ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως και γιατί κλείνει η μονάδα της Tupperware μετά από 56 χρόνια

Πως και γιατί κλείνει η μονάδα της Tapperware μετά από 56 χρόνια, Όλγα Μαύρου

Στη Βοιωτία κλείνει το τρίτο εργοστάσιο πολυεθνικής μέσα σε μόλις τρία χρόνια -συγκεκριμένα της Tupperware, που σταματάει την παραγωγή στις 13 Απριλίου. Η μονάδα παραγωγής των πλαστικών δοχείων στη Θήβα βάζει αιφνιδιαστικά λουκέτο, ενώ ήταν το λιγότερο προβληματικό εργοστάσιο από όλες τις θυγατρικές της αμερικανικής πολυεθνικής. Ακόμα και το 2022 παρουσίαζε κέρδη σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εργοστάσια που παρουσίαζαν ζημίες της τάξης του 20%.

Έκλεισε εντούτοις μετά από 56 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και πλέον η μητρική αμερικανική εταιρεία και η ενδιάμεση θυγατρική της Ολλανδίας θα πουλούν τα είδη αυτά στην Ελλάδα ως εισαγόμενα. Οι 165 εργαζόμενοι κλήθηκαν να πάρουν 50%  παραπάνω από τη νόμιμη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Τους προτάθηκε στην ουσία “εθελουσία έξοδος” και οι 150 την αποδέχτηκαν. Γιατί όμως η αμερικανική πολυεθνική έκλεισε μόνο το εργοστάσιο της Ελλάδας ενώ συντηρεί της Πορτογαλίας -έστω και με απολύσεις- και του Βελγίου -χωρίς απολύσεις;

Γιατί κλείνει η μονάδα

Από πρόπερσι η εταιρεία είχε μειώσει κάθετα την παραγωγή στο ένα τρίτο και οι εργαζόμενοι -όπως και κάθε πολίτης που θέλει να επιβιώσει η στοιχειώδης “ελληνική” τρόπος του λέγειν, βιομηχανία- ήλπιζε το πρόβλημα να ήταν προσωρινό. Όμως φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε τη χαριστική βολή ως δικαιολογία, διότι η εταιρεία επιβίωνε επειδή εξήγαγε μεγάλη ποσότητα (πάνω από 40 νταλίκες το μήνα) στη Ρωσία. Το  εργοστάσιο έκανε εξαγωγές και σε άλλες πέντε χώρες, όμως όχι στα επίπεδα εξαγωγών προς τη ρωσική ομοσπονδία. Εντούτοις, και παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, το ελληνικό εργοστάσιο παρουσίαζε κέρδη και το 2022!

Κατά συνέπεια το “δια ταύτα” πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες ισορροπίες και όχι ασφαλώς στην κερδοφορία του ελληνικού εργοστασίου παρά τον πόλεμο. Η αμερικανική εταιρεία θα διατηρήσει τα εργοστάσια που έχει στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία και αλλού, αλλά το ελληνικό κρίθηκε… πολύ ακριβό τόσο φορολογικά, όσο και ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Εντούτοις υψηλά φορολογείται και στις άλλες χώρες, απλά στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία το ρεύμα είναι φθηνότερο σε σύγκριση με της Ελλάδας. Από την άλλη, στο Βέλγιο οι εργάτες παίρνουν 2.400 ευρώ το μήνα και όχι 1.000 όπως στο ελληνικό εργοστάσιο, άρα ουσιαστικά το κόστος παραγωγής εκεί είναι ακριβότερο.

Tupperware: “Μετασχηματιζόμαστε….”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι