμό με τους εταίρους μας».
Οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοί τους ρισκάρουν. Και το κάνουν, διότι στο πεδίο της ειρήνης στα πλαίσια της γνωστής παγκοσμιοποίησης, προοπτικά θα είναι χαμένοι. Η Κίνα θα κυριαρχήσει και η Ασία στην οποία κατοικεί το 59% των ανθρώπων του πλανήτη, θα πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια οικονομία κι αυτό πρέπει να εμποδιστεί. Στην προειδοποίηση του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει νικητής! Δεν κάνει τίποτα, όμως, για να μην φτάσουμε στο “σημείο μηδέν”, εκτός αν υπολογίζει πως τα πυρηνικά πλήγματα θα γίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, οπότε δεν χάθηκε ο κόσμος του!
Και ενώ ο σκληρός χειμώνας είναι προ των πυλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν την ύστατη ώρα σανίδες σωτηρίας σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. Πηγές που δεν επαρκούν και που απογειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για την βιομηχανία. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ειδικά της Γερμανίας, από την φτηνή ρωσική ενέργεια πάνε περίπατο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρώπης.
Ο Ρουμπινί και τα ζόμπι
Και οι απειλές, δεν αφορούν μόνο τους Ευρωπαίους. Ο οικονομολόγος Ρουμπινί, που “διάβασε” σωστά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σε πρόσφατο άρθρο του προειδοποίησε για κρίση του δυτικού καπιταλισμού με επίκεντρο τις ΗΠΑ, προβλέποντας «μακρά και άσχημη» ύφεση, στασιμοπληθωρισμό, όπως στη δεκαετία του 1970 και τεράστιο χρέος, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όσοι αναμένουν ρηχή ύφεση στις ΗΠΑ, θα πρέπει να κοιτάξουν τους μεγάλους δείκτες χρέους των εταιρειών και των κυβερνήσεων. Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης τω χρεών, πρόκειται να πεθάνουν πολλά ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες ζόμπι, τράπεζες ζόμπι, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι», είπε. Εφόσον ο κόσμος βρεθεί σε ύφεση, ο Ρουμπίνι δεν περιμένει διορθωτικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος θα «ξεμένουν από δημοσιονομικά σκάγια».
Αυτή τη φορά, είπε, «θα εκραγούν οργανισμοί και σκιώδεις τράπεζες όπως τα hedge funds, τα private equity και τα credit funds. Έτσι, θα φανεί ποιος περπατά ξυπόλυτος». Η συμβουλή του Ρουμπινί προς τους επενδυτές είναι: «Πρέπει να είστε ανάλαφροι από μετοχές και να έχετε περισσότερα μετρητά». Αν και τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό, η ονομαστική τους αξία παραμένει, «ενώ οι μετοχές και τα άλλα assets μπορεί να μειωθούν κατά 10%, 20%, 30% και προσοχή, μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας».
Και πώς θα αντέξουν οι υπερδανεισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όταν στην ασφαλή από τουλάχιστον ενεργειακή επάρκεια οικονομία των ΗΠΑ, προβλέπεται καταιγίδα; Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και θα οδηγήσει χαμηλότερα την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Και η αβεβαιότητα αυτή δεν έχει να κάνει απλώς με τα προφανή γεωπολιτικά ρίσκα. Φτάνει πολύ πιο βαθιά σημειώνει ο Robin Brooks συγγραφέας και επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Φτώχεια και των γονέων…
Συνολικά 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, ήτοι το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, πριν δηλαδή τον θερμό και ψυχρό πόλεμο που άρχισε το 2022. Πόσοι ακόμα θα μπουν στο στόχαστρο της φτώχειας; Διπλάσιοι; Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός, παρουσιάζει αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν σε Ρουμανία (34%), Βουλγαρία (32%), Ελλάδα (28%) και Ισπανία (28%)!
Και ενώ εδώ στην Ελλάδα η προσοχή εστιάζεται στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, συναγερμός επιβίωσης έχει σημάνει στον εγχώριο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, λιπασμάτων, εφοδίων και ζωοτροφών έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, ένα ακόμα πρόβλημα έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με την απουσία εργατών γης, με αποτέλεσμα σοδειές να κινδυνεύουν να μη μαζευτούν και κόστη να εκτινάσσονται περαιτέρω.
Μην ανησυχείτε όμως. Αφού ο “μεγάλος” άφησε ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια των καρτέλ, αφού χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis σκευωρία και δικάζει την αρμόδια εισαγγελέα, προστατεύοντας την άλλη που υπόγραφε αβλεπεί για τις υποκλοπές, αφού διέταξε “ομερτά” για το νέο σκάνδαλο, καταστρέφοντας αποδεικτικά στοιχεία, συνάντησε “τυχαία” έναν Έλληνα ταξιτζή, περπατώντας στη Νέα Υόρκη που του είπε: «γειά σου μεγάλε καλά τα πας»!