ΑΝΑΛΥΣΗ

Πώς μπορεί να αντιστραφεί η μείωση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία

Πώς μπορεί να αντιστραφεί η μείωση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία

Παρά τα μεγάλα λόγια, τις ατέλειωτες υποσχέσεις για στροφή της οικονομίας στις επενδύσεις και μέσω αυτών στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, η μείωση του παγίου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία συνεχίστηκε για 11ο χρόνο (2010-2020), σύμφωνα με τους ετήσιους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις καθαρές επενδύσεις, δηλαδή αν από τις ακαθάριστες επενδύσεις αφαιρεθούν οι αποσβέσεις. Στη γραφική παράσταση που ακολουθεί –με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργασία της Eurobank Research (7 Ημέρες Οικονομία, 29 Οκτωβρίου 2021, Τεύχος 394)– παρουσιάζονται τα τρία αναφερόμενα μεγέθη. Είναι εμφανές ότι οι Καθαρές Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου από το 2010 μέχρι και το 2020 είναι αρνητικές.

Για το 2020, που υπάρχουν πλήρη στοιχεία, οι νέες Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου που προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον απόθεμα (19,3 δισ. ευρώ ή 11,7% του ΑΕΠ) ήταν μικρότερες από τις αντίστοιχες που αναλώθηκαν (26,3 δισ. ευρώ ή 15,9% του ΑΕΠ). Αλλά και στο 1ο εξάμηνο του 2021 οι Καθαρές Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου παρέμειναν αρνητικές.

Ελλάδα – Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίων και Ανάλωση Παγίου Κεφαλαίου

Η συνολική συρρίκνωση των Καθαρών Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου την περίοδο 2010-2020 ανήλθαν σε -93,1 δισ. ευρώ. Η μείωση επιμερίζεται ως εξής: νοικοκυριά -50,6 δισ. ευρώ ή 54,35%, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις -34,7 δισ. ευρώ ή 37,27%, γενική κυβέρνηση -9,9 δισ. ευρώ ή 10,63%. Αντιθέτως οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις αύξησαν τις καθαρές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά +2,1 δισ. ευρώ.

Η σημαντική συρρίκνωση των Καθαρών Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου, τις οποίες πραγματοποιούν τα νοικοκυριά οφείλεται κυρίως στη μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες. Επίσης, οφείλεται στη μείωση της απόκτησης κεφαλαιουχικών αγαθών (π.χ. μηχανολογικός και μεταφορικός εξοπλισμός) από ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. Η εξέλιξη αυτή προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική μείωση των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου, αλλά και των Καθαρών Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου.

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα

Σημαντική συρρίκνωση παρουσίασαν και οι Καθαρές Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου του επιχειρηματικού τομέα. Σύμφωνα με την λογική των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν τη συγκεκριμένη δεκαετία αυτές θα έπρεπε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του “νέου παραγωγικού υποδείγματος”, το οποίο δυστυχώς ακόμη αναμένεται! Οι δύο παραπάνω αναφερόμενοι τομείς αλληλοσχετίζονται με τον πρώτο να συμβάλλει καθοριστικά στο μέγεθος του δευτέρου.

Η μέχρι σήμερα θεωρητική πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα και των τριών μνημονιακών προγραμμάτων, αλλά και του λεγόμενου προγράμματος Πισαρρίδη, στοχεύει στην υποκατάσταση των επενδύσεων στον τομέα των κατοικιών από επενδύσεις σε κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται.

Παρά την διατήρηση μιας θετικής τάσης στις εξαγωγές αγαθών, οι αντίστοιχες επενδύσεις δεν παρουσίασαν ανάλογη αύξηση. Αυτό συμβαίνει διότι η συρρίκνωση του εγχώριου εισοδήματος οδήγησε πολλές επιχειρήσεις –υπό καθεστώς πίεσης– να στραφούν προς το εξωτερικό, χωρίς όμως να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτά που πωλούσαν προηγουμένως στην Ελλάδα τώρα προσπαθούν να τα πωλήσουν στην αλλοδαπή.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων –μισθών και άλλων– των εργαζομένων, ενώ αποτελεί το βασικό λόγο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ως προς τις τιμές, των ελληνικών επιχειρήσεων (αποτελεί βασικό στοιχείο του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος) παράλληλα λειτουργεί καθοριστικά στη μείωση της εγχώριας ζήτησης, προκειμένου τμήμα της παραγωγής να εξαναγκαστεί να στραφεί στις εξαγωγές.

Επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Όμως, το ύψος των εξαγόμενων αγαθών έχει μικρή συμμετοχή στον προσδιορισμό του ΑΕΠ και είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσει τον όγκο των επενδύσεων που κατευθύνονταν στις κατοικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία (Eurobank Research), πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2009, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος είχαν τα υψηλότερα μερίδια επενδύσεων σε κατοικίες ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 (Ελλάδα 41,6% επί του συνόλου των επενδύσεων παγίων, Ιρλανδία 38,7%, Ισπανία 38,1%, Κύπρος 48,1%, Ευρωζώνη 29,0%).

Το 2020, η Ιρλανδία και η Ελλάδα εμφάνισαν μακράν τα χαμηλότερα μερίδια επενδύσεων σε κατοικίες σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ-27 (Ελλάδα 9,3%, Ιρλανδία 5,3%, Ισπανία 29,5%, Κύπρος 38,0%, Ευρωζώνη 25,9%). Το ακολουθούμενο υπόδειγμα της μονότονης και επιτακτικής αύξησης του μεγέθους των εξαγωγών αγαθών δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της αύξησης των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Η μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτελούν οι αναμενόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στηρίζεται, κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις. Η αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου προβλέπεται στο 23,4%. Η αύξηση ουσιαστικά στηρίζεται στα 4,5 δισ. που υπολογίζει η κυβέρνηση να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αύξηση κατά 23,4% αντιστοιχεί σχεδόν σε 4,5 δισ. ευρώ. Αποτελεί ερώτημα χωρίς τους (αναμενόμενους) πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ποια θα ήταν η αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου.

Όλα τα ανωτέρω αποτελέσματα μαζί με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού ισοδυναμούν με μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Η αναστροφή της τρέχουσας πορείας από καθοδική σε ανοδική και η διατήρηση στη μακροχρόνια περίοδο των οφελών που θα προκύψουν (αύξηση κοινωνικής ευημερίας), είναι εφικτή. Είναι εφικτή μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε κλάδους που παράγουν και διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, αλλά και αγαθά που ζητούνται εγχωρίως, μέσω πολιτικών ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας και μέσω κινήτρων για συμμετοχή στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Κατοικίες και κατασκευαστικός κλάδος

Στην επιδιωκόμενη μεγέθυνση της οικονομίας η αγορά κατοικιών και ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να πάρει τη θέση που του ανήκει. Η απαξίωση που υφίσταται στο δημόσιο λόγο, αλλά και με την υπερφορολόγηση (ΕΝΦΙΑ) που επιβάλει η ασκούμενη οικονομική πολιτική εξουδετερώνει ένα σημαντικό όπλο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πολλοί σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της χώρας (μη μεταλλικά ορυκτά, έπιπλα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, κ.ά.) και επίσης σημαντικές επαγγελματικές τάξεις έχουν καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα παραγωγής και κύκλου εργασιών λόγω του ανεξέλεγκτου καταποντισμού της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων.

Όμως, η τεράστια μείωση των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου σε κατοικιών είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με άλλου είδους Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου στο προβλεπτό μέλλον. Η συνολική αύξηση των επενδύσεων, δύσκολα θα αυξηθούν χωρίς την επανάκαμψη των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου και στον τομέα των κατοικιών. Διαφορετικά αν αναμένουμε μόνο Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου σε νέους και εξωστρεφείς κλάδους (απολύτως επιθυμητό) θα παραμείνουμε για πολλά χρόνια στη στασιμότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι